Foto: PantherMedia/Scanpix

Izrādās, nav labāka veida, lai pārbaudītu savas imūnsistēmas stiprību, kā lidojot ar lidmašīnu. Tā ir viena no netīrākajām vietām, kur variet atrasties, raksta Travelmath.com.

Lidmašīnās un lidostās ir daudz noslēgtu telpu, gaiss, kas pa tām cirkulē vairākkārt, cilvēki cieši viens otram blakus un citi apstākļi, kas rada ļoti piemērotu vidi baktērijām, lai tās vairotos. Tomēr vienmēr var atrast pašas netīrākās no netīrajām vietām. Tādēļ mikrobiologi no Travelmat.com savākuši 26 paraugus piecās ASV lidostās un četros reisos, lai noskaidrotu, kur tad mitinās visvairāk baktēriju. Pētnieki tomēr neatklāj, tieši kuros reisos un lidostās paraugi ņemti.

Pēc iegūtajiem datiem visnetīrākā vieta no visām pārbaudītajām nebija vis tualete vai rokturi, kā varētu domāt, bet atvāžamie galdiņi lidmašīnā. Uz galdiņiem, no kuriem ņemti paraugi, laboratorijā atrastas vidēji 2155 baktēriju kolonijas veidojošas vienības uz kvadrātcollu jeb aptuveni 6,45 kvadrātcentimetriem.

"Tā kā no galdiņa baktērijas tiešā ceļā var nokļūt jūsu mutē, līdzi noteikti jāņem dezinfekcijas līdzeklis, un tas jālieto ikreiz, kad paredzēts ēdiena kontakts ar atvāžamo galdiņu," teikts pētījuma secinājumos.

Otrā netīrākā vieta, kas atklāta, bijusi poga, kas ieslēdz dzeršanai domāto krānu lidostā, kam sekojuši ventilatori virs pasažieru galvām lidmašīnā. Interesanti, ka uz ūdens nolaišanas pogas tualetē bijis vidēji pat četras reizes mazāk baktēriju nekā uz atvāžamā galdiņa.

Netīrāko vietu saraksts un baktēriju koloniju izraisītāju skaits uz kvadrātcollu (6,45 cm2)

1. Atvāžamie galdiņi - 2,155
2. Dzeršanai domāto krānu slēdži - 1,240
3. Gaisa ventilatori virs pasažieru galvām - 285
4. Labierīcību ūdens noraušanas poga - 265
5. Drošības jostas sprādze - 230
6. Labierīcību durvju slēdzene - 70


Bet kāpēc gan tieši galdiņi ir vislielākais pārbaudījums mūsu imūnsistēmai un glabā tik daudz slimības izraisošus perēkļus? Pētnieki uzskata, ka pie vainas ir īsais laiks, kas dots personālam, lai starp lidojumiem uzkoptu lidmašīnu. Tādēļ sēdekļi un galdiņi netiek pienācīgi notīrīti. Savukārt tualetes tiek tīrītas biežāk un rūpīgāk.

Tomēr tas nenozīmē, ka ceļot nevajadzētu, vienkārši pašiem ceļotājiem jāpievērš lielāka uzmanība higiēnai.

Tāpat pētnieki nav precizējuši, kāda veida baktērijas mitinājušās lidmašīnās. Viņi gan mierina, ka neviens paraugs nav uzrādījis fekāliju koliformu klātbūtni, piemēram, E. coli, kas potenciāli varētu būt infekcioza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!