Foto: PantherMedia/Scanpix
”Paklausies, tu izskaties šausmīgi. Tā jau tevi neviens negribēs precēt!” vēl šodien 26 gadus jaunā sieviete Anna atceras reiz savas mātes teiktos vārdus. Nesen bija nomiris Annas tētis. Stresa un pārdzīvojumu iespaidā Annai strauji attīstījās ādas saslimšana psoriāze, un tās simptomus vairs nevarēja tā vienkārši nomaskēt. Jau vairākus gadus Anna, tāpat kā citi psoriāzes slimnieki, cenšas ar šo neārstējamo slimību sadzīvot. 29.oktobrī Latvijā un visā pasaulē tiek atzīmēta ikgadējā Pasaules Psoriāzes diena. Latvijā pēdējo gadu laikā psoriāzes slimnieku skaits tikai pieaug.

Nelīp slimība, bet skatieni

Anna ir simpātiska tumšmate ar skaistu balsi. Ārēji nekādas psoriāzes pazīmes uzreiz nemana. "Ja redzu, ka svešāks cilvēks ierauga manu ādu un samulst vai ko vaicā, es uzreiz izstāstu, kas tas ir. Diemžēl uzreiz ir arī jābilst, ka tas nav lipīgi. Citādi ir lieks mulsums, skatieni, aizdomas. Šobrīd man ir tāds kā remisijas periods, nekas daudz nav redzams, bet nekad nevar zināt, kas būs tālāk," portālam "Delfi" stāsta Anna. Psoriāze jeb zvīņēde ir ādas slimība, ko raksturo paātrināta ādas šūnu veidošanās un atdalīšanās no ādas. Smagākās slimības formas skar ne tikai ādu, bet arī locītavas. Psoriāze var būt iedzimta un var arī attīstīties dzīves laikā - to izraisa dažādi cēloņi, kas var būt ģenētiski, imunoloģiski, apkārtējās vides izraisīti vai psiholoģiski.

"Psoriāze bija manam tētim. Apmēram 19 gadu vecumā man parādījās pirmais perēklītis uz elkoņa, nodomāju - "labdien, te nu tā ir", taču īpašu uzmanību nepievērsu, jo tā arī neprogresēja. Zināju - tas nelīp, no tā nemirst," atceras jaunā sieviete. Taču tad ģimeni satricināja tēva nāve, un slimība sāka savu uzvaras gaitu. "Drīz pēc pārdzīvojumiem psoriāze uz elkoņiem bija kā bruņurupuča bruņas, tā parādījās arī padusēs, zem krūtīm, visļaunākais - matos un uz sejas. Vēl pēc tam tā sīku punktiņu veidā pārklāja visu ķermeni. Iestājās panika".

"Šī slimība var būt ģenētiski noteikta, bet var arī attīstīties nelabvēlīgu faktoru ietekmē. Latvijā tā sastopama arvien biežāk, bet te jāņem vērā, kas notiek mūsu sabiedrībā - nestabilitāte, stress, emocionāli pārdzīvojumi, augsts alkohola patēriņš, nepareizs dzīvesveids. Pacientiem arī ir jārēķinās ar zināmu neinformētās sabiedrības nosodījumu - frizieris vai manikīra meistars var atteikties apkalpot, var neielaist pirtī, pieprasīt ārsta zīmi, kaut gan šie cilvēki nekādi neapdraud citus," skaidro dermatoloģe Ilona Hartmane.

Laulībā - ar izziņu

"Ir bijis, ka izeju no aptiekas, atstājusi tajā 100 latus vienā reizē. Valsts pēc krīzes apmaksā 50% no dažu medikamentu vērtības, bet tie nav ne jaunākie, ne progresīvākie, tāpēc daudz kas ir jāpērk par savu naudu," stāsta Anna. Izmaksas arī atkarīgas no ķermeņa laukuma, kam nepieciešamas ziedes. Jo vēlāk cilvēks uzsāk ārstēšanos, jo vairāk ķermeņa skārusi slimība un dārgākas ārstēšanās izmaksas.

"Sākumā draugi bija gana toleranti un centās man neko neteikt, bet mamma reiz bija skarba un pateica tieši - dari kaut ko, kas tevi precēs! Tad arī saņēmos un nolēmu rīkoties!" pasmaida Anna. Arī tagad sieviete cenšas saglabāt emocionālo līdzsvaru, jo tā zudums var izsaukt slimības saasinājumu - "novēroju, ka jauni perēkļi veidojās ap sesijas laiku universitātē, darba maiņa vai problēmas darbā atstāj iespaidu. Tā kā es psoriāzi biju redzējusi jau agrāk, izturos pret to salīdzinoši mierīgi. To pozitīvi atzīmē arī mana ārste, jo citi pacienti krītot histērijā, raudot un nezinot kā dzīvot tālāk. Ir lasīts, ka nepatīkamā skata dēļ cilvēkus atlaiž no darba, pamet partneri. Protams, tas ir baisi, ja psoriāzi dabū pēkšņi. Dzirdēju par sievieti, kas pamatīgā psoriāzē iedzīvojās laulības šķiršanas laikā," stāsta Anna.

Tagad psoriāzes dēļ Anna atmetusi smēķēšanu, atteikusies no trekniem ēdieniem, saldumiem - no visa, kas "garšo psoriāzei". Ja viņa redz cilvēku, kam visa mugura balta nosēta ar "blaugznām", viņa atpazīst psoriāzes "pārslas" un automātiski neuztver cilvēku par nekoptu netīreli. Anna ar savu slimību sadzīvo labi, bet ne jau visiem ārstēšanas process norit tik gludi. Viņa tomēr uzskata, ka vairāk jāstāsta par iespējām labi apārstēt šo saslimšanu, nevis jābaida cilvēki ar ielaistiem šausmu stāstiem.

Protams, ka Annu uztrauc doma par nākotni un iespējamo saslimšanas nodošanu viņas potenciālajiem bērniem. "Nezinu, kā to reiz pateikšu savam topošajam vīram. Visi jau neapzināti meklē ģenētiski spēcīgākos partnerus ģimenes izveidei, taču apkārt ir tik daudz slimu cilvēku. Būs jāapmainās ar diagnožu sarakstiem," vienlaikus nedaudz skumja un smaidoša saka Anna.

29.oktobrī - pie ārstiem lētāk

Psoriāze visā pasaulē skar vairāk nekā 125 miljonus cilvēku. Latvijā tā dažādās smaguma pakāpēs varētu būt vairāk nekā 62 tūkstošiem cilvēku, liecina mediķu aplēses. Taču, tā kā tā neizraisa sāpes un neapdraud dzīvību, sabiedrība neuzskata to par "nopietnu slimību". Tomēr tā ir sociāli ļoti izolējoša slimība, tā atstāj nopietnu iespaidu uz cilvēka iespējām veidot karjeru, attiecības un būt sociāli aktīvam.

Šodien Pasaules Psoriāzes dienu atzīmē visā pasaulē. Tā kā pēdējo gadu laikā Latvijā psoriāzes slimnieku skaits pieaug, sākot ar 29.oktobri dermatologi visā Latvijā nedēļas garumā atbalstīs psoriāzes pacientus, pieņemot pacientus bez maksas vai par diferencētu samaksu.

Vairāk informācijas par šo saslimšanu un akcijā iesaistītajiem ārstiem var iegūt mājas lapā Manapsoriaze.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!