Foto: DELFI

Šogad 16. aprīlī apritēja gads, kopš Valsts policija (VP) par bijušās dzīvesbiedres slepkavību viņas mātes un bērna priekšā Jēkabpilī meklē Leonu Rusiņu. Vīrieša bilde joprojām redzama Eiropas meklētāko noziedznieku datubāzē, kur minēts, ka vīrietis ir bīstams. Policijā portālam "Delfi" pauž, ka ir pamats uzskatīt, ka vīrietis vairs nav starp dzīvajiem. Savukārt advokāte, kas ilgstoši palīdzēja nogalinātajai sievietei cīnīties ar Rusiņu, ir pārliecināta, ka viņš ir dzīvs – Rusiņš pārāk mīl sevi, lai kaut ko sev nodarītu, žurnālam "Jurista Vārds" pauda Anna Nore.

Jau vēstīts, ka Rusiņa upure vērsās visās iespējamajās iestādēs, cenšoties glābt savu un ģimenes drošību un dzīvību, taču no atbildīgajām iestādēm saskārās ar ignoranci un nekompetenci. Par to vēstīja viņas advokāte Nore, kas sievietei palīdzēja bez atlīdzības.

VP, vaicāta par Rusiņa meklēšanu norāda, ka ir pamats uzskatīt, ka Rusiņš vairs nav starp dzīvajiem, ir arī atsākti apkārtnes pārmeklēšanas pasākumi. "Vienlaikus notiek darbs strādājot ar versiju, ka Rusiņš slēpjas, tostarp šajā versijā norit starptautiskā sadarbība. Proti, aizvien turpinās pilna apjoma darbs un izmeklēšana, bet no plašākiem komentāriem šobrīd izmeklēšanas interesēs atturēsimies. Tiklīdz būs plašāk sniedzama informācija, par to ziņosim," sacīja policijas pārstāve Simona Grāvīte.

Kopš Rusiņa pastrādātās slepkavības divi prokurori aizgājuši no darba, kamēr vēl notika pārbaude par viņu profesionalitāti. Šī gada martā vēstīts, ka divi no minētajiem Austrumzemgales prokuratūras prokuroriem labprātīgi amata attiecības ar prokuratūru ir izbeiguši vēl pirms Prokuroru atestācijas komisijas lēmuma.

Izmaiņas notika arī Valsts policijas darbinieku rindās, kur konstatēta atsevišķu policistu profesionalitātes trūkums. Šajā rakstā redzama notikumu attīstības gaita pus gadu pēc tam, kad Rusiņš izsludināts meklēšanā. Šī gada februārī portāls "Delfi" skaidroja, kur varētu būt meklējams slepkava, un kā notiek starptautiskā meklēšana.

Tieši gadu pēc sievietes slepkavības, viņas advokāte Nore piekrita sniegt interviju žurnālam "Jurista Vārds". Viņa medijam uzsvēra valsts neizdarību nogalinātās sievietes aizstāvībā. Advokāte pauda, ka, zinot Rusiņa personību un terorizēšanas metodes, šķietami kāds no policijas viņam rādījis iesniegumus, kas pret viņu ir rakstīti.

Tāpat viņam bijuši "palīgi" – sievietes kaimiņiene un viņa darba devējs, kurš slēpa pierādījumus. Tāpat Nore noraidīja policijas versiju par to, ka Rusiņš varētu būt izdarījis pašnāvību. "Tādi cilvēki sev neko nenodara, viņš sevi ļoti mīl," "Jurista vārdam" pauda advokāte. Viņa arī sacīja, ka ar nogalinātās sievietes bērnu, kurš redzēja slepkavību, joprojām strādā psihologs. Savukārt sievietes māte pēc notikušā par sevi vairs nespēja parūpēties, tādēļ atrodas aprūpes iestādē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!