Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielākā daļa jeb 60% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju vēlas, lai Eiropas Parlamenta (EP) loma būtu nozīmīgāka, liecina "Eirobarometra" aptauja.

Aptauja, kura veikta visās 27 ES dalībvalstīs, liecina, 81% ES pilsoņu ir pozitīvs vai neitrāls priekšstats par EP, bet tikai 18% – negatīvs. Turklāt lielākā daļa ES iedzīvotāju (56%) vēlētos, lai EP būtu nozīmīgāka loma, kamēr tikai 28% domā pretēji, un 10% vēlētos, lai pašreizējā loma nemainītos.

Latvijā pozitīvs vai neitrāls priekšstats par EP ir kopumā 85% aptaujāto, bet 10% tas ir negatīvs. 60% aptaujāto vēlas, lai EP loma būtu nozīmīgāka, 25% – lai loma būtu mazāk nozīmīga, bet 7% gribētu, lai tā saglabājas bez izmaiņām.

EP 2024. gada pavasara Eirobarometra aptauju veica pētījumu aģentūra "Verian" (agrākais "Kantar") no 2024. gada 7. februāra līdz 3. martam visās 27 ES dalībvalstīs. Aptauja tika veikta klātienē, papildus izmantojot videointervijas (CAVI) Čehijā, Dānijā, Somijā un Maltā. Kopumā tika veiktas 26 411 (Latvijā – 1008) intervijas. ES rezultāti tika svērti atkarībā no iedzīvotāju skaita katrā valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!