Foto: F64
Valdība otrdien atbalstīja stingrus kritērijus, kādi jāizpilda valsts un pašvaldību uzņēmumiem, kuri vēlas prēmēt darbiniekus 2010. un 2011. gadā, taču vēl nevienojās par to uzņēmumu sarakstu, kuros prēmēšana būs atļauta, lai gan tie neatbilst valdības nosacījumiem.

Ministri diskutēja par vairākiem uzņēmumiem un to spēju izpildīt Finanšu ministrijas (FM) izvirzītos kritērijus, kas ļauj izmaksāt algas valdes priekšsēdētājam un valdes locekļiem. Piemēram, satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) akcentēja, ka uzņēmums "Latvijas Gaisa satiksme" nav monopoluzņēmums, kas nestrādā konkurences apstākļos, jo tas tomēr konkurē starptautiskajā tirgū, un, ja tas nespēs savu darbu darīt kvalitatīvi, tad zaudēs gan LGS, gan valsts.

Tāpat izskanēja iebildumi par "Latvenergo" un citu valsts uzņēmumu valdes locekļu turpmāku prēmiju ierobežošanu.

Savukārt arodbiedrību līderi izteica bažas, vai turpmāka prēmiju aizliegšana neietekmēs darba koplīgumus, kas savukārt var ietekmēt darbinieku tiesisko stāvokli.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) pauda neizpratni par atsevišķiem iebildumiem, norādot, ka valsts sektors konkurē ar privāto, un, ja ierēdņi valsts iestādēs par prēmijām ir aizmirsuši, neesot skaidrs, kāpēc valsts uzņēmumos tām būtu jābūt.

Dombrovskis atzina par diskutējamiem Gerharda argumentus, ka LGS dispečeri nekonkuretspējīga atalgojuma dēļ varētu pieņemt darba piedāvājumus no ārzemēm. Tieši tādēļ FM tuvākās nedēļas laikā pilnīgi precīzi noteikšot tos uzņēmumus, kuros prēmijas varētu izmaksāt, lai gan tie neatbilst valdības izvirzītajiem kritērijiem, pēc valdības sēdes žurnālistiem skaidroja premjers. Vaicāts par iespējamo pretrunu, ka, no vienas puses, valsts un pašvaldību uzņēmumiem piemēro visstingrākos nosacījumus prēmiju izmaksai, bet no otras – ir iespējami sarakstā iekļauti izņēmumi, kuros prēmijas varēs saņemt, arī neatbilstot valdības nosacījumiem, Dombrovskis atkārtoti norādīja, ka Finanšu ministrija izvērtēs to, kuros uzņēmumos prēmijas varēs, bet kuros – nevarēs izmaksāt.

Ministri nolēma nākamajā nedēļā turpināt diskusiju par konkrētiem uzņēmumiem, kuriem prēmēšanu ierobežotā apjomā atļaut.

Vienlaikus ministri vienojās, ka prēmijas šajos uzņēmumos varēs izmaksāt tikai, ja tie atbildīs visiem pieciem iepriekš Finanšu ministrijas izstrādātajiem kritērijiem. Proti, kapitālsabiedrībām nedrīkstēs būt nodokļu parādi valsts un pašvaldību budžetam, kapitālsabiedrība konkurē vietējā vai starptautiskajā tirgū, tā nesaņem dotāciju no valsts vai pašvaldību budžeta pamatfunkciju veikšanai. Tāpat arī paša kapitāla rentabilitātei ir jābūt lielākai par 4%, uzņēmums nedrīkst strādāt ar zaudējumiem iepriekšējā pārskata gadā vai arī zaudējumi bijuši iepriekš plānoti un nav radušies valdes prettiesiskas darbības vai bezdarbības dēļ.

Valdība arī izskatīja noteikumu projektu, kas paredz prēmiju izmaksu valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību darbiniekiem. Proti, ne vairāk kā 20% no kapitālsabiedrības atalgojuma fonda prēmijās un naudas balvās varēs izmaksāt, ja tāpat kā attiecībā uz valdes locekļiem un valdes priekšsēdētāju, būs ievēroti tie paši kritēriji: nav nodokļu parādu valsts vai pašvaldību budžetam, uzņēmums strādā ar peļņu vai arī zaudējumi ir plānoti, lai īstenotu kapitālsabiedrības attīstības programmu un citi nosacījumi.

Arī šajā gadījumā Finanšu ministrijai ir jānosaka tie uzņēmumi, kuros darbinieki varēs saņemt prēmijas un naudas balvas.

Jau vēstīts, ka valdības komiteja pagājušajā nedēļā konceptuāli nolēma - ja valsts vai pašvaldības kapitālsabiedrībai nebūs parādu budžetam, kā arī to darbība atbildīs vairākiem citiem kritērijiem, šajos uzņēmos darbinieki varēs saņemt prēmijas, naudas balvas, kā arī citas, tā saucamās, materiālās stimulēšanas priekšrocības.

Valdības komitejas apstiprinātajā uzņēmumu sarakstā bija iekļauta VAS "Latvijas Dzelzceļš", SIA "LDz Cargo", SIA "LDz ritošā sastāva serviss", SIA "LDz apsardze", SIA "LDz infrastruktūra", AS "Latvenergo", AS "Augstsprieguma tīkls", AS "Sadales tīkls", VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"".

Tāpat prēmijas iespējamas AS "Latvijas Autoceļu uzturētājs", VAS "Latvijas Valsts meži", VAS "Latvijas Pasts", VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs", VAS "Elektronisko sakaru direkcija", VAS "Latvijas Gaisa satiksme", VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija", VAS "Autotransporta direkcija", VAS "Latvijas Jūras administrācija", SIA "Getliņi Eko" un SIA "Rīgas ūdens".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!