Foto: stock.xchng
Labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS) un sociālie partneri uzskata, ka ģimenes valsts pabalsta piešķiršanu nevajadzētu sasaistīt ar iedzīvotāju ienākumu līmeņa izvērtēšanu, jo ģimenes valsts pabalsta mērķis nav sociālā palīdzība. Pabalstus varētu piešķir ģimenēm, kas audzina divus un vairāk bērnu.

Tā ceturtdien secināts Jurševskas, Labklājības ministrijas pārstāvju, Latvijas Pašvaldību savienības un arodbiedrību un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, portālu "Delfi" informēja Labklājības ministrija.

Diskusijas dalībnieku uzskata, ka pašreizējā ģimenes valsts pabalsta sistēma būtu saglabājama, bet puses vienojās, ka krīzes apstākļos kā labākie no piedāvātajiem modeļiem varētu būt divi.

Viens no tiem paredz, ka ģimenes valsts pabalstu bērniem no 1 līdz 18 gadu vecumam astoņu latu apmērā varētu izmaksāt ģimenēm, sākot ar otro bērnu. Tomēr, ja šāds risinājums tiktu apstiprināts, tā īstenošanai papildus būtu nepieciešami 2,8 miljoniem latu.

Savukārt otrs piedāvātais variants paredz, ka ģimenes valsts pabalsts līdz 18,5 latu apmērā izmaksāt ģimenēm ar trim un vairāk bērniem, proti, daudzbērnu ģimenēm par tiem bērniem, kuri ir vecumā no 1 līdz 18 gadiem.

Jurševska norada, ka "ģimenes valsts pabalsts arī turpmāk kalpos kā viens no atbalsta pasākumiem kopējā ģimenes atbalsta sistēmā, īpaši, ja valsts vēlas motivēt ģimeni izšķirties par trešā bērna radīšanu. Turklāt minētais pabalsts ir būtisks kā viens no motivējošiem elementiem šībrīža saspringtajā demogrāfiskajā situācijā."

Savukārt cilvēkiem, kuriem ir piešķirts trūcīgā statuss, jau šobrīd ir noteikti dažādi atbalsta mehānismi. Kā norādīja LM speciālisti un LPS pārstāvji, nevajadzētu valstī attīstīt situāciju, kas pamudina cilvēku kļūt par sociālās palīdzības saņēmēju.

Jau ziņots, ka uz ģimenes valsts pabalsta rēķina budžetā šogad plānots ietaupīt 11,1 miljonu latu. Lēmumu par izmaiņām ģimenes valsts pabalsta izmaksā no 1.jūlija pieņems valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!