Par Alžīrijas bokseres Imanes Khelifas un Taivānas bokseres Liņas Jutinas dalību Parīzes olimpiskajās spēlēs sacelts pamatīgs tracis sociālajos tīklos – daļa cilvēku maldinoši apgalvo, ka Khelifa un Jutina ir bioloģiski dzimuši vīrieši un transpersonas, kam Starptautiskā olimpiskā komiteja negodīgi piešķīrusi iespēju startēt sieviešu kategorijā.

Tā nav pirmā reize, kad elites atlētiem nācies pierādīt savu dzimumu. Tāda bija arī, piemēram, Dienvidāfrikas vieglatlēte, vairākkārtēja olimpiskā un pasaules čempione Kastere Semeņa. Šis jautājums ir gana polarizējošs, tāpēc podkāstā "Zinātne vai muļķības" lūdzām to skaidrot ekspertiem.

Una Gailiša, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas endokrinoloģe, stāsta: "Transpersona ir cilvēks, kas ģenētiski dzimis savā dzimumā – sieviete vai vīrietis –, bet dzīves laikā sapratis, ka savā ģenētiskajā dzimumā nejūtas labi un vēlas to mainīt. Vai nu hormonāli vai ar ķirurģiskām manipulācijām, notiek dzimuma maiņa." Savukārt intersekss ir dažādi veselības traucējumi, kuru dēļ ir notikusi daļēja dzimuma attīstība. Varbūt ārējās dzimumpazīmes, bērniņam piedzimstot, ir vairāk kā zēnam, bet ģenētiski īstenībā tā ir meitene. Ir dažādas slimības un attīstības traucējumi, kuri var izraisīt šīs situācijas.

Aivars Cīrulis, docents Latvijas Universitātes Cilvēka un dzīvnieku fizioloģijas katedrā, "Papardes zieda" padomes viceprezidents, piebilst: "Tās ir XY fenotipiskās sievietes. Bioloģiski cilvēks ir vīrietis, jo sēklinieki ir iekšā, nav noslīdējuši, bet ražo testosteronu. Taču ir mutācija testosterona receptorā, līdz ar to ķermenis neuzsūc testosteronu un neveidojas ārējās vīrišķās fenotipiskās pazīmes. Taču, ja runā par godīgumu, šādu cilvēku elites sportā ir 140 reižu vairāk nekā vidēji sabiedrībā, līdz ar to tā priekšrocība pastāv. Tas ir viens no piemēriem." Viņaprāt, izejot no godīguma principa, arī interseksuālām sievietēm būtu jāsamazina testosterona līmenis, lai tās varētu vienlīdzīgi konkurēt un tikt iekļautas sieviešu kategorijās.

Par transpersonām sportā, iespējamu trešās kategorijas ieviešanu un to, vai sports kā tāds vispār var būt godīgs, ja kāds vienmēr būs ar bioloģiskām priekšrocībām – garākām kājām, lielākām plaukstām, platākiem pleciem un lielākām plaušām – klausies podkāstā "Zinātne vai muļķības" platformās "Spotify", "Apple Podcasts" un citās, kā arī skaties raidījuma videoierakstu "YouTube".

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!