Foto: DELFI
Pirms 2017. gada pašvaldību vēlēšanām DELFI izvērstāk nekā jebkad agrāk priekšvēlēšanu laikā dažādos žanros analizē sabiedriski politiskos procesus līdz gaidāmajai vēlētāju izvēlei 3. jūnijā. Viens no DELFI priekšvēlēšanu projektiem būs arī video tiešraižu formātā – interviju un diskusiju cikls "DELFI TV ar Jāni Domburu":
  • DELFI auditorijai piedāvā no citiem Latvijas medijiem atšķirīgu formātu, ko veido dažādas priekšvēlēšanu debates – DELFI skatāmas izvērstas intervijas ar Rīgas un vairāku lielāko pilsētu vadošo kandidātu sarakstu līderiem, kuri pretendē uz pašvaldību vadītāja amatu, kā arī to partiju vadītājiem vai pārstāvjiem, kuras valstī izpelnās lielāko sabiedrības atbalstu un kuru pārstāvji vienlaikus arī kandidē lielā daļā pašvaldību;
  • intervijas DELFI pārraidīs tiešraidē, kā arī publicēs to fragmentus un pilnus ierakstus;
  • cikla ietvaros notiks arī diskusijas, bet bez politiķu dalības – tikko notikušās intervijas, citus politiskos konkurentus un dažādas priekšvēlēšanu aktualitātes iztirzās lietpratēji, sabiedrības viedokļu līderi un žurnālisti;
  • politiķu intervijas notiks no 16. līdz 30. maijam – orientējoši divas aptuveni stundu garas intervijas katru darba dienu;
  • interviju dalībnieku loku nosaka gan kvantitatīvi kritēriji, gan redakcionālo uzstādījumu kopums:

a) Rīgā – visu to kandidātu sarakstu līderi, kuri saskaņā ar jaunākām socioloģiskām aptaujām par izredzēm pašvaldību vēlēšanās pārsniedz 5% barjeru vai robežās starp 0% un 5% ir tuvāk šai barjerai, t.i. no 2,51%:

Nils Ušakovs ("Saskaņa"), Baiba Broka (NA), Mārtiņš Bondars (LRA, "Latvijas attīstībai"), Armands Krauze (ZZS), Vilnis Ķirsis ("Vienotība"), Juta Strīķe (JKP).

Gadījumā, ja priekšvēlēšanu laikā aptaujas uzrādīs atšķirīgus rezultātus, uzaicināto kandidātu saraksts tiks papildināts.

b) Piecās pēc iedzīvotāju un vēlētāju skaita lielākajās Latvijas pilsētās (Daugavpils, Liepāja, Jelgava, Jūrmala, Ventspils) – to sarakstu līderi, kuri izvēlēti ar DELFI redakcionālu lēmumu, ņemot vērā faktoru kopumu: to, kam ir potenciāli lielākās izredzes dažādās prognozēs, starp cik sarakstiem ir sīvākā konkurence un kuri ir aktīvākie kandidāti. Pilsētu skaits – piecas – izvēlēts, ņemot vērā cikla interviju skaitu un medija auditorijas lielumu:

Daugavpils: Jānis Lāčplēsis (Latgales partija), Andrejs Elksniņš ("Saskaņa"),

Liepāja: Uldis Sesks ("Liepājas partija"), Jānis Vilnītis (LRA),

Jelgava: Andris Rāviņš (ZZS), Ivars Jakovels ("Saskaņa"),

Jūrmala: Gatis Truksnis (ZZS), Ņikita Ņikiforovs ("Saskaņa"),

Ventspils: Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij"), Ģirts Valdis Kristovskis (NA, "Vienotība", LRA).

No katras pilsētas uzaicināti divi kandidāti, bet gadījumā, ja priekšvēlēšanu situācija radīs pietiekamu pamatu, vēl var tikt uzaicināts kāds no citiem kandidātiem.

c) Valstī – to partiju (vai apvienību) vadītāji vai pārstāvji, kuras saskaņā ar jaunākām socioloģiskām aptaujām par izredzēm Saeimas vēlēšanās pārsniedz 5% barjeru vai robežās starp 0% un 5% ir tuvāk šai barjerai, t.i. no 2,51%:

"Saskaņa", Zaļo un zemnieku savienība, Nacionālā apvienība, Latvijas Reģionu apvienība, "Vienotība", "KPV LV" (pārstāvjus deleģē pašas partijas).

  • 8. maijā visām partijām tika nosūtīts un vienlaikus DELFI publicēts potenciālais cikla kalendārs, kurā publiski pakāpeniski tiek precizēts interviju un diskusiju dalībnieku saraksts.
  • Pilsētu kandidātu interviju saturs aptvers konkrēto pašvaldību (tās pārvaldību, konkurenci par varu tajā, u.tml.), valsts aktualitātes, kas skar pašvaldību, kā arī jautājumus par kandidāta personību un uzskatiem. Partiju vadītāju vai līderu interviju saturs ietvers partijas piedāvājumu un aktualitātes valsts mērogā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!