Foto: "Shutterstock"
Sienu pārkrāsošana ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā telpai piešķirt jaunu dzīvību, un mūsdienās ir radīti visi apstākļi, lai šis darbiņš būtu pa spēkam ne tikai profesionāļiem, bet arī uzņēmīgām un radošām personībām, kuras nebaidās nedaudz notašķīt drēbes un sasmērēt rokas. Esam jau izzinājuši aktuālās krāsu tendences un toņu salikumus, kā arī soli pa solim iepazinušies ar krāsošanas procesu, bet nu pienācis laiks izzināt praktiskus knifiņus. Kā zināt, cik daudz krāsas nepieciešams iegādāties, ko darīt ar pāri palikušo krāsu un kā uzglabāt instrumentus – ar noderīgiem padomiem dalās "Sadolin" pārstāvis Ēriks Šagiazdanovs.
Kā izvairīties no krāsas pārpalikumiem?
Lai aprēķinātu, cik daudz krāsas litru nepieciešams iegādāties, lieti noderēs pamatskolā iegūtās zināšanas par laukuma aprēķināšanu. "Sadolin" mājaslapā atrodama arī pamācība, kā izmērīt telpu un aprēķināt ideālo krāsas daudzumu. Lai to izdarītu, nepieciešama mērlente, kāpnes, pildspalva un papīrs pierakstiem, kā arī kalkulators. Taču, lai vēl vairāk atvieglotu un vienkāršotu šo procesu, "Sadolin" mājaslapā pie katra izvēlētā produkta ir īpašs kalkulators, kas aprēķina konkrētā izvēlētā produkta daudzumu platībai, kas jānosedz. "Visi ražotāji uz krāsu iepakojumiem parasti arī cenšas norādīt informāciju, cik lielai kvadratūrai konkrētais iepakojums paredzēts. Te gan jāņem vērā, ka tiek norādīts patēriņš vienai krāsas kārtai, taču pārsvarā ieteikums ir krāsot divas krāsas kārtas," stāsta jomas pārzinātājs.

Tiesa, krāsu pārpalikumu utilizēšana ir jautājums, par kuru ilgtspējas kontekstā tiek runāts arvien vairāk un biežāk. Pāri palikušo krāsu nedrīkst izmest būvgružos vai sadzīves atkritumos, tāpēc ir ļoti svarīgi veikt precīzus aprēķinus. Tas būs ne tikai dabai, bet arī maciņam draudzīgāk.
Iepakojumi ir ļoti dažādi, un mēs varam ļoti precīzi aprēķināt nepieciešamo krāsas daudzumu. Ir bijuši gadījumi, kad cilvēks iegādājas lielo krāsas bundžu, lai gan telpai būtu pieticis ar pusi no šī apjoma. Ja būtu iegādāts mazāks tilpums, gan cilvēks būtu ietaupījis līdzekļus, gan arī krāsas pārpalikums nebūtu tik liels.
Ēriks Šagiazdanovs, "Sadolin" pārstāvis
Ja nu tomēr krāsa palikusi pāri – kā rīkoties? Krāsas, lakas un šķīdinātāji ir bīstamie atkritumi, kas, nonākot dabā, rada kaitējumu videi, tāpēc ir kategoriski aizliegts tos mest sadzīves atkritumos. Krāsu pārpalikumi ir jānodod bīstamo atkritumu šķirošanas punktos. Rūpīgi aizvērtu bundžu ar pāri palikušo krāsu iespējams arī kādu laiku uzglabāt mājās un vēlāk atkal izmantot, taču ļoti svarīgi ir nodrošināt piemērotus apstākļus, lai produkts nesabojātos.
Veikalā būtiski ir iegādāties ne tikai atbilstošu krāsas daudzumu, bet arī konkrētai telpai piemērotāko produktu. Piemēram, vannasistabā, kā zināms, ir paaugstināts mitruma daudzums, tāpēc ir svarīgi, lai produktā būtu pretpelējuma vielas. Tikmēr virtuvē jārēķinās ar tauku traipiem un nosēdumiem, un šajā gadījumā lielisks risinājums būs netīrumus atgrūdoša krāsa.
Lai maksimāli atvieglotu telpai atbilstošas krāsas piemeklēšanu, liela daļa informācijas jau ir atrodama un izlasāma uz produktu iepakojumiem. Piemēram, "Sadolin" produkts "EasyCare Kitchen & Bathroom" jau savā nosaukumā pasaka priekšā, kurām telpām tas paredzēts. Tāpat arī veikalā uz vietas vērts pakonsultēties ar pārdevēju, kurš spēs ieteikt labāko risinājumu un atrast katrai telpai piemērotāko produktu.
Otas un rullīši – ne tikai vienai lietošanas reizei
Jaunas otas un rullīšus pirms izmantošanas ir vēlams nomazgāt. Bet ko ar instrumentiem darīt un kā tos uzglabāt pēc lietošanas? Kā skaidro eksperts, instrumenti pēc izmantošanas obligāti ir jānomazgā. Lai gan ražotāji piedāvā tam speciāli paredzētus līdzekļus, viņa pieredze liecina, ka ļoti labi to iespējams paveikt arī ar siltu ūdeni. Pēc tam instrumenti ir kārtīgi jāizžāvē un jāieliek uzglabāšanas maisā.

"Ja siena ir jākrāso divās kārtās, parasti tās ir apmēram četras stundas, kas jānogaida, lai varētu uzklāt otro kārtu. Viens no ieteikumiem, kas strādā un ko pats arī esmu pārbaudījis, – rulli pēc pirmās kārtas uzklāšanas var ielikt celofāna maisiņā. Šo četru stundu laikā tas nesakaltīs. Vēl viens labs triks – uz ruļļa līdz nākamās krāsas kārtas uzklāšanai var uzvilkt samitrinātu zeķi," noderīgus padomus sniedz krāsošanas darbu pārzinātājs.
Kā maksimāli atvieglot krāsošanas darbus?
Ļoti daudz informācijas par to, kā pareizi krāsot un atjaunot mājokli, atrodams internetā. Arī "Sadolin" rūpīgi strādā ne tikai pie sabiedrības izglītošanas, bet arī iedvesmojoša un praktiska satura veidošanas, daloties ar ieteikumiem, kā izvēlēties piemērotākos produktus un efektīvi paša spēkiem veikt krāsošanas darbus.

"Produkti kļūst arvien modernāki. Tie vieglāk klājas, tik ļoti nepil. Produkti ir pielāgoti attiecīgajām telpām, krāsošana vairs nav tik sarežģīta, un to noteikti var darīt pats. Atliek tikai palūkoties apkārt un iedvesmoties. Turklāt gandarījums par rezultātu būs daudz lielāks, ja darbs tiks paveikts paša spēkiem," tā eksperts.
"Sadolin Ambiance" produktu gadījumā maksimāli atvieglota ir arī piemērotākā toņa izvēle. Mērķis – iedvesmot cilvēkus nebaidīties pašiem pārkrāsot telpas. "Joprojām daļā sabiedrības valda uzskats, ka iekštelpu remontdarbi ir ļoti sarežģīts process, taču mūsdienās tas ir paveicams ļoti vienkārši. Mēs varam krāsot tad, kad mums to gribas, nevis tad, kad vajag. Savas telpas noskaņojumu varam nomainīt jebkurā brīdī," stāsta "Sadolin" pārstāvis.
"Sadolin Ambiance" sērijas produktu galvenais trumpis ir augstā kvalitāte un toņu intensitāte. Izvēloties spilgtu toni, pircēji var būt droši, ka produkts uz sienas izskatīsies tāpat kā katalogā vai uz parauga.
"Sadolin Ambiance" stāsts ir par to, ka ir izaugusi jauna pircēju paaudze – tā saucamie mileniāļi, kas jau ir interneta laikmeta cilvēki un internetā arī smeļas informāciju. Es ieteiktu paskatīties ražotāju mājaslapās, jo tur ir daudz vērtīgas informācijas, un nebaidīties arī komunicēt ar pašiem ražotājiem, jo mēs nekad neatsakām konsultācijas arī maziem projektiem.
Ēriks Šagiazdanovs, "Sadolin" pārstāvis