Fоtо: Shutterstock

Pat ja auto ir novietots labi apgaismotā vietā, tas pavisam viegli var kļūt par zagļu mērķi. Garnadži bieži nozog viegli noskrūvējamas auto detaļas, kuras pēcāk pārdod vietējā tirgū, aizved uz ārzemēm vai arī izmanto, lai salabotu citus spēkratus.

Pēc auto nozares datu uzņēmuma "carVertical" eksperta Mata Buzeļa teiktā zagļi visbiežāk noskata jaunākus auto, kurus var pārdot ar lielāku peļņu. Zagļi mēdz meklēt motora izplūdes sistēmas katalizatorus, riteņu diskus un pat numurzīmes. Kā automobiļu īpašnieki var sevi pasargāt?

Sānskata spoguļi un to daļas

Jaunāko automašīnu sānskata spoguļi var maksāt pat vairākus simtus eiro, tādēļ tos bieži vien noskata zagļi. Sānu spoguļi nereti tiek sabojāti neliela mēroga negadījumos, tādēļ pircēju tā dēvētajā "melnajā tirgū" netrūkst.

Tāpat mēdz būt arī autobraucēji, kuri pēc sava auto spoguļu vai tā daļu sabojāšanas nolemj ietaupīt, "aizņemoties" tās no cita spēkrata. Sānu spoguļu stikla izņemšana nav sarežģīta – tā paņem vien dažas minūtes.

Lai novērstu sānu spoguļu zādzību, kā labs risinājums kalpo automašīnas VIN jeb šasijas numura iegravēšana. Automašīnas ar šādu drošības līdzekli ir zagļu acīs ir mazāk "iekārojamas", to vietā izvēloties cita spēkrata detaļas.

Priekšējie un aizmugurējie lukturi

Dažu automašīnu modeļiem jauni lukturi var izmaksāt pat vairākus tūkstošus eiro. Ņemot vērā, ka pieprasījums pēc šādām rezerves daļām ir augsts, zagļi var noskatīt šo samērā vienkāršo laupījumu. Zagti lukturi un citas detaļas gan ne vienmēr nonāk sludinājumu portālos – tos visbiežāk ved uz ārzemēm.

"Lai īpašumā iegūtu lukturus, zagļi var izmantot speciāli pielāgotas metāla šķēres, tādējādi nopietni bojājot auto spārnus un motora pārsegu. Tādos gadījumos spēkrata īpašnieka finansiālie zaudējumi ir vēl jo ievērojamāki," saka Buzelis.

Auto lukturi ir to detaļu vidū, kurās eksperti iesaka iegravēt transportlīdzekļa VIN numuru. Lai arī iegravēšana pilnībā nenovērš zagļu interesi, ievērojami samazinās iespējamība, ka kādu dienu auto lukturi pazudīs bez pēdām.

Numurzīmes

Automašīnu numurzīmes parasti tiek zagtas, lai pēcāk uzliktu uz citu spēkratu, kuru plānots izmantot noziegumu veikšanai. Krāpnieki šādu paņēmienu piemēro, lai izvairītos no pilsētā uzstādītām videokamerām un maldinātu policiju.

Numurzīmju noņemšana nav sarežģīta, tādēļ vienīgais veids, kā pasargāt auto, ir to novietot slēgtā stāvvietā vai arī labi apgaismotā zonā.

Stūresrats

Ekonomiskās klases auto stūresrats parasti maksā dažus desmitus eiro, taču luksusa "Porsche", BMW vai "Mercedes-Benz" auto stūres var būt pat vairāku tūkstošu eiro vērtas. Ievērojams skaits nopietni bojātu auto Eiropā tiek ievesti no Amerikas Savienotajām Valstīm, tādēļ stūresrats ir visai pieprasīta rezerves detaļa.

Savulaik tika plaši izmantoti stūres bloķētāji, taču mūsdienās šāds drošības līdzeklis ir reti sastopams. Vienīgais veids, kā pasargāt stūri no nevēlamas zagļu uzmanības, ir novietot automašīnu drošā vietā.

Salona dekoratīvās detaļas

Lai arī salona detaļas tiek zagtas mazākā mērā nekā lukturi vai sānu spoguļi, zagļi mēdz meklēt arī tās. Parasti tiek noskatīti luksusa klases automašīnu salonu paneļi, pēcāk pārdodot privātpersonām, kas vēlas salabot savus transportlīdzekļus. Tāpat salona detaļas tiek vestas tirgošanai ārpus valsts.

Riteņu diski

Pēc zagļu paviesošanās auto var palikt arī uz ķieģeļiem. Disku noskrūvēšana paņem vairāk laika, tādēļ zagļi parasti izvēlas auto, kas ir novietoti tālāk no ielas gaismām.

"Auto diski ir visai pieprasīta prece, tādēļ nav grūti atrast tiem pircēju. Labākais veids, lai izvairītos no nepatīkama pārsteiguma, ir izmantot īpašas drošības skrūves, kuras nav iespējams atskrūvēt bez speciāliem instrumentiem," paskaidro Buzelis.

Katalizatori

Automobiļa iekšdedzes dzinēja izplūdes sistēmas katalizatorā ir iestrādāti tādi dārgmetāli kā platīns, pallādijs un rodijs, kurus ir iecienījuši metāllūžņu uzpircēji. Pārdodot katalizatoru, zagļi var nopelnīt vismaz dažus simtus eiro.

"Toyota" un "Lexus" markas automašīnu īpašniekiem būtu jābūt īpaši uzmanīgiem, jo zagļi biežāk tēmē tieši uz šiem transportlīdzekļiem. Minēto marku mašīnu katalizatoros ir vairāk dārgmetālu – attiecīgi arī iespējamā peļņa ir lielāka. Ņemot vērā, ka "Toyota" un "Lexus" ražo hibrīdauto, to katalizatori visbiežāk ir labākā tehniskā stāvoklī nekā tradicionāliem iekšdedzes motoru spēkratiem.

Daudzi autovadītāji, cenšoties sevi pasargāt no zagļu uzmanības, paši izgriež katalizatorus un tos aizstāj ar lētākām alternatīvām.

Buzelis norāda, ka noziedznieku mērķis bieži ir dārgāki automašīnu modeļi, tādēļ, pērkot šādu spēkratu, ir ieteicams apdomāt stāvvietas iespējas. Citādi zaudējumi vienas nakts laikā pēc zagļa vizītes var sastādīt vairākus desmitus tūkstošus eiro.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !