Kad 2010. gadā tika prezentēta pirmā "Dacia Duster" paaudze, daudzi, uz to raugoties, smīnēja un teica – kam gan būs vajadzīgs šis Rumānijā ražotais mazbudžeta džipiņš!? Tomēr līdz šim pasaulē ir pārdoti vairāk nekā 2,2 miljoni šī modeļa auto, un šie skaitļi turpina augt, jo katru dienu no "Dacia" ražotnes konveijera noripo aptuveni tūkstotis šādu spēkratu. Nu ir pienākusi kārta trešās paaudzes "Duster", kuram šis veiksmes stāsts būs jāturpina.

Kā jau automobilim, kurš tā vien raujas pie dabas un itin labi jūtas dažādās vidēs, kur ceļi ir mazāk izbraucami, jaunajam "Dacia Duster" par pilotu studijas "RJ76 Films" raidījums "Tavs Auto TV" ir aicinājis kaismīgu ceļotāju, dabas mīļotāju un piedzīvojumu meklētāju Sandri Jūru. Viņš arī kā režisors un operators raidījumos ir iemūžinājis daudzus no ceļojumiem. Un joprojām viņu vilina vēl neatklātais.

Vizuāli trešās paaudzes "Dacia Duster" ir pavisam cits auto. Dizaineri ir kārtīgi piestrādājuši pie tā tēla, padarot to krietni agresīvāku un sportiskāku. Dažādi mazi knifiņi piešķir šī auto izskatam papildu jaudu – teju vai vertikālā auto priekšdaļa un masīvās riteņu arkas. Dekoratīvās uzlikas izgatavotas no materiāla, kas nav krāsots no ārpuses, bet ietonēts jau detaļas izgatavošanas procesā, tādēļ skrāpējumi un skrambas neatstāj redzamas pēdas.

Jaunais "Duster" ir būvēts uz "Renault-Nissan" grupas CMF-B platformas – tās pašas, kas "Dacia" markas ietvaros tiek izmantota arī jaunajos "Sandero" un "Logan" modeļos. Pateicoties tai, "Duster" modeļu klāstā tagad ir pieejama arī pašuzlādes hibrīda modifikācija. Tās 140 ZS hibrīda sistēma nodrošina labu dinamiku un 100% elektrisku startu. Hibrīdsistēmas akumulators uzlādējas braukšanas laikā, pateicoties rekuperācijas sistēmai, kas atgūst enerģiju ātruma samazināšanas un bremzēšanas laikā. Šī sistēma darbojas patiešām efektīvi un pilsētas satiksmē līdz pat 80% no kopējās distances spēj strādāt pilnībā elektriskā režīmā, tā samazinot degvielas patēriņu.

Tomēr pats svarīgākais ir tas, ka "Duster" vēl joprojām ir saglabājis savu laucinieka gēnu. Tā klīrenss ir teju 22 cm (217 mm), un tas ir pieejams arī pilnpiedziņas versijā. Kopumā "Dacia" cenu lapā atrodamas trīs dažādas dzinēju versijas ar jaudu no 100 līdz 140 zs. Viena no tām ir darbināma arī ar sašķidrināto gāzi (LPG).

Arī veidojot salonu, dizaineri ir domājuši par ekoloģiju. "Dacia" ir nolēmis pārtraukt ādas un dekoratīva hroma izmantošanu visos savos modeļos – abos gadījumos vides aizsardzības dēļ. Pat lietotāja rokasgrāmata ir plānāka, lai tērētu mazāk papīra. Pilnā tās versija ir pieejama digitāli tiešsaistē vai mobilajā lietotnē.

Savukārt, runājot par atmosfēru šajā auto – tā ir pārvērtusies līdz nepazīšanai. Tiešām skaists stūresrats, jauns septiņu collu digitālais mērinstrumentu panelis, jauns 10,1 collu centrālais skārienjutīgais ekrāns ar bezvadu "Apple CarPlay" un "Android Auto" atbalstu.

"Dacia Duster" bāzes modeļa cena ir 17 690 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!