Foto: Publicitātes foto

Britu apvidus automobiļu ražotāja "Land Rover" leģendārais modelis "Defender" atzīmē vēsturisku brīdi savās attiecībās ar Lielbritānijas Sarkano Krustu – 70 gadus ilgu humānās palīdzības partnerību, kas ir viena no ilgākajām šāda veida labdarības partnerībām pasaulē.

Šai sadarbībai var izsekot līdz pat saknēm – līdz pirmās paaudzes "Land Rover", kas pasaulei pirmo reizi tika parādīts Amsterdamas autoizstādē 1948. gada aprīlī, bet Sarkanajam Krustam un Sarkanā Pusmēness biedrību federācijai (IFRC) sāka kalpot 1954. gadā. Šogad aprit tieši 70 gadi, kopš Dubaijas tuksnesī savā pirmajā misijā devās pirmais šāda veida transportlīdzeklis – ātrajai medicīniskajai palīdzībai pielāgots modelis.

Mūsdienās "Defender" apņemšanos sniegt atbalstu cilvēkiem krīzes situācijās apliecina īpašais jaunā flagmaņa projekts Itālijā. Simboliski, jo pasaules lielākā humānās palīdzības organizācija pirms 160 gadiem dzima tieši tur.

Ārkārtas situācijām pielāgoto "Defender 130" Itālijas Sarkanais Krusts saņēma svinīgajā pasākumā par godu 160. gadadienai, kopš Sarkanā Krusta dibinātājs šveiciešu humānists Anrī Dināns Solferino pilsētā formulēja savu vīziju par palīdzības organizāciju. Modernā satelītkomunikācijas iekārta ļaus tam nodrošināt nepārtrauktus sakarus visas valsts mērogā un piekļūt visgrūtāk sasniedzamajiem reģioniem.

Lai jaunais transportlīdzeklis spētu pilnvērtīgi strādāt, tā modificēšanā tika piesaistīti Itālijas Sarkanā Krusta pārstāvji. Pateicoties speciālajam aprīkojumam, tas ļaus veikt palīdzības operācijas pat tad, ja mobilie sakari būs traucēti vai to nebūs vispār. Pēc novatoriskā projekta uz "Defender" jumta ir uzstādīta antena un ir satelīta tehnoloģija, ko jau izmanto Itālijas Sarkanā Krusta stacionārās vienības. Mobilā vienība ar "Defender 130 Outbound" pirmo reizi izjutīs, kā tas ir – braukt vissarežģītākajos apstākļos. Auto būs aprīkots arī ar vinču un vilkšanas āķi, lai kritiskākajos brīžos varētu izmantot "Defender 130 Outbound" 3000 kg vilktspēju.

"Defender", Lielbritānijas Sarkanā Krusta un IFRC sadarbība nozīmē palīdzēt neaizsargātām kopienām visā pasaulē sagatavoties krīzes situācijām, pareizi rīkoties to laikā un ātrāk atgūties no tām. Septiņos gadu desmitos partnerība ir pozitīvi ietekmējusi vairāk nekā divu miljonu cilvēku dzīvi vairāk nekā 50 valstīs.

Pēc tam, kad 1954. gadā misijās sāka braukt pirmais ātrās medicīniskās palīdzības auto, vairāki "Land Rover Series I" tika nosūtīti uz Keniju, lai medmāsas gan medicīniski, gan sociāli spētu palīdzēt lielākam skaitam sieviešu un bērnu Njeri apgabala mežu ciematos. 1968. gadā transportlīdzekļi tika nosūtīti uz Nigēriju, kur sniedza neatsveramu atbalstu IFRC humānās palīdzības misijā Biafras konfliktā. Savukārt 1977. gadā "Land Rover" automobiļi Indijā apgādāja ar nepieciešamo Andrapradešas viesuļvētrā cietušos.

Laikā no 2008. līdz 2009. gadam "Defender" iesaistījās viesuļvētru seku novēršanā Tērksas un Kaikosas, kā arī Kaimanu salās, bet 2015. gadā atbalstīja sanitāros projektus un apmācības Tadžikistānā. Tajās veselības un personīgās higiēnas pamatus apguva vairāk nekā 42 000 pieaugušo un 4000 bērnu.

Mazliet nesenākā vēsturē – 2019. gadā – visi pārliecinājās, cik piemērots humānajai palīdzībai ir jaunākās paaudzes "Defender". IFRC autoparka eksperti devās uz Dubaijas nežēlīgajiem smilšu klajumiem un vijīgajiem asfalta lielceļiem, lai dabā novērtētu, uz ko ir spējīgs "Defender". Nedaudz vēlāk, Covid-19 pandēmijas laikā, "Defender" spēlēja svarīgu lomu Apvienotajā Karalistē, kur 27 automašīnas piegādāja medikamentus un pārtiku neaizsargātajiem sabiedrības locekļiem.

Sarkano Krustu atbalsta 267 "Defender" automobiļu flote, un tie strādā visā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!