Līdz ar jaunā mācību gada sākšanos pilsētu ielās atgriežas intensīvāka auto satiksme, savukārt gājēji un mikromobilitātes rīku lietotāji turpina baudīt vasarīgo laiku. Jau šobrīd ceļu satiksmes negadījumu statistika ir skaudra – negadījumos cietušo mazaizsargāto satiksmes dalībnieku skaits pārsniedz tūkstoti.

Šogad Latvijas pilsētu ielās satiksmes negadījumos cietuši jau vairāk kā 1000 gājēju, velosipēdistu, motociklistu, mopēdistu u.c. mikromobilitātes rīku vadītāju. Visbiežāk traumas, tai skaitā smagus ievainojumus, gūst gājēji (32%) un velosipēdisti (29%). Turklāt šogad jau 12 gājēji ir zaudējuši dzīvību.

Pērn īpaši pieaudzis arī ceļu satiksmes negadījumos cietušo velosipēdistu un elektroskrejriteņu vadītāju skaits: pagājušā gada septembrī – tikai viena mēneša laikā, pilsētā atgriežoties intensīvai satiksmei, – negadījumos cieta 74 velosipēdists un 44 elektroskrejriteņu vadītāji.

Turklāt gan apdrošinātāji, gan mediķi ceļ trauksmi par īpaši smagajām traumām, kuras gūst elektroskrejriteņu vadītāji – nereti paši savas pārgalvības dēļ. Visbiežāk šādos gadījumos cilvēki gūst dažādus sasitumus un brūces, roku un pirkstu lūzumus, mežģījumus, diezgan bieži – arī galvas traumas, smadzeņu satricinājumus un pat galvaskausa lūzumus, žokļu un zobu traumas.

Atgādinot, ka cieņpilna mijiedarbība starp visiem ceļu satiksmes dalībniekiem ir drošas satiksmes pamats, CSDD sadarbībā ar Valsts policiju un partneriem uzsākusi satiksmes drošības kampaņu "Dod ceļu cieņai". Kampaņas laikā līdz pat novembrim sabiedrībai tiks skaidrotas dažādas situācijas ceļu satiksmē un ceļu satiksmes noteikumi, arī nerakstītie, kuru neievērošana rada domstarpības satiksmes dalībnieku vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!