Foto: Shutterstock

Lielākā daļa autovadītāju – 77% – izmanto viedtālruni, atrodoties pie stūres, liecina "If Apdrošināšana" aptauja. Tikai 23% šogad aptaujāto Latvijas autobraucēju apgalvo, ka, esot pie stūres, neizmanto mobilo telefonu. Salīdzinājumam – pērn 27% autovadītāju varēja teikt, ka vadot automašīnu, viedtālruni neizmanto.

Visbiežāk (58%) no aptaujātajiem autovadītājiem viedtālruni izmanto navigācijai. Savukārt 39% autovadītāju norāda, ka izmanto tālruni tikai zvaniem brīvroku sistēmā, bet virkne autovadītāju nosauc arī citas viedtālruņa funkcijas, kas tiek izmantotas, neraugoties uz to, ka viņi atrodas pie stūres.

12% aptaujāto atzina, ka sazvanās telefoniski arī bez brīvroku sistēmas, bet 14% – ka, braucot pie stūres, mēdz tajā meklēt un atskaņot mūziku. Interesanti, ka izteikti vairāk mūzikas meklētāju ir vīriešu vidū (18%), kamēr sievietes šajā jomā grēko salīdzinoši retāk (10%). Aptaujas dati atklāj, ka vēlme viedtālrunī atrast un atskaņot mūziku ir biežāk izteikta gados jauniem autovadītājiem – 41% aptaujāto autobraucēju līdz 25 gadu vecumam atzina, ka mēdz šādi rīkoties.

7% atzina, ka, braucot pie stūres, raksta īsziņas vai čato citās saziņas vietnēs, bet 9% – ka mēdz ierakstīt balss ziņas. 4% atzina arī, ka, braucot pie stūres, mēdz uzņemt arī pa kādai pašbildei.

Aptaujas dati liecina, ka 11% autovadītāju atzīst, – lai arī paši neesot piedzīvojuši bīstamas situācijas uz ceļa viedtālruņa izmantošanas dēļ, ar to ir saskārušies viņa draugi vai radinieki. Savukārt 6% norādīja, ka viedtālruņa lietošanas rezultātā ir gandrīz notriekuši gājēju.

"If Apdrošināšanas" veiktajā aptaujā Latvijā, Lietuvā un Igaunijā piedalījās nedaudz vairāk nekā 3000 respondentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!