Foto: Shutterstock

Pēc pārdošanas apjoma krituma Vācija atjaunos subsīdijas elektriskajiem automobiļiem. Federālā valdība ir nobažījusies par straujo pieprasījuma kritumu pēc elektromobiļiem: augustā pārdoto elektroauto skaits samazinājās trīskārtīgi (salīdzinājumā ar to pašu mēnesi 2023. gadā). Vācijas iestādes ir nolēmušas veikt jaunus pasākumus nozares atbalstam: juridiskām personām, kas ir iegādājušās vai gatavojas iegādāties elektromobiļus, tiks piedāvāti ievērojami nodokļu atvieglojumi.

Pagājušā gada beigās Vācijas iestādes atcēla subsīdijas elektromobiļu iegādei, un vasarā klienti sāka pāriet uz ekonomiskiem iekšdedzes dzinēja automobiļiem vai hibrīda automobiļiem.

Lai stimulētu vietējos autoražotājus, elektromobiļu korporatīvajiem pircējiem Vācija ir gatava piedāvāt nodokļu atvieglojumus līdz pat 40% apmērā. Interesanti, ka subsīdijas tiks ieviestas ar atpakaļejošu datumu: jaunā programma attieksies uz elektromobiļiem, kas iegādāti no 2024. gada jūlija līdz 2028. gada decembrim.

Tā kā uzmanība ir pievērsta juridiskām personām, varētu domāt, ka Vācija īpaši veicinās vieglo komerciālo elektrisko auto attīstību. Taču tas nav gluži tā: plānots, ka uz stimuliem attiecināmā elektromobiļa bruto cenas augšējā robeža tiks paaugstināta no 70 līdz 95 tūkstošiem eiro. Tādējādi subsīdijas būs pieejamas uzņēmējiem, kuri iegādāsies arī tādus "premium" klases elektromobiļus kā "BMW i5", "Mercedes-Benz EQE SUV" vai "Porsche Macan".

Vācijas vicekanclers Roberts Hābeks sacīja, ka jaunie atbalsta pasākumi veicinās "pieprasījuma pieaugumu". Eksperti lēš, ka 2025. gadā reforma budžetam izmaksās 480 miljonus eiro, bet līdz 2028. gadam ikgadējie izdevumi sasniegs 540 miljonus eiro (lai gan subsīdijas pakāpeniski tiks samazinātas). Ne visi iedzīvotāji atbalsta iestāžu iniciatīvu. Nodokļu "dāvanas" dārgiem elektromobiļiem tiek uzskatītas par netaisnīgām, bet iekšdedzes dzinēja automobiļu ražošanas pārtraukšana no 2035. gada – par neloģisku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!