Foto: Shutterstock

Trūkst pieejamu jaunu elektromobiļu plašam autobraucēju lokam, nepietiekami attīstīta infrastruktūra, pārāk mazs nobraucamais attālums ar vienu uzlādi. Šos trīs iemeslus eksperti lielākoties minējuši pēdējo piecu gadu laikā, domājot par to, kā pietrūkst, lai pāreju no iekšdedzes dzinēja automašīnām uz elektriskajām padarītu ātrāku. Kā ar šīm problēmām cīnās autoražotāji un infrastruktūras attīstītāji?

2024. gadu pamatoti var nosaukt par pagrieziena punktu, jo automobiļu tirgū cits pēc cita parādījās modeļi, kas medijos tika apzīmēti kā "beidzot pieejamas cenas moderni elektromobiļi". "Fiat Grande Panda", "Renault 5", "Citroën ë-C3" – visu šo prezentēto elektrisko jaunumu kopsaucējs ir aptuveni 25 tūkstošu eiro cena, kā arī aprīkojuma un komforta līmenis, kas atbilst autobraucēju šodienas cerībām.

Foto: Publicitātes foto

"Citroën ë-C3 Aircross", kas ir jaunākās modifikācijas modelis "ë-C3" saimē, piesaka sevi simtprocentīgi elektriskā versijā Eiropas tirgū tik svarīgajā B-SUV segmentā. Šajā kompakto krosoveru segmentā ir ļoti sīva konkurence, piesaistot pircējus ar saviem mazajiem, ērtajiem un stilīgajiem modeļiem, kas ir piemēroti ikdienas braucieniem pilsētā un piepilsētā.

Foto: Publicitātes foto

Šajā segmentā gada pirmajos piecos mēnešos starp dažādu ražotāju hečbekiem arī kompaktie apvidus automobiļi ierindojās desmit Eiropā visvairāk pārdoto modeļu sarakstā: "Volkswagen T-Roc", "Dacia Duster" un "Toyota Yaris Cross". Šie modeļi ir populāri arī Latvijā.

Foto: Publicitātes foto

Nozares speciālistiem nav šaubu, ka arī šī segmenta elektromobiļiem ar pievilcīgām īpašībām būtu veiksmīgi jāatrod savs pircējs. Būtisks ir asptāklis, ka "ë-C3 Aircross" kļūs par pirmo B-SUV segmenta modeli Vecā kontinenta tirgū, kas elektriskajā versijā maksās nepilnus 30 000 eiro.

Par šādu summu Francijas ražotājs piedāvās 4,39 metrus garu krosoveru ar 2,67 metrus garu riteņu bāzi, kas nodrošina plašumu ne tikai pasažieriem, bet arī bagāžai, kurai pieejama 460 litru ietilpība – par 50 litriem vairāk nekā tā priekštecim. Elektriskajam krosoveram, kura klīrenss pārsniedz 20 cm, būs pat septiņvietīga versija, lai gan tā tiks piedāvāta tikai modifikācijām ar iekšdedzes vai hibrīda dzinējiem.

Foto: Publicitātes foto

Lietuvas autožurnālists un šova "Autopilots" rīkotājs Vītenis Kudarausks norāda, ka šī nav pirmā reize, kad Francijas autoražotāji aizpilda tirgus nišas un dara to radoši. Pēc eksperta domām, šādām automašīnām būtu jāatbilst vidēju un lielāku ģimeņu vajadzībām blīvi apdzīvotās Eiropas pilsētās.

"Piemēram, Francijas, Itālijas vai citu vecās Eiropas valstu pilsētas ielas ir diezgan šauras, pastāvīgi trūkst vietas, tāpēc kompaktie automobiļi ir praktiska izvēle. Elektropiedziņa atvieglo iebraukšanu vietās ar kaitīgo emisiju ierobežojumiem. Tas var būt lielisks risinājums lielo pilsētu iedzīvotājiem, kuriem līdz šim bija jāizvēlas lielāki SUV modeļi, kas pilsētā nav tik mobili," vērtē žurnālists.

Attīstība neapstājas

Par nobraucamo kilometru daudzumu, ko ar vienu uzlādi spēj sasniegt mūsdienu elektromobiļi, vairs nevajadzētu būt lielām bažām. Un pietiekamai sniedzamībai vairs nav nepieciešams tērēt milzīgu summas elektromoibļa iegādē. Minētais "ë-C3 Aircross" spēs nobraukt vairāk nekā 300 kilometru ar vienu uzlādi un no 20 līdz 80 procentiem uzlādēties 26 minūtēs. Arī mazie elektriskie hečbeki "Renault 5" vai "Fiat Grande Panda" līdzīgu attālumu spēs veikt bez apstāšanās.

Foto: Publicitātes foto

Visbeidzot, nobraucamais attālums ar vienu uzlādi kļūst mazāk svarīgs apstākļos, kad uzlādes infrastruktūra pastāvīgi attīstās un ir viegli pieejama. Auto apskatnieks Egidijs Babelis stāsta, ka arī sadzīves apstākļi motivē cilvēkus izvēlēties elektroauto.

"Tāpēc tas vispirms ir jāizvērtē – kādi būs elektromobiļa eksplautācijas apstākļi. Ja nav vietas, kur to uzlādēt, un regulāri jābrauc tālu, tad būs tikai vilšanās un rūgtums," brīdina žurnālists.

Varbūt ne tik ātri, kā gribētos, bet, par laimi, notiek infrastruktūras attīstība. Eiropas Autoražotāju asociācija (ACEA) aplēsusi, ka līdz 2023. gada beigām visā Eiropas Savienībā tika uzstādīti 632 423 publiskie uzlādes punkti, kurus izmanto aptuveni trīs miljoni cilvēku.

Ko vēl vajag?

Lai gan visas jūtīgās elektroauto pasaules problēmas tiek risinātas, tomēr paliek jautājums – kas vēl nepieciešams, lai autobraucēji aktīvāk interesētos par iespēju mainīt iekšdedzes dzinēja spēkratus pret simtprocentīgi elektriskajiem? Pēc ekspertu domām, atbilde ir vienkārša – spēkā ir tie paši likumi, kas palīdz piesaistīt patērētājus tradicionālajām automašīnām: nepieciešami modeļi, kas ir praktiski, stilīgi, ar bagātīgu aprīkojumu un par saprātīgu cena.

"Zema cena, daudz vietas salonā, milzīgs bagāžnieks – šādi elektromobiļi būs gan nepieciešami, gan noderīgi. Mēs, Baltijas valstīs dzīvojošie, parasti nepērkam mazās automašīnas. Un ko darīt, ja jābrauc pa pilsētu četratā? Ja piedzimis bērns un visu laiku jāvadā līdzi bērnu ratiņi? Tieši tāpēc katram autobraucējam būs savi iemesli lielāka automobiļa izvēlei: vieniem būs nepieciešamas papildu sēdvietas, citiem – papildu ietilpība," domā E. Babelis.

Foto: Publicitātes foto

V. Kudarausks savukārt norāda, ka arī mūsu platuma grādos ir autobraucēji, kuri alkst pēc salīdzinoši neliela auto, kurā var uzņemt vairāk pasažieru vai salikt vairāk bagāžas.

"Iespējams, problēma ir tā, ka līdz šim tirgū bija neliela šādu elektromobiļu izvēle. Tāpēc varbūt tagad autoražotāji spēs lauzt ledu vai vismaz piedāvāt alternatīvu tiem, kas bija spiesti rast kompromisus, izvēloties modeļus, kas viņiem patiesībā bija par lielu," stāsta intervētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!