Ja saka "zviedru auto marka", lielākajai daļai prātā nāks tieši "Volvo". Studijas "RJ76 Films" raidījums "Tavs Auto TV" devās uz "Volvo" dzimteni Zviedrijā un galveno mītni Gēteborgā, lai klātienē iemūžinātu pasaules pirmizrādi jaunākajam šī ražotāja lolojumam – modernizētajam lielajam apvidniekam "XC90", kam blakus ir arī tā elektriskais brālis "EX90".

Tieši "XC90" modelis ir "Volvo" SUV segmenta aizsācējs. Šķiet, "Volvo XC90" ar mums ir bijis vienmēr, kaut gan tas klajā nāca vien pirms 22 gadiem. Šī sajūta norāda, ka šī auto lomu nevar novērtēt par zemu – un ne tikai Latvijā. Faktiski "lielais Volvo džips" aizsāka kompānijas ieiešanu SUV segmentā, kurš, kā zinām, ir kļuvis dominējošo auto tirgū. Ar laiku "XC90" ir cēlis zīmola atpazīstamību un arī citu "Volvo" automašīnu pārdošanas apjomu.

Modelim, kurš pats ir veiksmes stāsts, parādījies arī elektriskais brālis "EX90" – ar skatu nākotnē, kurā, "Volvo" ieskatā, valda elektroauto. Lai arī elektriskā flagmaņa ieviešana ražošanā bija aizkavējusies programmatūras uzlabojumu dēļ, pirms laba laika prezentētais "EX90" nonācis uz ražošanas konveijera un būs, pēc "Volvo" pārstāvju vārdiem, viedākais un drošākais auto, ko "Volvo" jebkad radījis.

"EX90" ir jau otrais simtprocentīgi elektriskais modelis, kuru zviedru ražotājs prezentējis saviem klientiem. Ja "EX30" bija mazākais un arīdzan lētākais "Volvo" modelis, "EX90" neapšaubāmi ir lielākais un lepnākais šajā saimē. Tam ir septiņas sēdvietas, visu riteņu piedziņa, bet ar pilnu uzlādi pilsētas satiksmē tas spēj veikt gandrīz 750 kilometru.

"XC90" apvidnieks "Volvo" markai ir ļoti svarīgs, tāpēc tas bija jāmodernizē uzmanīgi. Eksterjers ir kļuvis mūsdienīgāks, aizgūstot dažus risinājumus no elektriskajiem "EX90" un "EX30". Taču interjers ir pārveidots pamatīgāk. Priekšējā paneļa horizontālā arhitektūra ir akcentētāka, centrālajā konsoles daļā ir papildu nodalījums, kā arī dekoratīvajā apdarē izmantoti augstākās kvalitātes otrreizēji pārstrādāti materiāli.

Vēl viens jauninājums ir 11,2 collu multimediju sistēmas displejs, kura pikseļu blīvums palielināts par 21 procentu. Sākuma ekrānā tagad tiek parādītas biežāk izmantotās lietotnes un funkcijas. Turklāt ir konteksta panelis, kura ikonas mainās atkarībā no situācijas: piemēram, braucot lēni stāvvietā, ekrānā parādās poga 360 grādu kameru aktivizēšanai.

Tehniskajā plānā "XC90" nav daudz mainījies. Balstiekārta ir pielāgota lielākam komfortam, par papildu samaksu joprojām ir pieejamas adaptīvā balstiekārta ar iespēju regulēt klīrensu. Pie liela braukšanas ātruma apvidnieks balstiekārtu pazemina par 20 milimetriem, bet uz bezceļiem pacels par 40 mm. Tāpat ir uzlabota salona trokšņu izolācija, un spēka agregātu klāsts ir pilnībā elektrificēts un ir palicis bez dīzeļdzinējiem.

Modernizētajam "Volvo XC90" ir vieglie hibrīddzinēji "B5" un "B6" versijā (tie attīsta 250 un 300 ZS) un uzlādējamā hibrīda versija "T8" (456 ZS, 709 Nm). Šajā "plug-in" hibrīda versijā "XC90" spēs nobraukt vairāk nekā 70 kilometrus ar elektrisko piedziņu, un tā kopējais nobraukums pārsniegs 800 kilometrus ar pilnu degvielas tvertni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!