"Hyundai Ioniq 5 N" ir īpašs elektroauto – tam ir 650 zirgspēki, pilnībā atslēdzama pretizslīdēšanas sistēma, savukārt izmantojot vilkmes sadales funkciju, šo auto no pilnpiedziņas spēkrata pāris sekundēs var pārvērst par klasiskās piedziņas spridzekli.

Iekāpjot šī auto salonā un ieraugot visus tā slēdžus un pogas, samulsīs pat vispieredzējušākais auto entuziasts. Lai spētu kontrolēt visas "Hyundai Ioniq 5 N" funkcijas, ir vajadzīga pamatīga instruktāža. Ar vienu no pogām var izvēlēties braukšanas režīmus, ar citu – papildrežīmus, bet ar vēl trešo var iedarbināt "boost" funkciju, kura uz 10 sekundēm padara šo auto par mežonīgu raķeti (lieti noder, kādu apdzenot uz šosejas), savukārt pie durvīm, paneļa sānos ir pretizslīdēšanas sistēmas deaktivizācijas slēdzis, bet viduskonsolē ir "N mode" sadaļa, kurā var gluži kā datorspēlē noregulēt savu auto vai aktivizēt "N" starta kontroli.

Par šī auto pilotu un reizē ekspertu studijas "RJ76 Films" raidījums "Tavs Auto TV" pieaicinājis Krišjāni Cauni: cilvēku, kuram autosports ir asinīs gan tiešā – proti, iedzimtības –, gan pārnestā – aizrautības – nozīmē.

Neskatoties uz to, ka šis auto arī rūc un "šauj", kā arī tam ir "virtuāla" astoņu pakāpju ātrumkārba, patiesībā tas spēj pārvietoties klusi kā ēna. "Ioniq 5 N" ir elektroautomobilis, kura radītāji to ir pārvērtuši lieliskā rotaļlietā pieaugušiem puišiem un meitenēm. Pie ši auto stūres visu laiku gribas smaidīt, tu it kā zini, ka šīs motora skaņas nav īstas, ka tam nav pārnesumkārbas, bet sajūtas, parslēdzoties "uz augšu" vai "apakšu", izmantojot "e-Shift", ir patiesi reālas.

Vizuāli "Hyundai Ioniq 5 N" ir gandrīz vai dvīnis savam standarta brālim, tomēr papildu aerodinamikas elementi, dažādas lūciņas, spoilerīši, milzīgi 21 collas diski ar 275 mm platuma riepām un speciāli "N" līnijai paredzētās virsbūves krāsas padara šo auto īpašu un uz ielas patiešām pamanāmu. Turklāt atšķirības ir ne tikai vizuālas, bet arī fiziskas. Lai padarītu "Ioniq 5 N" virsbūvi stingrāku un noturīgāku pret vērpi, tai ir 42 papildu metinājuma vietas, pastiprināti motora un akumulatora balsti, savukārt priekšējam un aizmugures pusrāmim ir paaugstināta šķērsvirziena stingrība.

Protams, galvenie raksturlielumi, kas jāzina par šo auto: tā maksimālais ātrums ir 260 km/h, "simtu" tas spēj sasniegt 3,4 sekundēs, pateicoties 650 ZS jaudai un 770 Nm griezes momentam. Vārdu sakot, šis ir sasodīti ātrs un "ass" auto. Ja patiešām sadomāsiet atslēgt tā elektroniskās stabilitātes grožus, jābūt gataviem uz visu.

Ātram auto ir vajadzīgas arī labas bremzes, un uz šo pozīciju "Hyundai" nav skopojies. Tam ir 400 mm diametra bremžu diski, kas ir lielāki nekā dažām labam mazauto riteņu diski. Papildu tam ir jaudīgi četru virzuļu monobloka skavas (suporti) un arī aizmugurē ir ventilējami 360 mm bremžu diski.

Lai gan "Hyundai Ioniq 5 N" nav lēts – tā bāzes cena ir 78 990 eiro –, tas ir ievērības cienīgs auto, kuram, ja tā padomā, auto tirgū pagaidām nav analogu. Veiktspējas ziņā ar to konkurēt varētu "Porsche Taycan", bet tāds maksā krietni dārgāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!