Foto: Shutterstock

Auto ķibelēm uz ceļa nav sezonas "atklāšanas" vai "noslēguma". Turklāt rudenī kā jau starpsezonā autovadītājiem galva mēdz sāpēt gan par vasarai, gan ziemai raksturīgām problēmām. Apdrošināšanas sabiedrība "Balta" šogad palīdzības uz ceļa gadījumiem izmaksājusi gandrīz 780 000 eiro un auto īpašniekiem atgādina – regulāra sekošana sava transportlīdzekļa tehniskajam stāvoklim un saudzīga izturēšanās pret to pasargās no nepatīkamiem pārsteigumiem.

Kā liecina apdrošinātāja dati, iemesli, kāpēc auto paliek uz ceļa un vairs nav iedarbināms, var būt visdažādākie: negaidītas tehniskas problēmas, beigusies degviela, sadursme, plīsušas riepas, nosēdies akumulators, nozaudētas atslēgas u.c.

"Tehniskas nebūšanas var būt sezonālas, piemēram, auto atsakās darboties dzestrā rītā, taču ir problēmas, ar kurām autovadītāji saskaras visa gada garumā, piemēram, bedrē pārsista riepa vai izlādējies akumulators, jo auto reti tiek izmantots. Nav arī retums, kad automašīna nereaģē vecas auto atslēgu baterijas dēļ, un tad nākas aizkavēties vairākas stundas viena par bateriju ietaupītā eiro vārdā. Tādējādi bieži vien ir situācijas, no kurām ir iespējams izvairīties brauciena laikā vai arī pirms tā," norāda "Balta" transporta produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītājs Kristaps Liecinieks.

Šādu palīdzības uz ceļa pakalpojumu katru dienu izmanto ap 20 "Balta" klientu, izsaukumu skaitam salīdzinājumā ar tādu pašu periodu pērn pieaugot par 12%. Lielākās atlīdzības saistītas ar transportlīdzekļa transportēšanu, kura nepieciešama pēc ceļu satiksmes negadījuma vai tehniskas kļūmes. Kopumā 18% gadījumu transportlīdzeklis tiek transportēts tālāk par 50 kilometriem no notikuma vietas, bet nepilnos 8% gadījumu – tālāk par 100 kilometriem.

Palīdzība uz ceļa lielākoties ir nepieciešama, jo gadījusies tehniska kļūme (63%), sabojāta automašīnas riepa (14%) vai noticis ceļu satiksmes negadījums (10%). Arī šī gada rudenī palīdzības uz ceļa iemeslu TOP-3 vietu sadalījums un procentuālais apmērs nav īpaši mainījies. Īpaša vieta biežāko palīdzības uz ceļa izsaukumu sarakstā ir arī neuzlādētiem akumulatoriem.

Lai pēkšņi nepaliktu ceļa vidū, apdrošinātājs iesaka ievērot dažus vienkāršus piesardzības pasākumus: regulāri novērtē transportlīdzekļa tehnisko stāvokli, tā atbilstību sezonai un laikapstākļiem; akumulatoru ir vērts pieskatīt neatkarīgi no tā, cik tālu braucienu plāno: ja akumulators izlādējies, – uzlādē; ja vecs, – nomaini; seko līdzi degvielas daudzumam tvertnē un laicīgi ieplāno uzpildi; glabā auto atslēgas rezerves bateriju automašīnā; dodoties garākā braucienā, paņem līdzi otru automašīnas atslēgu komplektu; rūpīgi izvērtē braukšanas ātrumu atbilstoši ceļa kvalitātei un noteiktajiem ātruma ierobežojumiem, ievēro pietiekamu distanci no priekšā braucošā transportlīdzekļa, kas palīdzēs laikus pamanīt un iespēju robežās apbraukt īpaši nelīdzenas vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!