Foto: Shutterstock

Latvijas klimats rudenī un ziemā ir nepastāvīgs – mūs var pārsteigt gan sasalstošs lietus, gan dziļas sniega kupenas. Tas būtiski ietekmē braukšanas apstākļus. Lai droši pārvietotos, automobilis ir rūpīgi jāsagatavo gada aukstākajam periodam, jo sniegs, ledus un zemā gaisa temperatūra rada papildu riskus. Auto mazumtirdzniecības uzņēmuma "Inchcape Motors Latvia" pārstāvis Māris Lazdāns sniedz padomus, kā sagatavot automobili ziemai.

Nežēlo naudu labām ziemas riepām

Vissvarīgākais ziemā ir aprīkot savu auto ar kvalitatīvām ziemas riepām, kas nodrošinās labāku saķeri ar ceļa virsmu, īpaši kad ceļi ir apledojuši vai sniegoti. Ja riepas ir iegādātas agrāk, pārliecinies, ka riepām ir atbilstošs protektora dziļums, vismaz 4 mm, bet vēlams no 6 līdz 9 mm, lai labāk varētu kontrolēt automobili bīstamos apstākļos. Kā norāda Lazdāns, atkarībā no veiktajām distancēm viens riepu komplekts parasti kalpo aptuveni trīs sezonas.

"Jāatceras, ka šajā ziemas sezonā transportlīdzekļi ir jāaprīko ar ziemas riepām, kas marķētas ar apzīmējumu "kalns un sniegpārsliņa". Ceļu satiksmē vairs nedrīkstēs piedalīties ar vissezonas riepām, kuras apzīmētas tikai ar "M+S". Ja bieži sanāk pārvietoties pa lauku ceļiem, var apsvērt iespēju iegādāties arī riepas ar radzēm. Tās gan nav ieteicamas pilsētai, kur ceļi tiek kaisīti un parasti ir sausi vai slapji," rekomendē "Inchcape Motors Latvia" pārstāvis.

Pārbaudi akumulatoru un elektrisko sistēmu

Neviens nevēlas būt situācijā, kad pēc ilgstošas automobiļa stāvēšanas vai aukstas ziemas nakts nevar iedarbināt savu automobili un ir jālūdz apkārtējo palīdzība. Zemā temperatūra var samazināt akumulatora veiktspēju, tāpēc ir svarīgi pārliecināties, ka akumulators ir labā stāvoklī. Pārbaudi arī ģeneratora darbību un akumulatora uzlādes līmeni. Ja akumulators ir vecāks par pieciem gadiem, apsver iespēju to nomainīt.

Kā norāda Lazdāns, akumulatora mūža ilgums ir atkarīgs no braukšanas biežuma – ja pārsvarā tiek veiktas īsas distances un reti, akumulatora darbības ilgums saīsinās. Lai to pagarinātu, akumulatoru periodiski var uzlādēt, ja vien ir tāda iespēja.

Nomaini automašīnas tehniskos šķidrumus

Viena no biežāk pieļautajām kļūdām ir vasaras logu mazgāšanas šķidruma atstāšana sistēmā, kas var aizsalt pat pie neliela sala un sabojāt sistēmu. Tāpēc jau rudenī ieteicams sākt lietot ziemas logu tīrīšanas šķidrumu, kas zemākā temperatūrā nesasalst. Tāpat ir svarīgi pārliecināties, ka logu tīrītāji ir labā stāvoklī, lai nodrošinātu skaidru redzamību sliktos laikapstākļos.

Dzesēšanas šķidrums jeb antifrīzs ir būtisks, lai novērstu dzinēja pārkaršanu, tāpēc ir svarīgi, lai sistēmā būtu pietiekams tā daudzums. Antifrīza sastāvā ir arī ūdens, un ar laiku tas var zaudēt savas nesasalšanas īpašības, tāpēc pirms aukstās sezonas sākšanās vajadzētu pārbaudīt dzesēšanas šķidruma sasalšanas temperatūru, ko var izdarīt auto servisos.

Aukstā laikā arī motora eļļa kļūst viskozāka, tāpēc ir svarīgi, lai tā būtu nomainīta noteiktajā termiņā, jo veca eļļa var apgrūtināt automobiļa iedarbināšanu ziemas apstākļos. Veca eļļa palielinās arī motora nodilumu.

Pārbaudi bremžu sistēmu un apgaismojumu

Arī bremžu sistēmai ziemā jābūt teicamā kārtībā. Ir svarīgi pārliecināties, ka tā darbojas nevainojami, jo slidenos apstākļos bremzēšana var būt sarežģītāka. Nepieciešamības gadījumā nomaini bremžu klučus un pārbaudi bremžu šķidrumu.

Ziemā diennakts gaišais laiks ir ļoti īss, tāpēc ir svarīgi, lai strādātu visi apgaismojuma lukturi un automobilis būtu labi redzams uz ceļa. Tas nodrošinās maksimālu redzamību gan pašam, gan citiem autovadītājiem, īpaši sliktas redzamības apstākļos, piemēram, sniegputenī vai miglā.

Nodrošinies ar avārijas komplektu

Ja bieži pārvietojies ārpus apdzīvotām vietām, kur ceļu uzturēšana netiek regulāri veikta, ieteicams automobilī glabāt avārijas komplektu, kas palīdzēs neparedzētās situācijās. Tajā vajadzētu būt nelielai sniega lāpstai, sālim vai smiltīm saķeres uzlabošanai, starta kabeļiem akumulatora uzlādei, darba cimdiem, lukturītim, atstarojošai vestei un avārijas trijstūrim.

Gudri plāno naudas plūsmu

Automobiļa remonts un tā sagatavošana drošai braukšanai ziemā rada papildu izdevumus, kas var būt slogs mājsaimniecības budžetam, tomēr "Inbank" vadītājs Dainis Skrinda aicina netaupīt uz drošības rēķina.

"Drošībai uz ceļa ir jābūt pirmajā vietā, īpaši rudens un ziemas apstākļos, kad braukšanas apstākļi ir sarežģītāki. Tas, cik labi būs sagatavots automobilis, var pasargāt no ceļu satiksmes negadījumiem, un taupīt uz šo nevajadzētu," iesaka Skrinda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!