Foto: Privātais arhīvs

16 gadus vecā zviedru vides aktīviste Grēta Tūnberga, kura pēc pāris nedēļu meklējumiem beidzot sev atrada ekoloģisku transportlīdzekli atpakaļceļam no ASV uz Eiropu, garajā ceļojumā laiku velti netērē un dara to, ko pieprot vislabāk, – protestē pat uz katamarāna Atlantijas okeāna vidū.

Tūnberga ar austrāliešu ceļotāju un blogeru katamarānu "La Vagabonde" ceļā devās pirms pusotras nedēļas – 13. novembrī. Ņemot vērā, ka Tūnberga slavena kļuva ar to, ka katru piektdienu seboja skolu un protestēja pret klimata izmaiņām, viņa šo pašu tradīciju ievēro arī uz katamarāna okeāna vidū. Protestēja viņa gan 15. novembra, gan arī 22. novembra piektdienā, kā pierādījumu tam savos soctīklu kontos izliekot fotogrāfijas ar savu plakātu zviedru valodā un navigācijas koordinātes.

Eiropā Tūnberga plāno ierasties decembra sākumā, lai paspētu piedalīties pasaules klimata konferencē (COP25) Madridē. Sākotnēji bija plānots, ka ANO konference notiks Čīlē, bet pagājušajā mēnesī tā atteicās no tās rīkošanas protestu dēļ, un ANO atkal nācās meklēt jaunu norises vietu. 1. novembrī amatpersonas paziņoja, ka konference no 2. decembra līdz 13. decembrim notiks Madridē.

Tas bija neplānots pavērsiens Tūnbergas iecerē no septembrī Ņujorkā notiekušās ANO klimata konferences, kas ar emocionālo runu mazo zviedru meiteni padarīja slavenu visā pasaulē, ar elektriskajiem vilcieniem un "Tesla" elektromobili doties uz Dienvidameriku. Tā vietā Tūnberga bija spiesta visai pasaulei lūgt palīdzību atrast viņai piemērotu transportlīdzekli Atlantijas okeāna šķērsošanai, jo lidmašīnas viņa neizmanto ekoloģisku apsvērumu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!