Foto: AP/Scanpix/LETA

16 gadus vecā zviedru vides aktīviste Grēta Tūnberga ir panākusi neiedomājamo – rūdītajam britu autožurnālistam Džeremijam Klārksonam viņa ir apsteigusi līdz šim visienīstāko cilvēku kategoriju velosipēdistus. Klārksons meitenīti nosaucis par "idioti" un vaino mūsdienu izglītības sistēmu, kura tādus tikai vairo.

"Visi man pazīstamie, kuriem ir mazāk par 25 gadiem, vispār neinteresējas par automobiļiem – Grēta Tūnberga ir nogalinājusi auto šovu," dusmas intervijā izdevumam "The Sun" pauž Klārksons, kas atpazīstamību pasaulē ieguva kā "TopGear" ("Gāzi grīdā!") raidījuma vadītājs. "Viņiem skolā, pirms vēl iemācījušies pateikt "mamma" vai "tētis", stāsta, cik automobiļi ir ļauni, un tas nosēžas viņu prātos."

Klārksona kolēģis Ričards Hamonds tam piekrīt: "Lai kā man tas nepatiktu, bet uzskatu, ka Klārksonam šajā jautājumā ir taisnība. Jauniešiem neinteresē automobiļi. Cik bērniem mūsdienās pie guļamistabas sienas ir plakāts ar automobili?"

Komentējot Grētas Tūnbergas fenomenu, Klārksons bija skarbs savos vārdos: "Viņa ir idiote! Braukā apkārt pa pasauli un stāsta, ka mēs visi mirsim. Bet tas neko neatrisina, mīļumiņ!"

"Iet streikot, aizņemties vairākus miljonus vērtu jahtu ar rezerves dīzeļmotoru, burāt uz Ameriku un kliegt uz prezidentu Trampu – es arī tā varētu darīt, bet ar to neko nevar panākt! Tā vietā ir jāiet diskutēt ar zinātniekiem," viedumā dalās 59 gadus vecais Klārksons.

13. decembrī tiešsaistes servisā "Amazon Prime" nonāks pusotru stundu gara "The Grand Tour" filma "Seamen", kas būs pirmā šī raidījuma jaunā formāta sērija. Tajā Klārksons, Hamonds un Džeimss Mejs dosies 800 kilometru piedzīvojumā Kambodžā un Vjetnamā, braucot gan ar velosipēdiem, gan kuteriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!