Auto ar diviem motoriem, kuri nepatērē ne lāses benzīna un ir tik ņipri, ka spēj šo auto līdz 100 km/h iekustināt 5,6 sekundēs – tāds ir pilnībā elektriskais "BMW iX1", ko studijas "RJ76 Films" raidījums "Tavs Auto TV" apskata kopā ar inženieri un elektroauto entuziastu Andri Dambi.

Autoinženieris Andris Dambis, kurš daudzus gadus krāto pieredzi sporta automobiļu būvniecībā nu liek lietā, lai radītu elektriskos pilsētas mikroautobusus, no kuriem vairāki jau pašlaik kursē Ventspils ielās. Jau šobrīd pasažieru pārvadājumos iesaistīti visi autobusi, ko projekta gaitā bija plānots iegādāties, tas ir, 14 mazas ietilpības elektroautobusi un viens lielas ietilpības duālās degvielas sistēmas jeb hibrīdautobuss, kā arī sekmīgi tiek ekspluatētas uzlādes stacijas.

Vizuāli 4,5 metrus garais "BMW iX1" izskatās gandrīz tāpat kā standarta "X1". Vienīgais, kas nodod šī auto piederību e-pasaulei, ir kontaktligzda, kas atrodas aiz "degvielas uzpildes vāciņa".

Ar pilnu 64,7 kWh akumulatora uzlādi "iX1" spēj veikt līdz pat 438 km garu distanci, un tā vidējais elektrības patēriņš ir 18,4 kWh/100 km jeb aptuveni no 1,5 līdz 4 eiro uz 100 km, ja lādēsiet to mājās (šīs izmaksas var mainīties atkarībā no elektrības pieslēguma veida). Savukārt paša spēkrata cena ir, sākot no 58 000 eiro.

"BMW iX1" dinamika ir patiešām iespaidīga. Pirmkārt jau, 494 Nm lielais griezes moments ir pieejama pilnā motoru apgriezienu diapazonā, sākot no 0. Jauda – 313 ZS un, neskatoties uz to, ka šis auto ir salīdzinoši pasmags (2010 kg), jo tam ir samērā milzīgs bateriju bloks, 100 km/h tas spēj "uzraut" mazāk nekā sešās sekundēs. Savukārt "iX1" maksimālais ātrums, līdzīgi kā arī citiem e-auto, ir elektroniski ierobežots pie 180 km/h atzīmes.

Šim auto ir divi vienādi elektromotori: viens atrodas priekšā, otrs – aizmugurē, savā starpā tie nav savienoti un katrs no tiem kontrolē savu riteņu asi. Līdz ar to "iX1" ir visu riteņu piedziņa, turklāt atkarībā no braukšanas apstākļiem auto elektronika spēj mainīt spēka sadalījumu pa asīm tā, lai nodrošinātu maksimālu saķeri ar ceļa virsmu.

Interesants fakts – līdz 2022. gada beigām BMW grupa savās Vācijas ražotnēs Dingolfingā, Leipcigā un Rēgensburgā ir investējusi vairāk nekā 1,6 miljardus eiro auto elektrisko komponentu un akumulatoru ražošanā, tādējādi samazinot atkarību no komponenšu piegādātājiem, kuri atrodas ārpus Vācijas robežām. Šajās BMW ražotnēs strādā 3300 darbinieki.

"BMW iX1" konstrukcijā ir izmantota piektās paaudzes "eDrive" piedziņas sistēma – tāda pati kā BMW flagmanī "i7". Viena no šīs sistēmas priekšrocībām ir uzlabota auto akumulatora uzlādes programmatūra, kam pateicoties auto lieljaudas uzlādes stacijās "iX1" akumulatora enerģijas krājumus līdz 80% atzīmei iespējams atjaunot vien 29 minūšu laikā. Un tas nozīmē, ka 10 min garā uzlādes pauzē var iegūt enerģiju, kas nepieciešama 120 km garas distances veikšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!