Foto: Reuters/AP/Scanpix/LETA

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā agresorvalsts politiķiem un oligarhiem rietumvalstis ir noteikušas ekonomiskās sankcijas, kas skārušas arī Vladimira Putina rūpīgi slēptās greznās luksusa jahtas. Ap tām grozās liela nauda, tādēļ neskatoties uz asiņaino karu, apiet ar tām saistītās sankcijas palīdz ne tikai Putinam viens no tuvākajiem oligarhiem Arkādijs Rotenbergs, bet arī uzņēmums Igaunijā, atklāj šobrīd ieslodzītā opozicionāra Alekseja Navaļnija kolēģi savā jaunākajā pētījumā.

Pēc Krievijas pilnā iebrukuma Ukrainā 2022. gadā vien Putina jahtas "Graceful" uzturēšanā vien ir iztērēti trīs miljardi rubļu jeb 30 miljoni eiro. 82 metrus garā jahta "Graceful" ūdenī tika nolaista 2014. gadā un tās vērtība tiek lēsta 100 miljonu ASV dolāru apmērā. Šī jahta vairākkārt ir novērota pie Sočiem laikā, kad tur atradās Putins, raksta izdevums "Meduza".

"Graceful" jahtu skāra rietumvalstu sankcijas reizē ar 140 metrus garo jahtu "Scheherazade", kuru Navaļnija komanda sasaistīja ar Vladimiru Putinu, kā rezultātā šī aptuveni 700 miljonus ASV dolāru vērtā jahta tika arestēta Itālijā.

"Graceful" jahtu vēl dažas nedēļas līdz Krievijas pilna mēroga iebrukumam Ukrainā paspēja izvest no Vācijas ostas, kur tā atradās remontā. Kā norāda pētījuma autori, kuru rīcībā nonāca e-pastu sarakstes arhīvs ar jahtu apkalpojošo uzņēmumu, "Graceful" no ostas tika savākta ārkārtas gadījumā, jo saskaņotā remonta tāme paredzēja vēl gadu ilgu darbu. Jahtu pārdzina uz Kaļiņingradu, pēc kā tā ceļu uz kādu no citām Krievijas ostām turpināja, "Graceful" nosaukumu aizkrāsojot ar "Kosatka".

Kā uzskata pētījuma autori, ņemot vērā, ka Putina īpaši greznā un lielā jahta "Scheherazade" tika arestēta Itālijā, tika nolemts izmantot nu jau "veco" jahtu un uz tās bāzes būvēt jaunu. Rezultātā "Graceful" tika saremontēta un pilnībā modernizēta, piemēram, izbūvējot jaunas kajītes "saimniekam" un "saimniecei".

Piemēram, kā liecina Navaļnija kolēģu iegūtās remonta tāmes, koka mēbelēm vien tika iztērēti 240 miljoni rubļu (2,4 miljoni eiro). Tāpat jahtai iegādāts žurnālu galdiņš par astoņiem miljoniem (78 tūkstoši eiro), matracis "saimnieces" gultai par 800 tūkstošiem rubļu (nepilni astoņi tūkstoši eiro), paklāji vairāk nekā 100 kvadrātmetru platībā "saimnieka" guļamistabai par pieciem miljoniem (49 tūkstoši eiro), kā arī trīs bruņu lietussargi par 1,2 miljoniem katrs (nepilni 12 tūkstoši eiro).

Pētnieku iegūtajās jahtas fotogrāfijās redzams arī darba kabinets ar speciālo sakaru tālruni, kāds redzams visos Putina kabinetos. Uz jahtas ir arī helikopteru nosēšanās laukums, baseins un sporta zāle ar trenažieriem – tādas pašas firmas, kā Putina bruņuvilcienā.

Jahtai sarūpēts arī jūras baseins – konstrukcija 85 metru garumā un 25 metru platumā, kas aprīkota ar tīklu, lai pasargātu peldētājus no jūras faunas. Šī konstrukcija tiek piestiprināta jahtas aizmugurē. Jahtā ir arī mazi kontrasta baseini – ar karsto un auksto ūdeni; tādi ir uzstādīti arī katrā Putina mājoklī, sākot ar rezidenci Maskavas priekšpilsētā Novoogarevā un beidzot ar pili Gelendžikā, norāda pētījuma autori.

Neskatoties uz to, ka "Graceful" jahtai ir rietumvalstu sankciju sarakstā, tas nav traucējis tās vērienīgajai modernizācijai. Iepirkumiem un remonta aprīkojumam tika izveidota infrastruktūra ar palīgiem no Eiropas, Turcijas un Apvienotajiem Arābu Emirātiem, noskaidrojuši pētījuma autori, īpaši izceļot Igaunijas uzņēmumu "Distinto Grupp". Piemēram, formastērpus jahtas ekipāžai iepērk Itālijā, rēķinu apmaksā kompānija Igaunijā, bet preci piegādā uz Lietuvu, kur pēc tam tā tiek nogādāta uz Kaļiņingradu. Šis Igaunijas uzņēmums palīdzējis arī iegādāties jahtai nepieciešamo elektroniskās vadības monitoru. Arī citām Putina jahtai nepieciešamajam aprīkojumam loģistikas ceļš bijis uz Turciju, tad Lietuvu un tad Kaļiņingradu. Un ar izpalīdzēšanu Putina jahtas apgādei Igaunijas uzņēmums labi nopelnījis: ja tā apgrozījums pirms kara bija tikai 432 tūkstoši eiro, tad pēc – 1,3 miljoni eiro. Arī 2023. gada pirmajā pusē "Distinto Grupp" izdevies sasniegt 0,6 miljonu eiro apgrozījumu.

Savukārt visu šo Eiropā iegādāto aprīkojumu noformē tā, it kā tas būtu paredzēts "MV Rahil" jahtai, kuru rietumvalstu sankcijas nav skārušas, lai arī pieder Putina draugam un oligarham Arkādijam Rotenbergam. Navaļnija birojs solījis pētījumā gūto informāciju nodot rietumvalstu varasiestādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!