Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV finanšu ministre Dženeta Jelena pirmdien paziņoja, ka šobrīd ir pāragri prognozēt ietekmi uz valsts ekonomiku, ko radīs bezprecedenta strādājošo streiks visos trīs lielākajos Detroitas autobūves uzņēmumos.

Jelena intervijā telekanālam CNBC sacīja, ka šobrīd nav iespējams prognozēt ietekmi uz ekonomiku, jo tas atkarīgs no streika ilguma un ietekmētajām pusēm.

Tikmēr pirmdien turpinājās sarunas starp ASV arodbiedrību "United Auto Workers" (UAW) un autoražotājiem "Ford", "General Motors" un "Stellantis", taču pieejamā informācija liecina, ka puses joprojām ir tālu no vienošanās panākšanas.

UAW noteikusi piektdienu par gala termiņu, līdz kuram uzņēmumiem jāpanāk progess šajās sarunās, pretējā gadījumā streiks tikšot paplašināts.

Streikā šobrīd no UAW pārstāvētajiem 150 000 darbinieku piedalās aptuveni 12 700 strādājošo, ietekmējot katra autoražotāja vienu rūpnīcu.

Kā ziņots, "Ford", "General Motors" un "Stellantis" darbinieki streiko no piektdienas, un šī ir pirmā reize vēsturē, kad streiki norisinās visos trīs lielākajos Detroitas autobūves uzņēmumos vienlaicīgi.

UAW pieprasījusi strādājošo algas palielināt par 40% atbilstoši "General Motors", "Ford" un "Stellantis" vadītāju atalgojumu kāpumam pēdējos gados. Tāpat starp arodbiedrības citām prasībām ir noteikt četru dienu darba nedēļu un atjaunot automātiskos algu pieaugumus, kas saistīti ar inflāciju. Arodbiedrība arī vēlas ieviest stingrāku ierobežojumus attiecībā uz to, cik ilgi darbinieks tiek uzskatīts par pagaidu strādājošo, kurš nesaņem arodbiedrības atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!