Cik kaitīgi vai – tieši pretēji – nekaitīgi dabai ir elektroautomobiļi? Vai tie ir taupīgāki par dīzeļiem? Vai šāda tipa spēkrati ir mūsu nākotne un vai īstiem auto entuziastiem ir pienācis laiks nolikt ziedus uz kapa ar uzrakstu "Bauda braukt"? Atbildes uz šiem jautājumiem savā jaunākajā sižetā meklē studijas "RJ76 Films" raidījums "Tavs Auto TV".

Raidījuma eksperts elektriskās mobilitātes jautājumos šoreiz ir "Virši" elektrouzlādes tīkla attīstītājs un ilgtspējas projektu vadītājs Anrijs Tukulis. Viņš ar elektroauto pasauli ir pazīstams jau gadus sešus, izmēģinājis ļoti daudzus Eiropas tirgum paredzētos elektroauto modeļus, pārbaudot to uzlādes un akumulatoru specifiku. Tāpat, 2018. gadā testējot "e-mobi" elektrouzlādes tīklu, ar elektrospēkratiem apbraukājis gandrīz visu Latviju.

Elektroautomobiļu tirgus joprojām paplašinās, un "The Wall Street Journal" dati to apstiprina. Salīdzinot ar 2021. gadu, elektroauto pārdošanas apjomi pasaulē pieauguši par 68% un sasniedz 7,8 miljonu vienību. Eiropā vien 14 no 100 pērn reģistrētajām jaunajām automašīnām bija simtprocentīgi elektriskas.

Ja runājam par Latviju – elektroauto reģistrācijas dati pagaidām vēl nav tik iespaidīgi, bet to popularitāte pavisam noteikti aug Pagājušajā gadā pieprasījums pēc šādiem auto mūsmājās stipri pārsniedza piedāvājumu, un tādējādi klientiem nācās gaidīt rindā savu spēkratu pat gadu vai ilgāk. Šobrīd situācija ar piegādēm ir normalizējusies un nevienam vien auto dīlerim elektromobiļi ir pieejami uzreiz no noliktavas.

Dabas draugi un eko-fani pilnīgi noteikti var nesatraukties par to, ka nākotnē elektroautomobiļu nolietotie akumulatori mētāsies izgāztuvēs vai piepilsētas mežos, jo tā ir gana vērtīga izejviela pat nolietotā stāvoklī. Piemēram, "Škoda Enyaq iV" 400 kilogramu smagajā akumulatorā ir 126 kg alumīnija, 71 kg grafīta, 41 kg niķeļa, 22 kg vara, 12 kg mangāna un daudzi citi noderīgi izejmateriāli, kuri visi kā viens ir pilnībā pārstrādājami. Un, kā norāda "Volkswagen" grupa, – akumulatoru ražošana no otrreizēji pārstrādātiem materiāliem patērē pat mazāk enerģijas nekā ražošana no jauniem izejmateriāliem.

Plašāk par mītiem un patiesībām par elektromobiļiem skaities raidījuma video sižetā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!