Aizvadītajā nedēļā, 18. septembrī, Rīgas cirkā krāšņi prezentēti jaunie pilnībā elektriskie "Porsche Macan 4" un "Macan Turbo" modeļi, kuri nule ieradušies Latvijā.

Modeļu atklāšanas pasākuma tēma tika apzināti saistīta olimpisko un sportisko garu, jo, radot šo SUV, "Porsche" mērķis bija panākt, lai pilnībā elektriskais "Macan" būtu sportiskākais modelis savā segmentā.

"Porsche Macan" kā iekšdedzes dzinēja automobilis debiju piedzīvoja pirms desmit gadiem, savukārt tā jaunā versija ir pirmais vācu luksusa sporta auto ražotāja pilnībā elektriskais SUV, taču jau otrais "Porsche" elektroautomobilis.

Pasaules pirmizrāde elektriskajam "Macan 4" un "Macan Turbo" bija šā gada janvārī Šanhajas auto izstādē. Savukārt jau jūlijā modeļu klāstu papildināja "Macan" un "Macan 4S".

"Porsche" izmanto tikai jaunākās paaudzes nepārtrauktās ierosmes PSM motorus uz priekšējās un aizmugurējās riteņu ass. Jau skaitļi vien norāda uz augstākās klases elektrisko veiktspēju: izmantojot starta kontroles funkciju "Launch Control", "Macan 4" sasniedz līdz 300 kW (408 ZS) jaudu "overboost" režīmā, "Macan Turbo" – līdz 470 kW (639 ZS) jaudu. Maksimālais griezes moments ir attiecīgi 650 un 1130 Nm. "Macan 4" no 0 līdz 100 km/h paātrinās 5,1 sekundē, bet "Macan Turbo" – 3,3 sekundēs. Abu modeļu maksimālais braukšanas ātrums sasniedz attiecīgi 220 km/h un 260 km/h.

Elektromotori enerģiju iegūst no litija jonu akumulatora ar kopējo ietilpību 100 kWh, no kuriem iespējams aktīvi izmantot līdz 95 kWh. Augstsprieguma akumulators ir galvenais komponents jaunizstrādātajā PPE ("Premium Platform Electric") platformā ar 800 voltu spriegumu, ko "Porsche" izmanto jaunajā "Macan" pirmo reizi.

Līdzstrāvas uzlādes jauda ir līdz 270 kW. Akumulatora uzlādes līmeni no 10 līdz 80% iespējams palielināt apmēram 21 minūtē piemērotā ātrās uzlādes stacijā. Veicot uzlādi 400 voltu uzlādes stacijās, augstsprieguma slēdzis akumulatorā nodrošina iespēju sadalīt 800 voltu akumulatoru divos atsevišķos akumulatoros, no kuriem katram ir 400 voltu nominālais spriegums. Tas ļauj veikt īpaši efektīvu uzlādi ar jaudu līdz 135 kW bez papildu HV pastiprinātāja. Maiņstrāvas uzlāde, izmantojot mājās izvietotos lādētājus, ir iespējama ar jaudu līdz 11 kW.

"Macan 4" modeļa kombinētais attālums, ko var nobraukt ar vienu uzlādes reizi, ir līdz 613 kilometriem, "Macan Turbo" – līdz 591 kilometram (WLTP).

Jauno modeļu cena – no 87 300 eiro (ieskaitot PVN) par "Macan 4" un 118 300 eiro par "Macan Turbo".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!