Foto: Publicitātes foto

Aizvadītajā nedēļas nogalē Biķernieku trasē Baltijas autošosejas čempionāta ietvaros uz starta prestižajā "NEZ Porsche Sprint Challenge" seriālā izgāja latviešu pilots Valters Zviedris, kurš pirmajā braucienā izcīnīja augsto otro vietu, savukārt otrajā braucienā, pēc sadursmes startējot no boksiem, veica iespaidīgu izrāvienu un finišēja vienā grupā ar līderiem.

Otrs Jūrmalas pārstāvis sacensībās – Ričards Šubeckis – demonstrēja labu ātrumu, tomēr neveiksmīgs kontakts pirmajā braucienā lika posmu "BMW 325 Cup" klasē noslēgt astotajā vietā.

Valters Zviedris šogad aizvada savu pirmo sezonu ar iespaidīgo "Porsche 911 GT3 Cup", un Rīgā notikušais Baltijas autošosejas čempionāta otrais posms bija vien otrās sacensības pie šī spēkrata stūres. Atgādināsim, ka savās pirmajās sacīkstēs ar šo auto Zviedris debitēja ar otro vietu absolūti, otro braucienu finišējot piektajā pozīcijā. Junioru ieskaitē panākumi bija vēl augstāki – uzvara un trešā pozīcija.

Sacensības Rīgā iesākās ar treniņiem piektdienā, kas tika aizvadīti labā noskaņojumā. "Somijā vēl apradu ar automašīnu, bet sev labi zināmajā Biķernieku trasē jau no pirmajiem treniņiem jutos komfortabli un pārliecinoši. Tas atspoguļojās arī treniņu apļu laikos, jo pirmajā biju absolūti ātrākais, bet otrajā, braucot ar vecām riepām, biju trešais. Tālāk sekoja kvalifikācija, kurā ar otro vietu arī izdevās labs rezultāts, finišējot vien 0,3 sekundes aiz soma Matiasa Salonena, kurš uzstādīja jaunu Biķernieku trases rekordu salonautomašīnām," tā Valters Zviedris par pirmo sacensību dienu, piebilstot, ka "ņemot vērā, ka man ir ātrākie apļi ar "Legend Cars" un "BMW 325 Cup", tad vēlējos dabūt arī šo rekordu. Zinu, kur varēju būt ātrāks, tā kā mēģināsim to paveikt ja ne šogad, tad nākamgad".

Sestdienā sacensību nedēļas nogale turpinājās jau ar galvenajiem braucieniem, kuros mērķi bija paši augstākie. "Starts bija labs, noturējos otrajā vietā un dažos momentos bija ideja par uzbrukšanu pirmajai pozīcijai, tomēr Biķernieku trasē ar šīm ātrajām "Porsche GT3 Cup" automašīnām veikt apdzīšanas manevrus ir ļoti sarežģīti. Tādēļ nobraucu stabili līdz beigām un finišēju otrajā vietā," pirmo braucienu komentē jūrmalnieks. Jāatzīmē, ka pirmā brauciena laikā Zviedrim sākotnēji tika piešķirts sods par trases robežu neievērošanu, tomēr tas vēl sacensību laikā tika atcelts.

Braucot aiz līdera, diemžēl neizdevās uzstādīt ātrāku apļa laiku, tādēļ otrajā braucienā, kurā starta pozīcijas tiek noteiktas pēc pirmā brauciena ātrākajiem apļiem, Zviedrim bija jāstartē no piektās vietas. ''Neraugoties uz to, noskaņojums pirms otrā brauciena bija kaujiniecisks, jo gribējās arī otrajās sacīkstēs parādīt ļoti labu rezultātu. Gājām braucienā ar lielu cīņas sparu, ko parādīju jau pašā startā, kad izdevās pacelties uz trešo pozīciju. Tālāk cīnījāmies ar somu pilotu par otro vietu, kas ļāva pietuvoties sekotājiem un bija jāsāk domāt arī par piesegšanos. Izbraucām daudzus pagriezienus blakus, bet Motormuzeja pagriezienā diemžēl bija kontakts ar igauņu pilotu Kangro. Zināju, ka viņš ir agresīvs braucējs un ka viņam vienmēr jāatstāj vieta, ko arī izdarīju. Varbūt no malas tā neizskatījās, bet "onboardā" redzams, ka biju puskorpusu priekšā un veicu arī manevra maiņu, lai atstātu viņam vietu, tomēr viņam ar to nepietika," otrā brauciena sadursmi skaidro latviešu sportists.

Pēc sadursmes abas automašīnas izslīdēja no trases un apstājās malā esošajos akmeņos, kā rezultātā brauciens tika apturēts. Igauņu pilots spēja atgriezties trasē, tomēr Zviedra Porsche bija pārāk dziļi iestidzis akmeņos, lai pats saviem spēkiem izbrauktu. Pēc izvilkšanas no turienes, latviešu pilots atgriezās boksos un pēc ātriem remontdarbiem varēja piedalīties atkārtotajā startā. Ņemot vērā, ka izbraukšanai no akmeņiem bija nepieciešama trases personāla palīdzība, tad Zviedrim bija jāstartē no boksiem (pēdējās pozīcijas).

"Startējot no boksiem, diezgan ātri sanāca apdzīt piecus sportistus un izdevās pat noķert līdera četrinieku. Šīs ātrās pakaļdzīšanās dēļ gan riepas bija tik ļoti pārkarsētas, ka ar tādām vairs nevarēju veikt uzbrukumus līderiem. Finišēju piektajā vietā, bet prieks par to, ka braucienā uzstādīju ātrāko apļa laiku. Kopumā ātrums noteikti bija labs un bez kontakta būtu varējis cīnīties par pirmo vietu, tomēr veiksme šoreiz nebija mūsu pusē. Bet nekas, kontakti notiek, tas ir autosports, cīnīsimies tālāk," pozitīvi un apņēmīgi noskaņots pēc startiem Rīgā ir Zviedris.

Taujāts par tālākajiem plāniem, vadošais Latvijas autošosejas pārstāvis atzīst, ka "noteikti brauksim vienu no nākamajiem posmiem Pērnavā. Pagaidām pilnai sezonai "NEZ Porsche Sprint Challenge" seriālā vēl nedaudz pietrūkst budžets, bet jebkurā gadījumā centīsimies startēt pēc iespējas vairāk sacensībās." Kā vienas no nākamajām būs prestižās Palangas 1006 km izturības sacīkstes, kurās ar šo pašu "Porsche 911 GT3 Cup" automašīnu Zviedris kopā ar lietuviešiem Ramūnu Čapkauski un Nemūnu Dagili dosies cīņā par uzvaru absolūtajā vērtējumā.

Jūrmalas pārstāvjiem "BMW 325 Cup" klasē sacensības neizvērtās tā, kā būtu vēlējušies abi piloti. Ričardam Šubeckim, kurš pēc pirmā posma bija kopvērtējuma līderis, pirmais brauciens pēc sadursmes noslēdzās ar izstāšanos. Otrajā braucienā gan Šubeckis demonstrēja sev ierasti lielisko ātrumu un pēc vairākiem skaistiem apdzīšanas manevriem spēja finišēt trešajā pozīcijā. Atis Veismanis pirmajā braucienā bija iesaistīts spraigās cīņās un "Gentlemen" ieskaitē finišēja trešajā vietā. Otrā brauciena starta haosā gan pagājušā gada BTC2 klases Baltijas čempionam ļoti nepaveicās, jo pilnīgi bez savas vainas kāds no konkurentiem neveiksmīgi trāpīja pa viņa automašīnu, kas beidzās ar smagu triecienu pret Biķernieku trases betona apmali.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!