Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Red Bull" pilots Makss Vertstapens, kurš jau ir nodrošinājis čempiontitulu, svētdien uzvarēja Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta 18.posmā - ASV "Grand Prix" - un tika pie 50.panākuma savā karjerā. Savukārt pēc tehniskajām pārbaudēm diskvalifikāciju saņēma Lūiss Hamiltons ("Mercedes") un Šarls Leklērs ("Ferrari").

Verstapens startēja no sestās pozīcijas, un sacīkstes sākumā par līderi kļuva Lando Noriss ("McLaren"), kuram sekoja Šarls Leklērs ("Ferrari"), taču neilgi pēc tam uz otro pozīciju pakāpās Luiss Hamiltons ("Mercedes"), kurš kļuva par līderi 18.aplī.

Kad Leklērs devās boksos, Noriss atgriezās līderpozīcijā, taču dažus apļus vēlāk viņu apsteidza Verstapens, kurš pēc otrā boksu apmeklējuma sacīkstes vidusdaļā nosargāja līderpozīciju līdz pat finišam.

Finišā Verstapens apsteidza Hamiltonu par 2,225 sekundēm, bet labāko trijnieku noslēdza Noriss, piekāpjoties vēl 10,730 sekundes.

Savukārt pēc sacensībām Hamiltons un sestajā vietā finišējušais Leklērs tika diskvalificēti par tehnisko noteikumu pārkāpumiem. Viņu formulu grīdas pēc 56 apļu garās sacīkstes bija pārmērīgi nolietotas. Hamiltona "Mercedes" mašīnai uz ASV posmu bija jauna un uzlabota formulas grīda, kas šajā F-1 ērā veido lielu daļu piespiedējspēka, un tas viņam ļāva būt konkurētspējīgam. Viņa un Leklēra formula pēc pārbaudēm atzītas par neatbilstošām.

"Mercedes" un "Ferrari" komandas atzina, ka Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) veiktie mērījumi bijuši pareizi. Pārlieku lielo nodilumu komandas skaidroja gan ar to, ka Ostinas trase ir ļoti nelīdzena, gan ar to, ka šajā nedēļas nogalē risinājās arī sprinta sacīkste, kas veicināja nolietojumu. FIA norādīja, ka komandām ir pienākums nodrošināt, lai automašīnas vienmēr atbilstu tehniskajiem notikumiem.

Pēc sodu piemērošanas vietu uz goda pjedestāla izcīnīja otrs "Ferrari" pilots Karloss Sainss, uz ceturto vietu pakāpās Serhio Peress ("Red Bull"), piektais finišēja Džordžs Rasels ("Mercedes"), sestajā vietā vietā ierindojās Pjērs Gaslī ("Alpine"), septītais bija Lenss Strols ("Aston Martin"), astotais - Juki Cunoda ("AlphaTauri"),bet uz pēdējo divu punktu pozīcijām pakāpās "Williams" piloti Alekss Albons un Logans Sārdžents.

Sārdžentam tie bija pirmie izcīnītie punkti viņa F-1 karjerā. Līdz šim pēdējais amerikānis, kurš izcīnīja punktus F-1 posmā bija Maikls Andreti, kurš to paveica 1993. gada Itālijas "Grand Prix".
Sacīkstes ievadā nācās izstāties Oskaram Pjastri ("McLaren") un Estebanam Okonam ("Alpine"), kuri piedzīvoja nelielu sadursmi pirmajos apļos.

Dienu iepriekš norisinājās sprinta sacīkste, kurā uzvarēja Verstapens. Hamiltons, zaudējot 9,465 sekundes, bija otrais, bet labāko trijnieku noslēdza Leklērs.

Pēc 18 posmiem kopvērtējumā pirmajā vietā ar 466 punktiem ir Verstapens, kuram ar 238 punktiem seko Peress, bet labāko trijnieku ar 219 punktiem noslēdz Hamiltons.

Konstruktoru kausā "Red Bull" uzvaru nodrošināja jau pēc 16 aizvadītiem posmiem.

F-1 2023.gada čempionātā paredzēti 22 posmi.

2022.gada čempionātā otro reizi pēc kārtas uzvarēja nīderlandietis Makss Verstapens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!