Foto: Privātais arhīvs

Netālu no Saldus, Cieceres ezerā 25. augustā notika negadījums – kāds motorlaivas vadītājs uzstūrēja "sup" dēlim, uz kura atradās māte ar meitu, kā rezultātā četrus gadus vecā meitene guvusi psiholoģisku traumu, mātei joprojām vaicājot "vai tas onkulis man atkal brauks virsū". Valsts policija (VP) izskatījusi lietu un lēmusi motorlaivas vadītājam 250 eiro naudassodu, ko cietusī ģimene uzskata par nesamērīgi zemu, jo meitai vismaz gadu būs nepieciešama psihoterapija, kas maksā ne mazu naudu, vēsta LTV raidījums "4. studija".

Todien četru cilvēku ģimene – vecāki un divi bērni – nolēma svētdienas pēcpusdienu pavadīt Cieceres ezerā, vizinoties ar "sup" dēļiem. Uz ezera pamanījuši arī atpūtniekus motorlaivā, pirmajā reizē tie pabraukuši ģimenei garām un kāds no laivas pat pamājis ar roku. Ģimene apgalvo, ka redzējusi motorlaivas pasažierus lietojam alkoholu.

Māte ar meitu bijušas uz viena "sup" dēļa, un vēlāk iepriekšminētā laiva sākusi burtiski braukt viņām virsū. Māte kliegusi pilnā balsī, bet motorlaivas braucēji to vai nu nav dzirdējuši, vai ignorējuši. Par laimi, meita atradās mātei priekšā, bet laiva trāpīja pa "sup" dēļa aizmuguri tieši mātei aiz muguras. Trieciena rezultātā dēli izsita un māte ar meitu iegāzās ūdenī.

Pēc incidenta, kā raidījumam apgalvo cietusī ģimene, uz motorlaivas sākusies jautrība un neviens neesot pat centies palīdzēt. "Atceros, ka saucu palīgā, bet no laivas kāds atbildēja – es tev, kuce, izdauzīšu galvu!" raidījumam stāsta cietusī sieviete.

Policija negadījuma vietā ieradusies pēc pusotras stundas, tāpēc motorlaivas vadītājam neesot pārbaudīta alkohola koncentrācija izelpā. "Ja nu kungs iedzēris pēc negadījuma?" cietušajai sievietei skaidrojuši policisti.

Nākamajā dienā pēc incidenta četrgadīgajai meitenei palicis slikti un viņa nonākusi slimnīcā. Bērnam vismaz gadu būs nepieciešama terapija, lai piedzīvotās nāves bailes neietekmētu turpmāko dzīvi.

19. septembrī VP Kurzemes reģiona pārvaldes priekšniekam bērna psiholoģe bija nosūtījusi informāciju par secināto konsultēšanas procesā: "Ik pa laikam vēlas runāt par notikušo, jautā mammai – vai tas onkulis man nebrauks vairs virsū? Vēl stāta citiem, ka kuģis brauc virsū." Bērna psihoemocionālo stāvokli spēcīgi ietekmējis incidents Cieceres ezerā, piedzīvojot nāves bailes.

Neskatoties uz to, policija lēma, ka negadījumā vainīgajam motorlaivas vadītājam piespriežams administratīvais sods 250 eiro apmērā.

Cietusī sieviete uzskata, ka VP lietu izskatījusi pavirši – nav ņemti vērā fakti par meitas veselības stāvokli pēc negadījuma, turklāt ģimenei pašiem bijis jākļūst par izmeklētājiem. "Viņi man lika pašai fotografēt "supu". Viņi man uzdeva jautājumu, vai man ir kādi pierādījumi? Es viņam vaicāju pretī, vai man tas patiešām ir pašai jādara, un viņi atbildēja, ka jā," raidījumam stāsta bērna māte.

11. oktobra lēmumā, kurā tiek atteikts ierosināt kriminālprocesu, policija norāda, ka negadījumā iesaistīta "nenoskaidrota motorlaiva", un arī tās "vadītājs nav zināms", lai gan pirms divām dienām tas pats policists bija lēmis par motorlaivas turētāja administratīvu sodīšanu.

Raidījuma veidotāji devās uz VP Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkni Saldū. Pa iecirkņa domofonu izdzirdot, ka ieradusies sižeta autore Inese Supe, policijas iecirkņa pārstāve izlikās apmeklētāju nedzirdam un "nolika klausuli".

Tomēr drīz pēc tam raidījuma veidotājiem pie iecirkņa izdevās satikt ar lietu saistīto inspektoru Aigaru Zaļkalnu, kurš norādīja, ka kriminālprocess būtu iespējams tad, ja cietušajiem būtu nopietnāki miesas bojājumi.

"Attiecībā uz sodiem administratīvajā pārkāpumā sods ir par katru konkrētu izdarītu darbību. Šajā gadījumā nav tikai viens pārkāpums. Viens no administratīviem pārkāpumiem ir saistīts ar atpūtas kuģa vadīšanas noteikumu pārkāpšanu, tai skaitā par kuģošanas un manevrēšanas noteikumu neievērošanu. Tas ir tieši par konkrēto sadursmi," raidījumam komentē Mārtiņš Brižs, VP Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa reaģēšanas nodaļas priekšnieks.

"Savukārt cits administratīvais process ir saistībā ar notikuma vietas pamešanu, kur vadītājam bija pienākums uzreiz ziņot un sniegt palīdzību. Šis ir jau cits pārkāpums – par normatīvajos aktos noteiktās kārtības neievērošanu pēc ūdens satiksmes negadījuma. Šis nav tik vienkāršs gadījums, kā varbūt sākotnēji šķiet. Sak’, personai tikai 250 eiro sods, un ar to arī viss beidzas. Tā tas gluži nav! Tie ir vairāki sodi, kas beigu galā summējās, un sods par notikumu kopumā patiesībā var būt arī ļoti iespaidīgs," skaidro Brižs.

Raidījums arī uzdeva jautājumu, kāpēc vainīgos policija nopratināja tikai pēc nedēļas un kāpēc motorlaivas vadītājam netika pārbaudīta alkohola koncentrācija izelpā, uz ko lietu izmeklējošais inspektors Zaļkalns lakoniski atbildējis "varbūt, ka arī bija kaut kādas kļūdas…"

Brižs uzsver, ka likumā noteiktajā termiņā jebkuru policijas lēmumu var pārsūdzēt: "Attiecībā uz kriminālprocesuālajiem lēmumiem sūdzība ir iesniedzama prokuratūrā, bet attiecībā uz administratīvajiem lēmumiem – Valsts policijā, sākotnējā pirmajā instancē."

Ģimene policijas lēmumus ir pārsūdzējusi.

Paša motorlaivas vadītāja viedokli raidījumam noskaidrot neizdevās, jo uz telefona zvaniem viņš neatbildēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!