16% aptaujāto šovasar dosies uz kādu no Baltijas valstīm, savukārt 12% ir iecerējuši tālākus braucienus – uz Eiropas valstīm, Krieviju vai citur. Turklāt jo vecāki kļūstam, jo labprātāk braucam tālāk, proti, aktīvākie ceļotāji pa Latviju ir respondenti vecumā no 25 līdz 34 gadiem (55%, salīdzinot ar 44% vidēji). Atpūtas braucienos uz Lietuvu vai Igauniju šovasar plāno doties katrs piektais iedzīvotājs vecumā no 25 līdz 44 gadiem. Turpretī uz tālākām ārvalstīm (Eiropu, Krieviju un citur) salīdzinoši vairāk dosies 45 līdz 54 gadus veci aptaujātie.
Vairākums jeb septiņi no 10 Latvijas iedzīvotājiem, dodoties atpūtas braucienos pa Latviju, pusdieno, ēdot līdzpaņemto maltīti. Lielākajā daļā gadījumu (59%) atpūtas izbraucienos tiek paņemtas mājās gatavotas uzkodas, piemēram, sviestmaizes. Nedaudz mazāk kā pusei respondentu atpūtas braucienos iecienītākās uzkodas ir svaigi augļi un dārzeņi (44%), bet piektdaļa izvēlas riekstus, žāvētus augļus vai saldumus. Sievietes krietni biežāk nekā vīrieši izvēlas riekstus, žāvētus un svaigus augļus, turpretī vīrieši vairāk nekā daiļais dzimums dod priekšroku ātrajām uzkodām.
Pieaugot vecumam, palielinās to ceļotāju īpatsvars, kuri braucienu laikā ēd līdzpaņemto, mājās sagatavoto ēdienu; savukārt jaunieši (vecumā no 15 līdz 24 gadiem) ceļojumos pa Latviju visbiežāk pusdieno, ēdot veikalos vai kioskos iegādāto pārtiku. Degvielas uzpildes stacijās maltīti ieturēt izvēlas teju septītdaļa respondentu, galvenokārt cilvēki vecumā no 25 līdz 34 gadiem no Rīgas un citām Latvijas pilsētām.
Kā parūpēties par drošu maltīti automašīnā
Pārtikas kvalitātes un kontroles eksperte, "Statoil Fuel & Retail Latvia" kvalitātes vadītāja Laima Volkova atgādina vairākas būtiskas atziņas, lai līdzpaņemtās uzkodas nesagādātu vēdergraizes.
- Neēd pie stūres – tas novērš uzmanību no ceļa un palielina negadījumu risku! Tāpat esi uzmanīgs, braucošā auto dodot uzkodas vai dzērienus bērniem, jo, mašīnai manevrējot, bērns var aizrīties.
- Ja vēlies ēst sviestmaizes, tad maizi un pildījumus (desa, tomāti, gurķi u.c.) labāk līdzi ņemt atsevišķi, lai pagatavotu tās uz vietas. Gatavās maizītes var izžūt vai, gluži otrādi, kļūt pārāk mitras no pildījuma, un tas veicina mikroorganismu attīstību.
- Turi pa rokai mitrās salvetes (dezinfekcijas līdzekli rokām), lai rokas pirms ēdienreizes būtu tīras!
- Iegādājies aukstumsomu! Tajā ledus jāliek ap produktiem, lai vēsums nāktu no visām pusēm. Produktus kārto tā, lai somas apakšā būtu tie, kas var izdalīt mitrumu.
- Ja piknikā brauc automašīnā ar gaisa kondicionieri, aukstumsomu liec nevis bagāžniekā, bet salonā – tur būs vēsāk!
- Dzērienus liec atsevišķā somā, jo dzērienu soma tiks atvērta biežāk un tāpēc ātrāk sasils. Papildini ūdens krājumus tikai drošās vietās!
- Izvairies ņemt līdzi salātus, kas gatavoti ar skābo krējumu vai majonēzi, jo siltumā tie var ātri saskābt un izraisīt saindēšanos.
- Augļus iepriekš nomazgā un ņem līdzi veselus, nevis sagrieztus, jo grieztajos augļos mikroorganismi attīstās daudz ātrāk. Jāmazgā arī, piemēram, arbūzs un melone, jo baktērijas no mizas griežot var iekļūt augļa mīkstumā.
- Nevajadzētu lietot pārtikas produktu, kas mainījis krāsu, konsistenci, ieguvis dīvainu smaku vai stāvējis siltumā nezināmu laiku. Nemini, vai tas ir ēdams: ja neesi 100% drošs – izmet!
- Izvēlies produktus, kas ir apstrādāti (piemēram – pasterizēti piena produkti vai auksti kūpināti gaļas produkti ar samazinātu mitruma daudzumu, jo mitra vide ir labvēlīgāka mikroorganismu attīstībai). Dod priekšroku cepumiem un vafeļu tortēm, nevis kūkām ar krēma vai biezpiena pildījumu.
Aptauju veicis pētījumu centrs SKDS 2014. gada jūnijā. Aptaujā piedalījās 1005 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.