Foto: Red Bull Content Pool

Pašmāju pilots Mārtiņš Sesks un stūrmanis Renārs Francis ("Ford Puma Rally1 Hybrid") piektdien Latvijā notiekošajā FIA pasaules autorallija čempionāta (WRC) astotajā posmā uzvarēja trešajā un ceturtajā ātrumposmā, turklāt pēc tam turpināja demonstrēt stabilu sniegumu, kas viņiem pēc pirmās dienas un astoņiem ātrumposmiem kopvērtējumā ļauj ieņemt vicelīdera statusu.

Šī ir pirmā reize vēsturē, kad kāds latvietis uzvarējis WRC ātrumposmā.

Latviešu pilots Sesks vispirms piektdien rallija otro ātrumposmu veica agresīvā manierē. Pirmajā kontrolpunktā tā līderim Kallem Rovanperam zaudēja 1,7 sekundes, bet beidzamajos divos kilometros deficīts pieauga vēl par 0,3 sekundēm. Tas mājinieku ekipāžai ātrumposmā deva ceturto vietu.

Savukārt kopējā vērtējumā pēc diviem veiktiem ātrumposmiem Sesks/Francis tobrīd bija pakāpušies uz trešo pozīciju.

Ātrāko laiku 4,99 kilometrus garajā ātrumposmā Milzkalnē uzrādīja "Toyota" braucējs Rovanpera, kurš finišēja pēc 2:31,8 minūtēm. Tikmēr 1,3 sekundes zaudēja vēl viens "Toyota" pilots Sebastjens Ožjē, bet trešais, atpalikdams 1,7 sekundes, bija japānis Takamoto Kacuta ("Toyota").

Pēc tam trešais ātrumposms bija jau 27,5 kilometru garumā Tukuma apvidū. Tajā Latvijas ekipāža uzrādīja absolūti labāko laiku, finišējot pēc 13:40 minūtēm un par 1,6 sekundēm apsteidzot Rovanperu. Trešais pēc 1,9 sekundēm bija igaunis Ots Tenaks ("Hyundai"). Šāds sniegums Seska/Franča ekipāžai ļāva pacelties jau uz otro vietu kopvērtējumā.

Turpinājumā piektdien Sesks uzvarēja arī rallija ceturtajā ātrumposmā, kas notika Andumos. Teju 17,9 kilometrus garajā "dopā" latvieša pilotētā ekipāža finišu sasniedza pēc 9:12,5 sekundēm, tādējādi par 0,1 sekundi apsteidzot pasaules čempionu Rovanperu.

Piektajā ātrumposmā piektdien rallija braucēji vēlreiz metās īsajā Milzkalnes distancē, kur labākais laiks bija Ožjē. Viņš par 0,1 sekundi bija priekšā Kacutam, bet vēl par tikpat lielu atstarpi - Rovanperam. 4,99 kilometru distancē rezultāti bija blīvi, bet Sesks, zaudējot vien 0,7 sekundes, bija piektajā vietā.

Piektdienas turpinājumā sestajā ātrumposmā WRC braucēji otro reizi sacentās 27,5 kilometru ātrumposmā Tukumā. Tajā šoreiz ātrākais bija čempions Rovanpera - 13:27,5 sekundes, būdams vienīgais, kurš pārspējis 13:30 minūšu atzīmi. Otrais aiz viņa bija Sesks, kurš bija par 3,5 sekundēm lēnāks, savukārt trijnieku noslēdza Ožjē (+3,6 sekundes).

Septītais ātrumposms risinājās Strazdē un bija 17,44 kilometru garš. Pirmajos starpfinišos Sesks/ Francis bija otrie, bet trešajā starpfinišā izvirzījās jau līderos. Tomēr nākamajā trases nogrieznī Sesks/ Francis pieļāva nelielu kļūdu, ko pilots atzina pēc finiša, kas maksāja sekundi un viņš tobrīd atkrita ātrumposmā uz trešo vietu. Ātrumposma beigās Sesks/ Francis atguva otro pozīciju, finišā par 1,3 sekundi piekāpjoties tikai Rovanperam, bet savu sīvāko konkurenti kopvērtējumā Ožjē apsteidzot par 1,3 sekundēm.

Astotajā ātrumposmā Seska ekipāža, tāpat kā vairākas citas ekipāžas, saskārās ar riepu nodiluma radītām problēmām, ietekmējot ātrumposma pēdējo kilometru laikus. Ātrumposma sākumā vienā no starpfinišiem Latvijas ekipāža bija līdere, tomēr turpinājumā vienā brīdī Sesks/ Francis atkrita uz piekto vietu. Pēdējos kilometros izdevās nedaudz uzlabot savu pozīciju, ātrumposmā finišējot ceturtajā vietā, par 6,8 sekundēm atpaliekot no Rovanperas.

Kopējā vērtējumā līderis pēc astoņiem trumposmiem ir Rovanpera, bet otrais ir Sesks, kurš atpaliek 15,7 sekundes. Trešajā pozīcijā, zaudējot līderim 21,6 sekundes un no Seska atpaliekot 5,9 sekundes, ir Ožjē.

Pārējās Latvijas ekipāžas, kas cīnās WRC2 klasē, Matīss Mežaks/Arnis Ronis un Artūrs Priednieks/Jānis Kirkovalds kopējā ieskaitē ieņem attiecīgi 30. un 33.vietu. WRC2 klases vērtējumā Mežakam/ Ronim 14. vieta, bet Priedniekam/ Kirkovaldam – 15. vieta.

Pēc septiņiem posmiem pasaules čempionāta kopvērtējumā pirmo vietu ieņem beļģis Tjerī Nevils, kurš iekrājis 136 punktus, bet otrais ar 121 punktu ir Lielbritānijas pilots Elfins Evanss, bet igaunis Ots Tenaks ar 115 punktiem noslēdz labāko trijnieku. Sesks ar deviņiem punktiem ierindojas 14. pozīcijā.

Vēsturē pirmais WRC posms Latvijā aptvers teritoriju no Liepājas līdz Rīgai, ātrumposmiem norisinoties arī Tukuma novadā, Talsos un Talsu novadā, Kuldīgas novadā un Dienvidkurzemes novadā.

Sezonas turpinājumā norisināsies posmi Somijā, Grieķijā, Čīlē, Vācijā un Japānā.

Pērn par divkārtēju pasaules čempionu kļuva Somijas autosportists Kalle Rovanpere, kurš titulu nodrošināja vienu posmu pirms sezonas beigām. Latvijas eksčempions Rovanpere šogad nestartē visos WRC posmos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!