Foto: Tet Rally Latvia

Pašmāju pilots Mārtiņš Sesks un stūrmanis Renārs Francis ("Ford Puma Rally1 Hybrid") sestdien Latvijā notiekošā FIA pasaules autorallija čempionāta (WRC) astotā posma "Tet Rally Latvia" ietvaros turas trešajā pozīcijā. Tajā viņš svētdien uzsāks noslēdzošos četrus ātrumposmus.

Pirms noslēdzošās dienas un pēc veiktiem 16 ātrumposmiem kopvērtējuma pārliecinošs līderis joprojām ir pasaules čempions Kalle Rovanpere ("Toyota GR Yaris"), kurš par 42,5 sekundēm apsteidz astoņkārtējo čempionu, francūzi Sebastjanu Ožjē ("Toyota GR Yaris"), bet trešais, no pirmās vietas atpalikdams 47,2 sekundes, ir Sesks. Ceturtais, latvietim zaudējot jau 20,8 sekundes, ir igaunis Ots Tenaks ("Hyundai i20").

Rallija garākā diena sestdien sākās ar sacensību devīto ātrumposmu - 18,87 kilometriem Pilskalnā. Ātrāko laiku uzrādīja soms Rovanpera, kurš distanci veica 8:53,9 minūtēs. Viņš par 5,4 sekundēm apsteidza Ožjē, bet trešais, zaudējot 5,5 sekundes, bija Tenaks.

Sesks bija ceturtais un līderim piekāpās par 8,1 sekundi.

Turpinājumā 17,52 kilometru desmitajā "dopā" Snēpelē atkal ātrākais bija Rovanpera (8:15,6), kurš par divām sekundēm bija priekšā Tenakam, bet par 3,8 - britam Elfinam Evansam ("Toyota GR Yaris"). Sesks bija piektais, līderim zaudējot 5,4 sekundes un apsteidzot sīvāko konkurentu kopējā ieskaitē Ožjē par 0,3 sekundēm.

Savukārt rallija 11. ātrumposmā Īvande, kur bija jānobrauc 23 kilometri, ātrākais šoreiz bija Tenaks, kurš par 2,7 sekundēm apsteidza ar "Toyota GR Yaris" braucošo japāni Takamoto Kacutu. Sesks šoreiz bija septītais, atpalikdams 7,2 sekundes, turklāt priekšā palaida arī Ožjē.

Pēc tam 12. ātrumposmā Vecpilī, kur bija jānobrauc 12,64 kilometri, atkal uz panākumu takas atgriezās Rovanpera, kurš par 1,4 sekundēm apsteidza astoņkārtējo čempionu Ožjē, bet trešais vēl pēc 0,1 sekundes bija Tenaks. Sesks tikmēr bija uzreiz aiz trijnieka, līderim piekāpjoties par 1,8 sekundēm.

Pēc pāris stundu pauzes sportisti veica 13. ātrumposmu Podniekos, viņiem braucot 10 kilometru distanci. Tajā kārtējo panākumu guva Rovanpera, vēl vairāk nostiprinoties kopējās ieskaites vadībā. Soms finišēja pēc 5:06,1 sekundes, par 2,6 sekundēm apsteidzot Ožjē. Savukārt Sesks šoreiz bija trešais, kurš uzvarētājam piekāpās par 2,8 sekundēm.

Turpinājumā 14. ātrumposmā vēlreiz Vecpilī 12,64 kilometros kārtējo reizi uzvaru guva Rovanpera - 5:40,1 sekunde, viņš par 3,9 sekundēm pārspēja Ožjē, bet trešais, zaudējot 6,3 sekundes bija Sesks. Šis "dops" uz brīdi tika apturēts, jo ar piepūšamo baneri sadūrās Tenaks, pie viena sabojājot arī savu auto un tobrīd zaudējot vērtīgu laiku.

Tenaks pēc tam gan bija pikts uz sacensību tiesnešiem par zaudēto laiku, jo baneris pirms tam jau bija nokritis trasē, pilotam neesot bijis iespējams izvairīties. Beigās tiesneši viņam deva otro ātrāko laiku šajā ātrumposmā, šādi aplaimoti tika arī pēc viņa startējušie piloti, kas tādējādi atbīdīja Sesku no trešās uz sesto pozīciju.

Sestdienas priekšpēdējā - piecpadsmitajā - ātrumposmā Dinsdurbē braucējiem bija jāveic 6,64 kilometru distance. Šoreiz ātrākais bija Ožjē, kurš par 0,3 sekundēm pārspēja Rovanperu, bet trešais, pirmajai vietai zaudējot 0,5 sekundes, bija japānis Takamoto Kacuta. Sesks tikmēr bija sestais - viņš pirmajai vietai piekāpās par pusotru sekundi.

Diena noslēdzās ar 16. ātrumposmu Liepājas pilsētā. Sadursmi piedzīvoja Seska sīvākais konkurents Tenaks, kurš nespēja pēc lēciena laikus nobremzēt un ietriecās siena ķīpā, zaudējot aptuveni 15 vērtīgas sekundes, turklāt viņš sabojāja sava auto balstiekārtu.

Pilsētas ātrumposmā labāko laiku uzrādīja pieredzējušais Rovanpera, kurš par nieka 0,1 sekundi apsteidza Kacutu. Trešais vēl pēc 0,2 sekundēm bija Nevils. Savukārt Sesks uzvarētājam zaudēja 1,5 sekundes un bija sestais, taču pēc Tenaka likstām viņš ir nostiprinājies pirmajā trijniekā.

Svētdien "Tet Rally Latvia" sacensības noslēgsies ar vēl četriem ātrumposmiem. Ekipāžām Latvijā ir jāveic 20 ātrumposmi 300,13 kilometru garumā, bet kopā ar pārbraucieniem tie būs vairāk nekā 1000 kilometri.

Vēsturē pirmais WRC posms Latvijā aptver teritoriju no Liepājas līdz Rīgai, ātrumposmiem norisinoties arī Tukuma novadā, Talsos un Talsu novadā, Kuldīgas novadā un Dienvidkurzemes novadā.

Pēc septiņiem posmiem pasaules čempionāta kopvērtējumā pirmo vietu ieņem "Hyundai" pilots Tjerī Nevils no Beļģijas, kurš ir sakrājis 136 punktus, otrais ar 121 punktu ir Lielbritānijas pilots Elfins Evanss ("Toyota GR Yaris"), bet igaunis Ots Tenaks ar 115 punktiem noslēdz labāko trijnieku.

Sezonas turpinājumā notiks posmi Somijā, Grieķijā, Čīlē, Vācijā un Japānā.

Pērn par divkārtēju pasaules čempionu kļuva Somijas autosportists Kalle Rovanpere, kurš titulu nodrošināja vienu posmu pirms sezonas beigām. Rovanpere, kurš karjeras pirmsākumos izcīnīja divus Latvijas čempiona titulus rallijā, šogad nestartē visos WRC posmos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!