Foto: AP/Scanpix/LETA/Centrs Dosjē

Bruņotais vilciens, ar kuru autokrāts Vladimirs Putins pārvietojas pa Krieviju un par kuru plašākai sabiedrībai kļuvis zināms pirms dažiem mēnešiem, valsts budžetam izmaksājis vismaz 6,8 miljardus rubļu (68 miljonus eiro), noskaidrojis Mihaila Hodorkovska pētnieciskais centrs "Dosjē", kā rīcībā nonākuši vilciena apkalpes uzņēmuma "Cirkon Serviss" dokumenti, tostarp arī fotogrāfijas ar Putina bruņu vilciena interjeru.

Saskaņā ar dokumentiem 2017. gadā "Cirkon Serviss" saņēma pieprasījumu Putina vilciena sastāvā iekļaut speciālu fitnesa un medicīnisko pakalpojumu vagonu. Tajā ir trenažieru zāle ar hantelēm svarā līdz astoņiem kilogramiem, turku pirts, kosmetoloģijas kabinets, kā arī speciālas medicīniskās iekārtas reanimācijai. Šis kabinets ir aizsargāts pret noklausīšanos – tajā uzstādīts speciālas iekārtas akustisko viļņu slāpēšanai.

Speciālā bruņu vilciena sastāvā pavisam ir 22 vagoni, tomēr ne vienmēr tie visi tiek izmantoti vienlaicīgi. Visbiežāk brauciena laikā vilciena sastāvā ir aptuveni 10 vagoni.

Kā liecina "Dosjē" iegūtie dokumenti, šobrīd apkalpojošais uzņēmums "Cirkon Serviss" strādā pie vairākiem jauniem projektiem Putina vajadzībām. Viens no tiem – vagons ar multimediju centru; otrs – vēl viens fitnesa un medicīnisko pakalpojumu vagons. Piemēram, pēdējais no tiem izmaksā 413 miljonus rubļu (4,1 miljonus eiro), liecina dokumenti.

Tāpat tiek gatavoti vēl divi luksusa klases vagoni, no kuriem vienā būs četras kupejas un bārs, bet otrā – sešas kupejas. Vēl uzņēmums saņēmis pasūtinājumu restorāna vagonam ar speciālajām sakaru iekārtām, kā arī diviem dienesta vagoniem – atpūtai un pārrunām. Šos vagonus plānots pabeigt līdz 2025. gadam.

"Cirkon Serviss" atteicies atbildēt uz pētījuma autoru jautājumiem. Savukārt Kremļa preses dienests amerikāņu raidsabiedrībai CNN norādījis, ka fitnesa un medicīnas pakalpojumu vagona Putinam neesot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!