Foto: Unsplash

SIA "Rīgas meži" plāno veikt mežizstrādi Mežāru mežā, Mārupes novadā pie Imantas, informēja uzņēmumā.

Mežs atrodas teritorijā starp Kurzemes prospektu, elektrolīniju un Kleistu ielu.

Darbu mērķis ir meža ainavas veidošana un dažādošana; bioloģiskās daudzveidības saglabāšana, pameža, kā arī invazīvo koku un krūmu izzāģēšana; mežaudzes retināšana, konkurences mazināšana priedēm.

Plānots veikt izlases cirti, izmantojot atvērumu metodi, un kopšanas cirti.

Darbus iecerēts veikt no jūlija līdz nākamā gada pavasarim aptuveni 120 hektārus lielā teritorijā.

Kā skaidroja uzņēmumā, priedēm, jo īpaši vecākām, ir nepieciešama gaisma ne tikai galotnes daļai, bet arī stumbriem. Šai koku sugai meža kopšana un konkurences mazināšana ir svarīga arī bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai un attīstībai, radot labvēlīgus apstākļus dažādu sūnu un ķērpju augšanai, kas savukārt ir svarīga ekosistēma dažādiem kukaiņiem.

Piemēram, priežu sveķotājkoksngrauzis ir prasīgs pret dzīves apstākļiem, apdzīvo tikai vecas, parasti vecākas par 150 gadiem, saules apspīdētas priedes ar biezu mizu.

Pirmdien, 1. jūlijā, plkst.17 "Rīgas meži" iepazīstinās ar plānoto mežizstrādi Mežāru mežā.

Kā ziņots, 2023. gadā "Rīgas mežu" apgrozījums bija 21,946 miljoni eiro, bet kompānijas peļņa - 1,984 miljoni eiro.

Rīgas pašvaldībai piederošā kompānija "Rīgas meži" reģistrēta 2008.gadā. Kompānija apsaimnieko mežu īpašumus 4602 hektāru platībā Rīgā un Jūrmalā, kā arī mežu īpašumus 58 016 hektāru platībā apmēram 50 kilometru rādiusā ap galvaspilsētu.

Tāpat "Rīgas meži" apsaimnieko Rīgas publiskos apstādījumus 446 hektāru platībā un kultūras un atpūtas parku "Mežaparks" 367 hektāru platībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!