Foto: Unsplash

"TikTok" lietotnē lietotāju uzmanību piesaista ne tikai izklaidējošs, bet arī izglītojošs saturs – dažādu žanru video nodarbības gūst miljoniem skatījumu, tostarp padomi, kas sola finansiālus panākumus. Vispopulārākais saturs bieži vien nenāk no finanšu ekspertiem, bet gan no lietotājiem ar lielu auditoriju, kuri dalās atziņās, kas palīdz sakārtot savu finanšu telpu.

Banka "Citadele" vērtē piecus populārus "TikTok" finanšu padomus un skaidro, kuri no tiem varētu atmaksāties.

Tikai daži ieradumi, lai kļūtu par miljonāru

Viena no visbiežāk sastopamajām finanšu padomu kategorijām "TikTok" vietnē ir investīciju padomi ar mērķi palīdzēt nopelnīt savu pirmo miljonu. Šādus padomus visbiežāk sniedz veiksmīgi uzņēmēji. Piemēram, ASV uzņēmēja Roberta Kroka video "Vai vēlies kļūt par pirmo miljonāru savā ģimenē?" sasniedzis 3,8 miljonus skatījumu un saņēmis vairāk nekā 22 000 lietotāju komentāru.

Viņš dalās ar šādām idejām: sāc ieguldīt agri un pēc iespējas biežāk, atliekot 50-100 dolārus nedēļā, maini savu domāšanu – saņemot naudu, domā, kur to ieguldīt, nevis iztērēt. Tāpat atsakies no trim nevajadzīgām aktivitātēm un izmanto savu brīvo laiku, lai apgūtu divas jaunas prasmes, kas pēc 3 - 6 mēnešiem palīdzēs iegūt papildu ienākumu avotu.

Roberta Kroka "Tik Tok" video

"Satura veidotāji bieži piesaista lietotājus ar skaļiem solījumiem. Regulāra ieguldīšana var palīdzēt uzkrāt ievērojamu naudas summu un vadīt riskus, bet kļūt par miljonāru, visticamāk, nebūs iespējams visiem. Lai palielinātu ienākumus, jaunu zinību apgūšana un investēšana savu profesionālo prasmju papildināšanā ir jēgpilns ieteikums. Tomēr ir svarīgi ieklausīties arī savās vajadzībās – pēc pilnvērtīgas atpūtas mēs varam būt vairāk motivēti un strādāt efektīvāk, nekā tad, ja nemitīgi strādājam," komentē Jānis Mūrnieks, bankas "Citadele" privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs.

Ikmēneša taupīšanas spēle

"TikTok" popularitāti iemantojis izaicinājums, kas sola palīdzēt ietaupīt līdz pat 200 eiro mēnesī. Lietotāji tiek mudināti uzzīmēt ikmēneša kalendāru un dažādās krāsās atzīmēt četras dienas, kad jācenšas iztikt bez izdevumiem, un astoņas dienas, kurās jācenšas ietaupīt uz ikdienišķām lietām, piemēram, kafiju vai pusdienām.

"Kevinstemplate" "Tik Tok" video

"Iespējams, ka dienā, kurā sākumā plānojāt naudu netērēt, būs nepieciešami negaidīti izdevumi, savukārt dienā, kad plānojāt tērēt naudu, jums tas nebūs nepieciešams. Pārlieku stingrs režīms var radīt vēlmi sevi vēlāk atalgot, un jūs varat iztērēt pat vairāk, nekā izdevās ietaupīt. Domājot par izdevumu plānošanu, ieteicams uzreiz pēc algas saņemšanas atlikt naudu obligātajiem izdevumiem un daļu uzkrājumiem. Redzot atlikušo summu ikdienas izdevumiem un izklaidēm, būs vieglāk pārvaldīt savus izdevumus," saka Mūrnieks.

Alternatīva krājkasei

Vēl viena taupīšanas metode, kas guvusi popularitāti "TikTok", ir krājkases vietā izmantot mapes ar aploksnēm, kas ir numurētas no 1 līdz 100, un regulāri ievietot aploksnē naudas summu atbilstoši lapas numuram. Šis izaicinājums sola palīdzēt ietaupīt 5050 eiro.

"Hermoneymastery" "Tik Tok" video

Šis izaicinājums ir pievilcīgs ar to, ka nav nepieciešams veikt regulāras iemaksas, tāpēc ikviens var to izmēģināt atbilstoši savām iespējām. Naudas ievietošana skaistā mapē procesu padara aizraujošāku un motivējošāku. "Šo pašu principu var pielietot arī digitālajā vidē – izveidot sarakstu piezīmju lietotnē viedtālrunī vai izmantot dažāda veida krājkases lietotnes, kam piemīt spēles funkcionalitāte," piebilst Mūrnieks.

Detalizēta izdevumu plānošana

Sociālajā tīklā satura veidotāji aicina iegādāties viņu izstrādātos digitālos rīkus, piemēram, izdevumu plānotājus. Stāstot, kā viņi ik mēnesi detalizēti seko savam budžetam un kā tas palīdz efektīvāk pārvaldīt savus izdevumus, viņi piesaista lietotājus ne tikai klausīties viņu padomus, bet arī iegādāties viņu plānošanas veidnes.

"TikTok" Video – "Simone cdw"

"Šādi plānojot budžetu, mēs varam skaidri sekot līdzi ienākumu/izdevumu attiecībai un noteikt, kāda daļa no ienākumiem aiziet obligātajiem, mainīgajiem izdevumiem un uzkrājumiem. Protams, nav nepieciešams iegādāties konkrēti reklamēto mobilo lietotni, var atrast līdzīgas bezmaksas versijas, kā arī iespējams viegli izveidot līdzīgu budžeta plānošanas tabulu pašu spēkiem. Ieteicams pierakstīt summas, pat ja tas būs nepatīkami. Ja redzam, ka esam pārsnieguši budžetu un pārtēriņš radies impulsīvu tēriņu dēļ, tad no tā iespējams izdarīt secinājumus un nepieļaut līdzīgas kļūdas nākotnē," komentē Mūrnieks.

50/30/20 metode

Divas populāras finanšu plānošanas pieejas "TikTok" vidē ir 50/30/20 un 70/20/10, kas nosaka, ka 50% no budžeta jāatvēl obligātajiem izdevumiem, 30% – mainīgajiem izdevumiem un 20% – ietaupījumiem. 70/20/10 noteikums attiecas uz to pašu, tikai citās proporcijās.

"TikTok" video – "Kevins template"; TikTok video – "Created by mardia"

"Budžeta sadalīšana proporcijās palīdz pārskatīt izdevumus un novērtēt, kuri ir uzskatāmi par obligātiem izdevumiem un no kuriem iespējams izvairīties. Atbilstošā pieeja jāizvēlas atkarībā no katra ienākumu apjoma un mērķa, cik daudz un cik ilgā laikā vēlaties ietaupīt. Pēc ienākumu un vajadzību novērtēšanas varat sev noteikt konkrētu daļu, kuru noteikti novirzīsiet uzkrājumiem un investīcijām katru mēnesi. Tas palīdzēs izveidot taupīšanas paradumus un sekot līdzi savam budžetam. No otras puses, ņemot vērā cilvēku dzīves ilguma pieaugumu, joprojām ieteicams censties, lai daļa, kas veltīta ietaupījumiem un investīcijām, būtu lielāka par 10 procentiem, tādējādi 50/30/20 pieeja labāk atspoguļotu nākotnes vajadzības un palīdzētu uzkrāt vairāk," piebilst Mūrnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!