Foto: Shutterstock

Spītīgā inflācija var likt procentu likmēm turēties augstākos līmeņos, nekā gaidīts, palielinot fiskālos un finanšu riskus visā pasaulē, brīdina Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

SVF paredz, ka globālā inflācija šogad palēnināsies no 6,7% līdz 5,9%. Cenu pieauguma pamatā aģentūra vaino nemainīgo pakalpojumu cenu inflāciju.

Pastāvīgi augstās pakalpojumu cenas, piemēram, viesmīlības, skaistumkopšanas nozarēs, kā arī augošā spriedze starptautiskajā tirdzniecībā veicina inflāciju un palielina risku, ka procentu likmes visā pasaulē vēl kādu laiku turēsies augstā līmenī, savā jaunākajā Pasaules ekonomikas apskatā norādījis SVF.

"Enerģijas un pārtikas cenu inflācija daudzās valstīs ir atgriezusies pirmspandēmijas līmenī, taču kopējais inflācijas rādītājs – nē," norāda SVF, uzsverot, ka pakalpojumu cenu un algu kāpums var noturēt kopējo inflāciju augstākā līmenī nekā vēlams, radot būtisku risku ekonomikas izaugsmei.

Tajā teikts, ka globālajā ekonomikā vēl nav skaidrības attiecībā uz inflāciju un tās virzību, kas izskaidro centrālo banku piesardzību, pieņemot lēmumus par procentu likmju samazināšanu. Savukārt augstās aizņemšanās izmaksas saglabā spiedienu uz mājsaimniecību un uzņēmumu finansēm.

SVF tomēr paredz, ka lielākās centrālās bankas gada otrajā pusē samazinās procentu likmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!