Foto: Shutterstock

Alkoholam, tabakai un naftas izstrādājumiem akcīzes nodoklis tiek piemērots visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, un tā minimālais līmenis ir saskaņots, tomēr katrai valstij ir tiesības piemērot šo nodokli arī citām precēm pēc saviem ieskatiem. Dānija ir rekordiste – tur bez alkohola, tabakas un degvielas ar akcīzi apliekamas vēl 17 dažādu preču grupas. Tikmēr Latvija ir starp valstīm, kur salīdzinoši maz produktiem – vēl tikai bezalkoholiskajiem dzērieniem un kafijai – piemēro akcīzi.

Tradicionāli ar akcīzes nodokli apliek neveselīgas vai luksusa preces, un tas ir jāmaksā uzņēmumiem, kas šīs preces importē vai ražo. Tomēr, kā sarunā ar "Delfi Bizness" norāda Finanšu ministrijas Netiešo nodokļu departamenta direktora vietniece Jolanta Krastiņa, svarīgi arī izsekot šīm precēm. Kādu laiku atpakaļ Latvijā bija diskusijas par akcīzes nodokļa noteikšanu precēm, kuras satur daudz sāls, piemēram, desām, čipsiem, popkornam, speķim. Tomēr to neieviesa, jo secināja, ka nodokli šīm precēm būtu grūti iekasēt. "Kinoteātrī tirgo popkornu. Kurš tur izsekos, precīzi izmērīs, cik to notirgo," retoriski jautā Krastiņa.

Alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem ir uzlīmētas akcīzes nodokļa markas, tāpēc katrs pircējs var pārliecināties, ka prece ir legāla un par to ir samaksāts nodoklis. Krastiņa šaubās, vai tirgū uz desas luņķa kāds līmētu akcīzes marku.

"Delfi Bizness" ir apkopojis interesantākās preces, par kurām citās ES dalībvalstīs jāmaksā akcīzes nodoklis.

Horvātijā akcīzes nodoklis ir jāmaksā par mehāniskajiem transportlīdzekļiem – vieglajiem un kravas automobiļiem, autobusiem, motocikliem, tricikliem un kvadricikliem. Nodokļa likme ir progresīva, un to aprēķina divos veidos: jauniem transportlīdzekļiem nodokļa likme ir atkarīga no pārdošanas cenas – jo dārgāka mašīna, jo lielāka likme –, savukārt lietotiem – arī no cenas un no radītajām CO2 vidējām emisijām.

Akcīzes nodokli transportlīdzekļiem ar citiem likmes aprēķināšanas nosacījumiem nosaka arī Polijā (tikai vieglajiem automobiļiem).

Dānijā akcīzes nodokli piemēro plašam preču klāstam – kafijai, šokolādei un saldumiem, saldējumam, baterijām, elektriskajām spuldzēm, iepakojumiem, mēslošanas līdzekļiem, pesticīdiem, atkritumiem un noteiktām izejvielām, oglekļa dioksīdam dažādiem energoproduktiem (benzīnam, akmeņoglēm, dabasgāzei u.c.), ozona slāni noārdošām vielām u.c.

Cenšoties ierobežot cukura patēriņu, no 2011. gada akcīzes nodokli saldējumam un saldumiem piemēroja arī Somija, taču 2017. gadā tas tiks atcelts. Likme bija 0,95 eiro par vienu kilogramu. Nodokli atcēla pēc Somijas valdības sarunām ar Eiropas Komisija, kura norādīja, ka nodokļu sistēma netaisnīgi dod priekšroku Somijas ražotājiem, jo importētājiem šis nodoklis bija jāmaksā papildus ievedmuitai, ziņoja Somijas sabiedriskā raidorganizācija "Yle".

Savukārt Kiprā mielošanās ar kūpinātu lasi vai storēm var būt dārgāka nekā ierasti, jo šie produkti tiek aplikti ar akcīzes nodokli – 5,13 eiro par vienu kilogramu. Arī kaviārs un tā aizstājēji šajā Eiropas dienvidu salā apliekās ar akcīzes nodokli, ko aprēķina 30% apjomā no muitā deklarētās vērtības.

Francijā ar akcīzes nodokli apliek pulksteņus, juvelierizstrādājumus, galda piederumus, mēbeles un koka izstrādājumus, apģērbus, ādas izstrādājumus. Un arī ne tik izsmalcinātas lietas, kā būvmateriālus, plastmasu, mašīnbūves un skrūvgriešanas rūpniecības produktus u.c. Lai gan Francijā ar akcīzes nodokli tiek apliktas daudzas preces, nodokļu likmes ir salīdzinoši mazas, nepārsniedzot 1% no muitas vērtības.

Arī Malta izceļas ar to, ka apliek ar akcīzes nodokli preces, kurām citur nodoklis netiek piemērots. Tur, piemēram, košļājamā gumija tiek aplikta ar nodokli 9 eiro apjomā par kilogramu. Tāpat Maltā akcīzes nodoklis tiek noteikts tualetes piederumiem un mazgāšanas līdzekļiem.

Akcīzes nodokļa likmes tualetes piederumiem un mazgāšanas līdzekļiem Maltā

  • Smaržām un tualetes ūdenim – 220 eiro par 100 litriem

  • Kosmētikai un ādas kopšanas līdzekļiem (izņemot medikamentus), matu kopšanas līdzekļiem (izņemot šampūnus), skūšanās līdzekļiem, telpu dezodorantiem (uz kuriem attiecas konkrēti kodi) – 50 eiro par 100 litriem/kilogramiem

  • Ādas kopšanas salvetēm, šampūniem, dezodorantiem, vannas līdzekļiem, depilatoriem, tualetes līdzekļiem, telpu dezodorantiem (izņemot dažas preces), ziepēm un ziepju produktiem, mazgāšanas līdzekļiem – 3 eiro par 100 litriem/kilogramiem

Akcīzes nodokli vienā no mazākajām Eiropas valstīm nosaka arī pneimatiskajām riepām, cementam, būvkonstrukciju sastāvdaļām, plastmasas maisiņiem un pat ūdenim. Ja to pārdod vienreizlietojamās pudelēs, nodokļa likme ir 5 eiro par 1000 litriem, bet, ja atkārtoti izmantojamās, tad divreiz mazāk – 2,5 eiro par 1000 litriem.

Šeit varat iepazīties ar pilnu sarakstu, kādām precēm katra dalībvalsts piemēro akcīzes nodokli.

PAR PUBLIKĀCIJAS SATURU ATBILD TĀS AUTORI. EIROPAS SAVIENĪBA NENOSAKA PUBLIKĀCIJU SATURU UN TO IESPĒJAMO TĀLĀKO IZMANTOŠANU.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!