Foto: Shutterstock

Lietuvas gāzes pārvades sistēmu operators "Amber Grid" ir saņēmis paziņojumu no Valsts enerģētikas regulēšanas padomes (VERT), ka ierosināta soda procedūra pret kompāniju par neatbilstībām stratēģiski nozīmīgā Polijas un Lietuvas gāzes starpsavienojuma (GIPL) būvniecībā.

Kā informēja kompānijā, lēmums par soda apmēru nav pieņemts. Kā noteic Dabasgāzes likums, sods var būt no mutiska brīdinājuma līdz 10% no "Amber Grid" regulētās darbības ienākumiem 2023. gadā. Pērn "Amber Grid" ieņēmumi bija 82 miljoni eiro.

Lietuvas valstij piederošais "Amber Grid" norādīja, ka sadarbojas ar regulatoru un neesot kavējies īstenot aprīlī VERT pārbaudes aktā noteiktās saistības. Jūnijā uzņēmums iesniedzis VERT dokumentus par veiktajām GIPL drošības pārbaudēm.

Tikmēr VERT vadītājs Renats Pocjus norādīja, ka uzņēmumam trīs mēnešu laikā līdz 22. jūlijam bija jāiesniedz novērtējums par GIPL, taču uzņēmums iesniedzis dokumentu, kuru sagatavojuši ar līgumdarbu veicēju saistītas organizācijas, bet nepieciešams neatkarīga eksperta vērtējums.

Aprīlī VERT veica neplānotu pārbaudi un uzdeva "Amber Grid" nomainīt aizdomīgos savienojumu līkumus, kuri varētu būt ražoti Krievijā un ir ar marķējumu kirilicā. "Amber Grid" tika uzdots arī sniegt regulatoram neatkarīga eksperta viedokli par GIPL darbības drošumu līdz 123 savienojumu līkumu nomaiņai.

"Amber Grid" par problēmām vaino ģenerāluzņēmēju "Alvora", kas savukārt apgalvo, ka kļūme, izmantojot ar Krieviju saistītas detaļas, bijusi ārpus uzņēmuma kontroles, jo savienojumu līkumi ražoti Polijā, izmantojot izejvielas no rūpnīcas "Eterno", kuru kontrolē Krievijas oligarhiem piederošā grupa "ChelPipe".

2021. gadā "Amber Grid" saņēma informāciju par to, ka GIPL būvniecībā varētu būt izmantoti Krievijā ražoti savienojumu līkumi. "Alvora" tika uzdots iesniegt dokumentus, kas apliecina konkrēto detaļu izcelsmi un kvalitāti.

Cauruļvadam ir apmēram 500 apšaubāmas izcelsmes līkumu kopumā ap 300 000 eiro vērtībā. Lietuvas Enerģētikas ministrija ir uzdevusi pēc iespējas ātrāk nomainīt šaubīgās detaļas.

Jau 2020.gadā Lietuvas sabiedriskās raidorganizācijas LRT pētnieciskās žurnālistikas komanda vēstīja, ka "Alvora" ir bijis līgums par savienojumu detaļu piegādi ar uzņēmumu, kas saistīts ar Kremļa militāro infrastruktūru atbalstošo Krievijas kompāniju "ChelPipe Group".

Saistībā ar skandālu "Amber Grid" deva rīkojumu GIPL būvniecības ģenerāluzņēmējam - Lietuvas cauruļvadu būves uzņēmumam "Alvora" - izbeigt līgumu ar Krievijas kompāniju un meklēt detaļu ražotājus Eiropā.

Ir aizdomas, ka pēc tam "Alvora" īstenoja shēmu, kurā Krievijā ražotām detaļām izmantoja viltotus Eiropas kompāniju sertifikātus. Tiek uzskatīts, ka "Alvora" GIPL izbūvē izmantoja "ChelPipe" ražotas detaļas ar viltotiem Polijas, Rumānijas un Latvijas kompāniju sertifikātiem.

Polijas un Lietuvas gāzesvadu starpsavienojums tika atklāts 2022. gada 1. maijā.

508 kilometrus garais gāzesvads savieno Lietuvu, pārējās Baltijas valstis un Somiju ar Eiropas Savienības ES gāzes tirgu. Lietuvā cauruļvada garums ir 165 kilometri, bet Polijā – 343 kilometri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!