Foto: Shutterstock

Vasaras sākumā uz Baltkrieviju aizbēga Eiropas Parlamenta kandidāte Olga Čerņavska no partijas "Jaunlatvieši". Neilgi pēc tam Baltkrievijas valdības finansētajai ziņu aģentūrai viņa intervijā norādīja, ka Latvijas ekonomiskā situācija ir šausmīga un retoriski jautāja, kā Latvijā var būt visdārgākie komunālie pakalpojumi pasaulē. "Delfi Bizness" pārbaudīja, ka viņas apgalvojums nav patiess.

Baltkrievijas ziņu aģentūra interviju publicēja "Youtube" platformā, un divu mēnešu laikā tas ir skatīts 10,5 tūkstošus reizes. Tika publicēts arī izgriezums no šīs intervijas, kuram šobrīd ir 8,3 tūkstoši skatījumu. Tajā viņa pauda jau iepriekš Latvijā izskanējušo dezinformāciju, ka Latvijā ir dārgākie komunālie pakalpojumi pasaulē.

Foto: Kadrs no video

"Delfi" noskaidroja, ka tā nav patiesība. Apskatot "Eurostat" apkopotos datus par Eiropas Savienības dalībvalstu mājsaimniecību galapatēriņa izdevumiem pēc patēriņa mērķa, redzams, ka 2022. gadā Latvijas mājsaimniecības par ūdensapgādi, dažādiem ar mājokli saistītiem pakalpojumiem, elektroenerģiju, gāzi un citu kurināmo izdeva vidēji 920 eiro. Tas ir zem Eiropas Savienības vidējā rādītāja – 1270 eiro.

Latvijā komunālie pakalpojumi ir lētāki pat salīdzinājumā ar vidējiem rādītājiem Eiropas Savienības dalībvalstīs, nemaz nerunājot par citām pasaules valstīm.

Tomēr ir svarīgi salīdzināt komunālo pakalpojumu izmaksas attiecībā pret valsts iekšzemes kopproduktu (IKP), jo ienākumu līmenis katrā valstī ir atšķirīgs.

Arī ūdensapgādes, dažādu ar mājokli saistītu pakalpojumu, elektroenerģijas, gāzes un cita kurināmā izdevumi procentos no IKP Latvijā nav lielākie ne pasaulē, ne Eiropas Savienībā. Latvijā tie ir 4,5% no IKP.

Lielāka komunālo pakalpojumu izdevumu daļa no IKP nekā Latvijā ir Polijā, Slovākijā, Horvātijā, Grieķijā un Itālijā, kā arī Bosnijā un Hercogovinā un Serbija, kurām piešķirts ES kandidātvalsts statuss. ES vidējais rādītājs ir 3,5% no IKP.

Šie rādītāji var būt manījušies saistībā ar inflāciju, kas Latvijā ir bijusi viena no augstākajām, taču energoresursu cenas un mājokļa izdevumi ir augušas visā Eiropas Savienībā.

"Delfi Bizness" centās sazināties ar Olgu Čerņavsku caur viņas sociālo mediju profiliem, lai noskaidrotu, kur viņa ieguva informāciju, ka Latvijā ir dārgākie komunālie pakalpojumi pasaulē, taču atbildi nesaņēma.

Satura projektu līdzfinansē Vācijas Federatīvā Republika konkursa par noturīgumu un medijpratības veicināšanu 2024. gada ietvaros. Par saturu atbild AS "DELFI".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!