Foto: DELFI

Ritot Krievijas sāktā kara Ukrainā trešajam gadam, Latvijas uzņēmumu eksports uz agresorvalsti mazinās, tomēr aizvien ir pietiekami augsts. Kā liecina Ekonomikas ministrijas jaunākā publiskotā informācija, šā gada jūnijā uz Krieviju aizvien vēl eksportēja 128 uzņēmumi. Tas ir par 15 mazāk nekā pagājušā gada decembrī.

Sarakstā joprojām ir atrodami abi lielie Latvijas farmācijas uzņēmumi – "Grindeks" un "Olpha" (iepriekš "Olainfarm"). Abiem šiem uzņēmumiem Krievija jau izsenis bijis nozīmīgākais eksporta tirgus, bet pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā gan "Olpha", gan "Grindeks" ir publiski komunicējuši, ka plāno samazināt savu biznesu šajā valstī.

Eksportu uz Krieviju turpina arī apakšveļas ražotājs "Lauma Lingerie", kurš jau iepriekš neatsaucās "Delfi Bizness" aicinājumam sniegt komentāru. Sarakstā vairs nav atrodami citi apakšveļas ražotāji, kas vēl decembrī tajā bija. Piemēram, "Albina-l" un "Nikol Djumon". Eksportu turpina arī apakšveļas ražotājs SIA "V.O.V.A".

Sarakstā par eksportētājiem jūnijā atrodams arī kravu pārvadātājs "Sonora RW". Tomēr šis uzņēmums Ekonomikas ministrijai skaidrojis, ka "Sonora RW" nav veikusi preču eksportu uz Krieviju, šobrīd to neveic un arī neplāno to darīt.

  • Par to, kas visvairāk tiek no Latvijas eksportēts uz Krieviju, var lasīt šeit

Uzņēmums skaidro, ka tas nav ražotājs un nenodarbojas ar preču tirdzniecību, neeksportē preces. "Sonora RW" sniedz noliktavas pakalpojumus, noformē dažādas muitas deklarācijas, tai skaitā, veicot arī reeksporta procedūras precēm, kas pieder īpašniekiem (tiesīgajiem lietotājiem) no trešajām valstīm (ne no Krievijas).

Pēc uzņēmuma vēstītā, arī šajā gadījumā preču nosūtītāji no trešajām valstīm (ne no Krievijas) ieveda preces Eiropas Savienībā, konkrēti Latvijā. "Sonora RW" veica reeksporta procedūru, noformēja preču deklarācijas, pārbaudīja, vai preču nosūtītāji, preču saņēmēji un pašas preces nav pakļautas starptautiskajām sankcijām, un tikai pēc tam izpildīja preču īpašnieku gribu, proti, nosūtīja tiem piederošās preces to saņēmējiem.

"Līdz ar to "Sonora RW" veica tikai reeksporta procedūru un nekādas preces neeksportēja. "Sonora RW" arī vēlas pieminēt, ka tā visās iespējamajās instancēs cenšas novērst šo pārpratumu, jo "Sonora RW" atrašanās šajā sarakstā maldina "Sonora RW" sadarbības partnerus," uzsver uzņēmums.

Latvija uz Krieviju šā gada jūnijā eksportēja preces 64,21 miljona eiro vērtībā, 2023. gada decembrī – 79,57 miljonu eiro vērtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!