Foto: Publicitātes foto

Atjaunojamās enerģijas ražotājs "Sunly" ir piesaistījis finansējumu 300 miljonu eiro apmērā, lai sekmētu 1,3 GW saules, vēja un hibrīdo parku būvniecību ar enerģijas uzglabāšanas funkcijām Latvijā, visā Baltijā kopumā un arī Polijā, informē uzņēmumā.

Finansējumu nodrošina "Rivage Investment", izmantojot otro augsta ienesīguma infrastruktūras fondu "Redi HR2" un Infrastruktūras klimata risinājumu fondu, kā arī Dānijas investīciju uzņēmums "Copenhagen Infrastructure Partners", izmantojot Zaļās Kreditēšanas fondu I. Finansējuma nodrošināšanā līdzdarbojas arī Norvēģijas lielākais dzīvības apdrošināšanas uzņēmums "Kommunal Landspensjonskasse".

"Sunly" plāno attīstīt integrētus hibrīdparkus Baltijas valstīs un Polijā, kas apvieno vēja un saules enerģijas ražošanu, kā arī akumulatoru enerģijas uzglabāšanas sistēmas vienā pieslēguma punktā un tiešā līnijā ar patērētājiem.

Šī metode ievērojami veicina enerģijas ražošanas stabilitāti dažādos laika apstākļos, vienlaikus arī optimizē izmaksu efektivitāti, samazinot tīkla pieslēguma maksu, kas nākotnē veidos vairāk nekā pusi no kopējām enerģijas izmaksām. Šī pieeja būtiski uzlabos situāciju patērētājiem, īpaši lielajiem rūpnieciskajiem klientiem, kam ir augsts enerģijas patēriņš. Tāpat šī pieeja veicina enerģētisko drošību un darbības efektivitāti reģionā kopumā.

"Šis finansējums ļauj mums sekmēt uzņēmuma darbību Baltijas valstīs un Polijā. Pateicoties tam, mēs varēsim uzsākt un finansēt 553 MW jaudas projektus visos Latvijas reģionos, tādējādi iegūstot dominējošo tirgus pozīciju. Visus projektus Latvijā plānojam veidot kā hibrīdus, integrējot saules, vēja un akumulatoru enerģijas uzglabāšanas sistēmas (BESS)," stāsta "Sunly" līdzdibinātājs un vadītājs Prīts Lepaseps (Priit Lepasepp).

Ar finansējuma palīdzību nekavējoties tiks uzsākta četru saules parku būvniecība Latvijā, kuru kopējā jauda ir 553 MW. Galvenais projekts "Zirņi" ietvers 270 MW saules enerģijas, 100 MW BESS un 200 MW vēja enerģijas, demonstrējot "Sunly" apņemšanos veicināt atjaunojamās enerģijas attīstību Latvijā.

  • Arī citu jomu uzņēmumi veic investīcijas Latvijā. Viens no lielākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem Baltijas valstīs, Lietuvas uzņēmums Vilvi Group", Bauskā īsteno savu lielāko investīciju projektu pastāvēšanas vēsturē – 2026. gadā darbu sāks 50 miljonus vērta automatizēta, robotizēta siera ražotne. Bauskā uzņēmums plāno nodarbināt vairāk nekā 100 cilvēku. Par to lasi plašāk publikācijā Lietuvas piena milzis Bauskā sāk 50 miljonu eiro vērtas siera ražotnes būvniecību.

Visi parki Latvijā ir izstrādāti kā hibrīdparki, ar plāniem nākotnē integrēt tajos vēja turbīnas, akumulatoru enerģijas uzglabāšanas sistēmas vai to kombināciju. Vienlaikus tiks attīstīts arī 244 MW Risti saules parks Igaunijā, kas spēj nodrošināt 55 000 mājsaimniecību gada elektroenerģijas patēriņu. Plānots, ka šis būs hibrīdparks un vēlāk tajā tiks iekļautas sauszemes vēja turbīnas un akumulatoru enerģijas uzglabāšanas sistēmas. 1,3 GW portfelī ietilpst arī vairāki lieli hibrīdie saules parki Lietuvā, kā arī mazi un lieli saules parki Polijā.

Finansējums ir sekmējis "Sunly" paplašināšanos, ko kopumā nodrošina 765 miljonu eiro aizņēmumu un finansējumu no investoriem, tostarp Francijas fonda "Mirova", Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) un dažādām citām bankām.

2023. gadā "Sunly" piesaistīja aptuveni 200 miljonus eiro no esošajiem investoriem – "Mirova" un ERAB, lai turpinātu saules un vēja parku attīstību un būvniecību Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā.

"Sunly" ir atjaunojamās enerģijas ražotājs, kas izstrādā un pārvalda atjaunojamās enerģijas projektus Baltijas valstīs un Polijā, kā arī iegulda jaunuzņēmumos elektrifikācijas sektorā. Pašlaik "Sunly" jau uzbūvējis 230 MW saules parkus, un tiek būvēti saules parki ar 373 MW jaudu, kā arī vienā no saules parkiem ir integrēta 2 MWh uzglabāšanas sistēma.

Papildus šim finansējumam "Sunly" meklē projektos balstītu augstāka līmeņa finansējumu, lai pilnībā segtu kapitāla izdevumus, kas nepieciešami Risti un Latvijas projektu īstenošanai. Jaunie 1,3 GW projekti palielinās "Sunly" kopējo atjaunojamās enerģijas jaudu līdz 1,6 GW un palīdzēs sasniegt mērķi – līdz 2030. gadam nodrošināt darbojošos atjaunojamās enerģijas projektus ar kopējo jaudu 4,6 GW.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!