Foto: Publicitātes foto

Īstenojot "Latvijas Finiera" kokaudzētavas "Zābaki" attīstības projektu, tās teritorijā turpinās koka ēku kompleksa būvniecība, informē uzņēmumā.

Objektā ir noslēgusies ārējo inženiertīklu izbūve un pilnā apjomā pabeigtas monolītā dzelzsbetona konstrukcijas. Šajās nedēļās aktīvi norit nesošo koka konstrukciju un jumta seguma būvniecība noliktavas–dzesētavas ēkai. Uzsākta arī koka konstrukciju montāža pārējām kompleksa ēkām.

Līdz ziemai plānots pilnībā pabeigt visu ēku būvniecību un uzsākt iekšdarbus, kā arī iekšējo komunikāciju izbūvi. Neskatoties uz to, ka individuālo koka ēku būvniecība Latvijā pakāpeniski pieaug, rūpniecisko objektu kategorijā Latvijā šādu projektu nav daudz.

"Koksne "Zābaku" projektā tiek izmantota ne tikai konstrukcijās, bet arī ēkas iekšējās un ārējās apdarēs," skaidro "Mark Arhitekti" arhitekts Jānis Gertmanis. "Ārējās koka apdarēs mēģināts mācīties no Latvijas lauku arhitektūras, iespējams, aizmirstām zināšanām, ļaujot tām būt dabīgām un elpojošām," skaidro arhitekts.

Projektēšanā ļoti svarīga bija kompleksa funkcionalitāte un iekšējā loģistika, sakārtota vide, ēku izvietojums un to plānojums, ēku un telpu savstarpējais izvietojums un teritorijas labiekārtošana, lai padarītu plānoto izmantošanu ērtāku un piemērotāku gala izmantotājam. Priecājamies par pasūtītāja vēlmi un uzdrošināšanos veidot videi atbildīgu kompleksu, kas gan būvniecībā, gan tālāk arī ēkas dzīves ciklā izmantotu atjaunojamos resursus," saka Gertmanis.

Koka ēku kompleksa projektēšana un būvniecība "Zābakos" notiek sadarbībā ar Latvijas zinātniekiem, jo tajā tiek ieviesti jauni koka būvniecības risinājumi netradicionālam izmantošanas veidam. Viens no projekta partneriem ir Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūts (MeKA).

  • Pēdējos gados, racionāli vērtējot iespējas tikt pie savas sapņu mājas, cilvēki vairs tik ļoti nerauc degunu par iespējām būvēt vai pirkt to no koka. Un nereti ļaudis spriež, ka šāds risinājums nozīmē vienkāršāku būvniecības procesu, salīdzinot ar mūra māju, ka šādu ēku, jo īpaši mazu, var "uzlikt" jebkur un tādai pat īsti pamati nav nepieciešami. "Delfi Bizness" publikācijā Vai tiešām jebkur un "viens divi" gatava. Prasības, būvējot moduļmāju skaidro, kā ir patiesībā – vai projekta sagatavošana, būvniecības saskaņošana ir vienkāršāka nekā "parastai" mājai.

"Lai arī pastāv uzskats, ka mēs mākam strādāt ar koku, tas tomēr mūsdienu būvniecībā ir jauns un daudziem svešs materiāls, kas rada daudz nezināmā un pat bailes projektētājiem un būvniekiem," uzsver MeKA direktors Andrejs Domkins.

""Zābakos" koks tiek izmantots neierastā vidē un apstākļos, tāpēc pētniecība šī projekta laikā sniegs būtisku pienesumu turpmākais koksnes izmantošanai būvniecības projektos Latvijā un ne tikai. Šis objekts ir unikāls ar to, ka koks tiek izmantots arī agresīvā vidē – aukstumā. Tāpat mēs pētām, kā koksne reaģēs apgrieztajā būvfizikā un kā tā "uzvedīsies" ar citiem materiāliem šajā vidē," skaidro Domkins.

Jauno kokaudzētavas ēku kompleksu plānots pabeigt 2025. gadā, un to būvē kompānija "UPB", sadarbojoties ar apakšuzņēmējiem.

Jau ziņots, ka, lai nodrošinātu stādu uzglabāšanu ziemas periodā un labiekārtotu kopējo infrastruktūru, "Latvijas Finieris" uzsācis vērienīgu kokaudzētavas "Zābaki" (Siguldas novadā) attīstības projektu.

Jaunais koka apbūves komplekss apvienos vairākas funkcionalitātes: tā būs bērza stādu noliktava-dzesētava, kas samazinās gatavās produkcijas zudumus un nodrošinās klientiem stādu saņemšanu viņiem vēlamajā laikā pavasara periodā, kā arī veidos mūsdienīgu darba vidi kokaudzētavas darbiniekiem. Taču – būtiskākais – jaunā dzesētavas ēka būs pirmais piemērs šāda veida dzesēšanas telpas risinājumam koka būvniecības formā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!