Foto: F64

Augustā Finanšu ministrija (FM) publiskai apspriešanai iesniedza likumprojektu par grozījumiem likumā, kas paredzētu, ka turpmāk Valsts ieņēmumu dienests (VID) saņems informāciju par skaidras naudas darījumiem vērtībā virs 750 eiro. Vairāki politiķi sociālajos medijos norādīja, ka par pirkumiem virs minētās summas VID būs jāziņo arī pārdevējiem. Taču FM norāda, ka plānotās izmaiņas likumā neattiektos uz pirkumiem mazumtirdzniecības veikalos.

Partijas "Stabilitātei!" "TikTok" profilā 23. augustā tika publicēts video, kurā 14. Saeimas deputāte Svetlana Čulkova stāsta: "Ja tu kaut ko nopirki par 750 eiro skaidrā naudā, tad tas skaitās normāli, bet, ja tu kaut ko nopirki par 751 eiro skaidrā naudā, tad visa informācija nonāks VID, un VID noskaidros, no kurienes tev tik daudz naudas."

Video ir skatīts 50,2 tūkstošus reižu.

Foto: Kadrs no video

Tā nav taisnība. FM vieš skaidrību – sagatavotais likumprojekts paredz, ka turpmāk VID saņems informāciju par skaidras naudas darījumiem vērtībā virs 750 eiro vienā darījuma reizē, ar to saprotot klientu veiktās iemaksas vai izmaksas no bankomātiem, kredītiestādēm, maksājumu pakalpojumu sniedzējiem vai krājaizdevu sabiedrībām, ja iemaksas vērtība pārsniedz 750 eiro.

Šī prasība nav attiecināma uz pirkumiem mazumtirdzniecības veikalos, attiecīgi veikalam nebūs jāziņo, ja persona iegādāsies dārgu televizoru vai datoru skaidrā naudā. Tāpat arī norēķināšanās par, piemēram, komunālajiem pakalpojumiem, nav šādas izpētes intereses fokusā, teikts FM paziņojumā.

Svetlana Čulkova "Delfi Bizness" norāda, ka viņas rīcībā ir visi sākotnējie plāni. "Konkrētajā gadījumā kārtējo reizi sabiedrībā paceltais rezonanss ir liedzis valdošai koalīcijai turpināt iesākto, un daļēji koalīcija atteicās no saviem plāniem. Kaut pilnīgi atteikties no iniciatīvas par 750 eiro viņiem diemžēl nesanāca," saka Čulkova.

Ar "Delfi Bizness" sazinājās arī Saeimas frakcijas "Stabilitātei!" vadītājs Aleksejs Rosļikovs. "Koalīcijas plānā sākotnēji ir bijusi totāla un pilnīga kontrole. Un ļoti labi, ka šodien koalīcija tikai daļēji, bet ļoti labi, ka vismaz daļēji, atteicās no sava plāna, kaut saglabājot cilvēku naudas plūsmu no bankomāta uz bankomātu, ja viņš noņēmis savus 750 eiro un pēc tam ielika viņus tur atpakaļ, tas ir praktiski tas pats," citējam Rosļikova teikto.

Viņš apgalvo, ka izmaiņas likumprojektā tapa pēc partijas publicētajiem video.

Čulkovas video tika publicēts 23. augustā. FM publiskai apspriešanai likumprojektu nodeva 20. augustā.

Satura projektu līdzfinansē Vācijas Federatīvā Republika konkursa par noturīgumu un medijpratības veicināšanu 2024. gada ietvaros. Par saturu atbild AS "DELFI".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!