Foto: Unsplash

Rotaļlietu ražotājs "Lego" paziņojis, ka virzās uz jaunu veidu, kā izgatavo savus klucīšus, raksta "CNN Business".

Uzņēmums iecerējis pārtraukt klucīšu ražošanā izmantot fosilo degvielu un pāriet uz dārgāku resursu – atjaunotās un pārstrādātās plastmasas – izmantošanu.

Dānijas kompānija paziņojusi, ka šā gada pirmajā pusgadā tās peļņa pieaugusi par 26% līdz 1,2 miljardiem ASV dolāru. Pārdošanas apjomi pieauga par 14%.

"Lego", kas gada laikā pārdot miljardiem plastmasas klucīšu, līdz šim testējis vairāk nekā 600 dažādu materiālu, kas līdz 2030. gadam varētu pilnībā aizvietot esošo, uz naftas izejmateriāliem balstīto, klucīšu ražošanu, taču bez izteiktiem panākumiem.

Pirms vairākiem gadiem rotaļlietu ražotājs sāka eksperimentus, lai aizvietotu ABS (akrilnitrila butadiēna stirēna) plastmasu, kuras sastāvā tostarp ir arī naftas produkti. Apmēram 80% "Lego" produktu tiek izmantota tieši šī plastmasa, un šobrīd viena kilograma ABS saražošanai jāpatērē apmēram divi kilogrami benzīna. Pārstrādāts polietilēntereftalāts jeb PET tomēr neizrādījās glābējs.

Jau ziņots, ka pērn kompānija pārtrauca vairākus gadus ilgušos eksperimentus ar pārstrādāto PET plastmasu jeb RPET. Klucīšu ražošana no izejvielas, no kuras tiek izgatavotas arī dzērienu pudeles, neattaisnoja uzņēmuma cerības gan saistībā ar produkta kvalitāti, gan ar ilgtspējas mērķiem, vēstīja "Financial Times".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!