Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānijas valdība solījusi veikt izmeklēšanu pēc fanu sūdzībām par uzpūstajām biļešu cenām uz grupas "Oasis" 2025. gada atkalapvienošanās turneju, ziņo "Deutsche Welle". Taču nozares eksperti uzstāj, ka dinamiskā cenu noteikšana nav nelikumīga un ir balstīta piedāvājumā un pieprasījumā.

Lielbritānijas valdība gatavojas sākt izmeklēšanu par tā saukto dinamisko cenu noteikšanu, ko izmanto pasākumu organizatori.

Biļetes uz populārās grupas apvienošanās turneju Apvienotajā Karalistē un Īrijas Republikā, kas plānota nākamajā gadā, tika laistas pārdošanā sestdienas rītā, un lielākā daļa no tām maksāja 150 mārciņas (178 eiro).

Taču milzīgā pieprasījuma dēļ faniem nācās ne tikai stundām ilgi gaidīt virtuālās rindās, bet arī saskarties ar būtiski augstākām biļešu cenām, kad beidzot pienāca iepirkšanās kārta.

Apvienotās Karalistes kultūras ministre Lisa Nendija (Lisa Nandy) sacīja, ka bija "nomācoši redzēt ārkārtīgi uzpūstās cenas", un paziņoja, ka valdība, veicot izmeklēšanu, pētīs, vai dinamiskā cenu noteikšana, kas automātiski pielāgo cenas reāllaikā atkarībā no pieprasījuma, ir pārredzama.

  • Sestdien, 31. augustā, tirdzniecībā nonāca britu grupas "Oasis" 2025. gadā gaidāmo Lielbritānijas un Īrijas koncertu biļetes. Milzīgais pieprasījums pēc tām licis desmitiem tūkstošu fanu stāvēt stundām ilgās virtuālajās rindās un gaidīt savu iespēju tikt pie kārotās biļetes. Tāpat nav snauduši spekulanti un izmanto iespēju iedzīvoties. Lasi: Tūkstošiem fanu raujas pēc "Oasis" biļetēm; nesnauž arī spekulanti

Dinamiskā cenu veidošana nav nekas nelikumīgs, un tā nav arī jauna parādība. Daudzi šādas cenu svārstības piedzīvojuši taksometru lietotnēs, piemēram, "Uber", vai arī iegādājoties aviobiļetes vai rezervējot viesnīcu.

Lielbritānijas grāmatvedības pakalpojumu uzņēmuma "Grant Thornton" eksperte Šeljona Horna (Schellion Horn) BBC sacījusi, ka dinamiskā cenu noteikšana ir saistīta ar piedāvājumu un pieprasījumu. Viņa skaidroja, ka cilvēki "nepārprotami bija gatavi maksāt 300-400 mārciņu", citādi viņi nebūtu veikuši darījumus. Viņa pat izteica pieņēmumu, ka biļešu cena, iespējams, bija "pārāk zema".

Tomēr "Oasis" fane Reičela Borda (Rachael Board) domā citādi un paudusi, ka jutusies "pilnīgi apkrāpta" pēc tam, kad par biļeti samaksājusi 495 mārciņas, kas ir krietni vairāk nekā 150 mārciņas, kas bija paredzētā cena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!