Foto: Eesti Päevaleht

Somijas-Igaunijas elektrības kabeļa (EstLink 2) remontdarbi ir sekmīgi pabeigti pirms plānotā termiņa. Remontdarbi pabeigti 3. septembrī, un elektroenerģijas kabelis, kas savieno Igauniju un Somiju, sāk darboties jau no trešdienas, 4. septembra, informē Klimata un enerģētikas ministrija.

EstLink 2 tika atslēgts kabeļa bojājuma dēļ 2024. gada janvāra beigās. Precīza bojājuma vieta tika noteikta februāra beigās.

Somijas operatoram "Fingrid" vēl dažas nākamās dienas būs jāierobežo elektroenerģijas eksporta jauda uz Igauniju, jo Somijas dienvidos tiks veikti apakšstacijas būvdarbi. Kabeļa darbība ar pilnu 100% jaudu būs no 6. septembra.

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis norāda: "Bija būtiski, lai jau pirms gaidāmās apkures sezonas sākuma kabelis starp Somiju un Igauniju atsāktu darboties. Starpsavienojums ar Somiju un Igauniju Baltijai ir viens no būtiskiem enerģētiskās drošības elementiem."

Ilgtermiņā Igaunijas-Somijas starpsavienojuma pārtraukums nav ietekmējis elektroenerģijas tirgu – Latvijā situācija energosistēmā ir bijusi stabila un elektroenerģijas piegādes nav traucētas, uzsver ministrijā.

Atbilstoši publiskajai informācijai – lai novērstu Igaunijas zemūdens kabeļa krasta līnijā radušos bojājumu, bija nepieciešams aptuveni 300 metrus garu kabeļa posmu aizstāt ar rezerves kabeli un savienot to ar esošo kabeļu līniju.

Lai veiktu kabeļa izolāciju remontu, bija nepieciešams piesaistīt speciālu aprīkojumu un personālu ar īpašu kabeļa ražotāja apmācību un pieredzi. Norvēģijas un Igaunijas apakšuzņēmējiem bija galvenā loma veiksmīgā remonta darbu veikšanā.

Pirmdien, 2. septembrī, sākās un līdz 3. septembrim notika pārbaudes, lai pārliecinātos, ka kabeļu savienojums darbojas. Lai gan remontdarbi ir pabeigti tiktāl, ka kabeli var atkal nodot ekspluatācijā, turpmākajos mēnešos remontdarbu vietā turpināsies intensīva darbība. Līdz ziemai ir svarīgi pabeigt visus nepieciešamos aizbēršanas, krasta aizsardzības un augsnes darbus, kā arī likvidēt pagaidu būves, tostarp ceļus, platformas, celtņus un nosusināto jūras teritoriju.

Kabeļa bojājums samazināja elektroenerģijas pārvadi starp abām valstīm (Somiju un Igauniju) par aptuveni 650MW, plašākā mērogā neietekmējot Somijas elektroenerģijas sistēmas funkcionalitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!