Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Deutsche Lufthansa AG" apsver iespēju iegūt līdzdalību "AirBaltic Corp." pirms Latvijas nacionālās aviokompānijas plānotā sākotnējā akciju publiskā piedāvājuma (IPO), ziņo "Bloomberg".

Sarunas ir agrīnā stadijā, un lēmums par ieguldījumu vēl nav pieņemts, norādījuši medija informācijas avoti, kuri lūdza neminēt vārdus. "AirBaltic" vadība ir gatavojusies IPO 2024. gada beigās, lai gan izpilddirektors Martins Gauss ir norādījis, ka tas varētu notikt arī 2025. gada pirmajā pusē.

"Lufthansa", tāpat kā "airBaltic", atteicās sniegt komentārus "Bloomberg".

  • Valsts nezaudē savu daļu aviokompānijā "airBaltic", taču kompānijas pamatkapitāla samazināšana, kas "noraksta" pusmiljardu eiro, bija neizbēgama, jo šie zaudējumi ir uzkrājušies lidsabiedrības darbības laikā. Tā speciāli sasauktā preses konferencē sacīja satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P), komentējot ažiotāžu un sabiedrības neapmierinātību, kas radusies pēc pirmdienas vakara paziņojuma par "airBaltic" pamatkapitāla samazināšanu par 571 miljonu eiro. Lasi: "airBaltic" sāga: "Zaudējumi jau ir notikuši" un valsts visu ieguldīto neatgūs

Latvija ir paziņojusi, ka pēc IPO tā plāno saglabāt vismaz 25% "airBaltic" akciju. Arī Latvijas Satiksmes ministrija atteikusies medijam sniegt jebkādus komentārus.

"AirBaltic" akciju iegāde atbilstu "Lufthansa" plašākai uzņēmējdarbības pieejai, kas paredz ieguldījumus nacionālajos pārvadātājos ar iespēju vēlāk palielināt īpašumtiesības, norāda "Bloomberg". Šī gada sākumā "Lufthansa" saņēma apstiprinājumu 41% daļas iegādei Itālijas aviokompānijā "ITA Airways", kas ir "Alitalia" pēctece, tādējādi papildinot jau esošo līdzdalību Šveices, Beļģijas un Austrijas pārvadātājos.

"Lufthansa" vadība ir apņēmības pilna piedalīties turpmākajā Eiropas aviācijas tirgus konsolidācijā. Šomēnes vadītājs Karstens Spors (Carsten Spohr) tikās ar Portugāles valdības amatpersonām, jo Vācijas grupa apsver iespējamo ieguldījumu valstij piederošajā TAP SA.

Vācijas aviokompānija jau vairākus gadus sadarbojas ar "airBaltic". Šī gada sākumā "Lufthansa" Šveices meitasuzņēmums izmantoja "airBaltic" lidmašīnas saviem lidojumiem.

Jau vēstīts, ka noslēpumā turēts stratēģiskais investors risina sarunas ar "airBaltic" par 10% aviokompānijas akciju iegādi pirms publiskā piedāvājuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!