Foto: Shutterstock

Darbinieku negatīvās emocijas un labsajūtas trūkums var būtiski pasliktināt viņu iesaisti darba veikšanā, kas plašākā mērogā ietekmē ekonomiku, atsaucoties uz jaunāko starptautiskās konsultāciju kompānijas "Gallup" pētījumu, raksta "CNN Business".

Zema darbinieku iesaiste pasaules ekonomikai izmaksā 8,9 triljonus ASV dolāru gadā jeb 9% no pasaules IKP.

Ziņojums iekļauj kompānijas veikto aptauju, kurā aptverti 128 278 darbinieki no 140 pasaules valstīm.

Tajā secināts, ka aptuveni 20% darbinieki atzinuši, ka ik dienas jūtas vientuļi, dusmīgi vai bēdīgi. Savukārt 41% atbildējuši, ka izjūt stresu.

  • Daudziem ir neizpratne – kāpēc mēnešiem ir publicēts sludinājums par brīvu vakanci, taču uzņēmums uz pieteikumu neatbild? Iespējams, pie vainas ir CV formāts vai teksts pieteikuma vēstulē, tādēļ personāla kompāniju un uzņēmuma personāla vadītāji publikācijā sniedz ieskatu, kas piesaista, un kas, tieši pretēji – attur no vēlmes uzaicināt potenciālo kandidātu uz darba interviju. Ko iesaka eksperti, lasi Vakanču daudz, bet darbā neņem – ko darīt un ko nedarīt, sūtot savu CV uzņēmumiem

Lai gan darbs ne vienmēr ir cilvēka negatīvo ikdienas emociju cēlonis, darba devējiem joprojām ir jāuztraucas, , jo ka darbs var uzlabot vai pasliktināt darbinieku sajūtas, norāda "Gallup" eksperti.

"Darbinieki uzskata, ka viņu darbs un darba attiecības ir jēgpilnas, ja nodarbinātība ir saistīta ar augstu ikdienas labas pašsajūtas līmeni un zemu negatīvo ikdienas emociju līmeni. Jāatzīmē, ka puse darbinieku, kas ir iesaistīti darbā, kopumā ar dzīvi ir apmierināti," teikts "Gallup" ziņojumā.

"Darbiniekiem, kuriem nepatīk savs darbs, parasti ir augsts ikdienas stresa un raižu līmenis, kā arī paaugstināts visu citu negatīvo emociju līmenis," norāda eksperti. "Daudzos labklājības aspektos (stress, dusmas, bažas, vientulība) būt aktīvam darbā ir līdzvērtīgs vai sliktāks aspekts par bezdarbu."

Aptaujā secināts, ka pērn tikai 23% darbinieku juta saikni ar savu darbvietu, bet 62% tādi nejutās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!