Foto: Publicitātes foto

Aizkraukles novada Kokneses pagastā zaļās elektroenerģijas ražošanu sākusi līdz šim lielākā saules elektrostacija novadā – Kokneses SES. Tā ar uzstādīto jaudu 5,3 MW ik gadu saražos vismaz 5200 MWh atjaunīgās enerģijas, kas atbilst 2100 Aizkraukles novada mājsaimniecību gada elektroenerģijas patēriņam.

Jaunatklātā SES attīstīta ar pieslēgumu vietējai sadales infrastruktūrai, tādējādi Koknesē saražoto zaļo elektroenerģiju turpmāk patērēs vietējie iedzīvotāji un uzņēmumi.

Leons Līdums, Aizkraukles novada pašvaldības domes priekšsēdētājs, norāda: "Vēsturiski mūsu novads ar Pļaviņu HES saražoto zaļo elektroenerģiju nodrošinājis patērētājus visā Latvijā. Kokneses SES atklāšana Aizkraukles novadu ierindo starp tām pašvaldībām, kurās lielu daļu pašu patērētās enerģijas saražo tieši ar saules spēkstaciju. Tas ir īpaši būtiski vasaras mēnešos, kad saules ir daudz, bet ūdens Daugavā maz."

Kokneses SES īpašnieks ir pašmāju investīciju uzņēmuma "Merito Partners" pārvaldītais fonds "Merito Sustainable Energy Fund I", šobrīd lielākais saules elektrostaciju operators Latvijā. Tas ieceres īstenošanai piesaistījis atjaunīgās enerģijas projektu attīstītāju "Saules Energy".

Kokneses SES projektā investēti vairāk nekā četri miljoni eiro Latvijas kapitāla, tostarp Attīstības finanšu institūcijas "Altum" aizdevums uzņēmumu ilgtspējai 2,1 miljona eiro apmērā no Eiropas fondu līdzekļiem.

Mikus Janvars, "Merito Partners" līdzdibinātājs un vadošais partneris, informē: "Piesaistot vairāk nekā 80 Latvijas privāto un institucionālo investoru finansējumu, realizēta jau sešu jaunu SES izbūve Zilupē, Brenguļos, Inčukalnā, Carnikavā, Kalkūnē, nu arī Koknesē ar kopējo jaudu vairāk nekā 43 MW. Šoruden atklāsim vēl divas spēkstacijas Cēsīs un Valmierā. Astoņas jaunās SES kopumā gadā saražos vismaz 70 000 MWh elektrības, ar zaļo enerģiju apgādājot vairāk nekā 35 000 mājsaimniecību visā Latvijā."

Kokneses SES projekta būvdarbus un 9500 saules paneļu instalācijas darbus veica ģenerāluzņēmējs "KL Systems".

Žogs ap SES teritoriju ir piepacelts, lai zem tā varētu pārvietoties sīkie dzīvnieki. Ar laiku Kokneses SES teritorijā tiks iekopta bioloģiska pļava aitu ganībām. Savukārt saules elektrostacijas paneļi pēc to ekspluatācijas beigām tiks pārstrādāti atbilstoši prasībām un to komponentes – izmantotas atkārtoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!